Közélet

Sírszentelés Üllésen

Sírszentelés Üllésen

2009. november 14., szombat
Sírszentelés Üllésen

A Szegedtől húsz kilométerre fekvő Üllésen tegnap második világháborús hősök sírját szentelte meg a község plébánosa. Öt, 1944 októberében a falu határában a szovjet hadsereg elleni harcokban elesett huszonéves magyar honvéd nyugszik az egyik dűlőút mellett. A helybéliek ünnepi megemlékezést tartottak az emlékhelynél.

A hatvanöt évvel ezelőtt Üllésen elesett magyar katonák sírját eddig egy a közelben lakó idős házaspár gondozta, az elmúlt időszakban azonban ezt a feladatot átvette az Árpád Központ Alapítvány. A rendezvényen Tóth András önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Miklós Péter történész, a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi alelnöke, a Fidesz kulturális tagozatának Csongrád megyei elnöke mondott emlékező beszédet. Miklós Péter hangsúlyozta: a második világháború több százezer áldozatára való szomorú emlékezés is azt a kötelezettséget rója az utódokra, hogy tegyenek az erőszak intézményesülése és a politikai szélsőségek ellen. „Magyarország hatvanöt esztendeje két idegen állam és két szélsőséges ideológia ütközőpontján vált hadszíntérré. A nácizmus és a kommunizmus a fizikai rombolás mellett a magyarok lelkét és szellemét is igyekezett megnyomorítani. A több évtizedes kommunista diktatúra nyomai bizony még mindig nem tűntek el az emberek gondolkodásmódjából” – fogalmazott a szónok. A sírt Soós János esperesplébános szentelte meg. Az eseményen részt vett Kalmár Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke, a Fidesz Csongrád megyei 3. számú választókerületi csoportjának elnöke is, aki Tóth Andrással közösen koszorút helyezett el a síron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.