Közélet

Kampányra használt téravató a Reök előtt + VIDEÓ

Kampányra használt téravató a Reök előtt + VIDEÓ

2010. április 17., szombat
Kampányra használt téravató a Reök előtt + VIDEÓ

Európai uniós pénzből kampányolt Botka és Ujhelyi?

A Reök előtti tér vitáktól kísért felújítására egy kampányrendezvénnyé formált átadóünnepség tette ki végül a pontot: szombaton a választások második fordulójára készülő MSZP-s politikus, Botka László és Ujhelyi István politikai beszédeket tartott, s szavazásra szólította az embereket. Csütörtökön még két szegedi hagyományőrző egy politikai performance keretében Botka László térre keresztelte a lovasszobor területét, szombaton pedig már maga a polgármester kérte ugyan ott a választóitól, hogy ne kockáztassák a város jövőjét, és ne engedjenek teret a "politikai kalandoroknak" . A politikus hangsúlyozta: az elmúlt évek összefogásának köszönhetően sikerült elérni, hogy Szeged lett az ország legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa, a településnek arányaiban a legtöbb fejlesztési forrást sikerült elnyernie az Európai Uniótól, nyolc év alatt immár a második autópálya épül, s megújulhatott húszezer panellakás.

Kézfeltartás, a holló és a sajt

Botka némi gúnnyal utalva a lovas szobor áthelyezése körüli hosszú hónapokon át tartó vitákra, azt kérdezte először a hallgatóságtól, hogy tegye fel a kezét, aki emlékszik még, hol állt a lovasszobor (a 3. Honvéd Huszárezred Emlékműről, a Lengyelországban meghalt hősökről, a tér történetéről több szó nem esett – a szerk). Ujhelyi Orbán Viktor pénteki látogatására és nyilatkozatára pedig úgy célzott, hogy tegnap itt valaki egy rövid séta közben valami hollóról meg sajtról beszélt. Majd konkrét aktuálpolitikai témák felé evezve először azt mondta a képviselőjelölt, hogy nehéz sors elé néznek majd az önkormányzatok, ha a következő parlament valóban változtat a polgármesterek megválasztásának módján. Ha nem közvetlenül a lakosság, hanem testületek többsége választaná a települések vezetőit, akkor a döntés nem helyben, hanem – "ahogy ismerjük egyes politikai erők működését" – a párt országos központjában születne meg – fogalmazott Ujhelyi. Majd azt kérte a jelenlévőktől, hogy a választások második fordulójában azokat támogassák, akik "a pártközpontok akaratától függetlenül a város érdekében cselekszenek".

Ellenzéki aggályok – Uniós forrást politikai célokra?

Hüvös László, a helyi Fidesz-frakcióvezetője úgy reagált, hogy a párt szegedi szervezete már az átadás előtt jelezte, hogy kampánycélra tartanak átadóünnepséget egy félig kész beruházásnál, amin éppen ezért előre jelezték, hogy nem is vesznek részt, és mint hozzátette, minden szavunk beigazolódott: Botka és Ujhelyi Európai Uniós közpénzt fordított saját és az MSZP politikai kampányára.

Emlékeztetőül:

A Csongrád megyei 1-es számú, szegedi központú választókerületben a legtöbb szavazatot - 48,65 százalékot - Bodó Imre, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta az első fordulóban, második Ujhelyi István 39,54 százalékkal, harmadik pedig Zagyva György Gyula (Jobbik) lett, 11,8 százalékkal. A Csongrád megyei 3-as számú, szintén szegedi központú választókerületben is a Fidesz-KDNP jelöltje, Bohács Zsolt végzett az élen 43,32 százalékkal, a 36,23 százalékot elért Botka László előtt. A jobbikos Molnár Áron 11,62, az LMP-s Málovics György 8,83 százalékot kapott. Lófara és a REÖK palota, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.