Közélet

Zászlót bontott a Zöld Baloldal szegedi szervezete

Zászlót bontott a Zöld Baloldal szegedi szervezete

2009. október 29., csütörtök
Zászlót bontott a Zöld Baloldal szegedi szervezete

Állítják: az MSZP soha nem látott válságba sodorta az országot

Az MSZDP nem a valódi baloldali értékrendet képviseli, s gyakorlatilag összenőtt az MSZP-vel. Így gondolja az a több mint húsz politikus, aki a szociáldemokraták szegedi csoportjából kilépve nemrégiben megalapította a Zöld Baloldal helyi szervezetét.

A Zöld Baloldal szegedi szervezetét október 8-án hozták létre azok a korábbi MSZDP-sek, akik szerint a jelenlegi politikai helyzetben szükség van egy megújult, nyitott, hiteles politikát folytató egységes baloldali pártra, amely képes lehet visszaadni a baloldali szavazók hitét. Elutasítják az együttműködés az MSZP-vel, mely párt véleményük szerint sokkal inkább szolgálja a nemzetközi pénzvilág, a multinacionális cégek érdekeit, mint a baloldali elveket, és az országot eddig soha nem látott mély gazdasági és erkölcsi válságba taszította. A szegedi szervezet megválasztotta 5 fős vezetőségét, melynek tagjai:

Beck Gábor

városi elnök,

Bodor László

városi elnökhelyettes,

Merksz Péter, Bárkányi Balázs

és

Nemes László

elnökségi tagok. Csongrád megyében folyamatosan alakulnak meg a Zöld Baloldal újabb szervezetei. Információk a Zöld Baloldal honlapján:

http://www.zoldbal.5mp.eu/

Alább az MSZDP Csongrád megyei és szegedi szervezetéből kilépő tagok közleményét olvashatják.

„Mi valamennyien azért léptünk be a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba, mert úgy gondoltuk – és az MSZDP évszázados hagyományai alapján joggal hihettük –, hogy ez a párt megalkuvás nélkül képviseli a valódi baloldali értékeket, a bérből és fizetésből élő kisembereket, a nyugdíjasokat és a kényszervállalkozókat, különösképpen manapság, amikor erre a képviseletre – a globalizáció és a sajátos magyarországi vadkapitalizmus idején – égető szükség lenne. Sokáig hittük, hogy az MSZDP és az MSZP szövetsége megteremtheti azt az erős, egységes baloldalt, amely eséllyel veheti fel a harcot a jobboldali erőkkel szemben. Közismert, hogy 2006-ban az MSZDP kiállt az MSZP programja mellett, mert az olyan elemeket tartalmazott, melyek lehetővé tették volna az ország helyzetének javítását, a gazdasági egyensúly biztosítását, és a szükségszerű megszorító intézkedések mellett is támogatható alternatívát kínált a társadalom többsége számára. Mára azonban bizonyossá vált, hogy a meghirdetett szocialista programmal ellentétben – igazságosság, szolidaritás, esélyegyenlőség – a szigorító intézkedések következtében folytatódik a társadalom szétszakadása egy kis létszámú gazdag, egy folyamatosan leszakadó közép- és egy létminimumon vagy az alatt élő rétegre. A magát jelenleg baloldalinak minősítő MSZP sokkal inkább szolgálja a nemzetközi pénzvilág, a multinacionális cégek érdekeit, és az országot eddig soha nem látott mély gazdasági, és – ami ennél még súlyosabb baj – erkölcsi válságba taszította. Az MSZDP tagsága számos alkalommal fogalmazott meg kritikát e politikával szemben, azonban a párt vezetősége – rosszul értelmezett szövetségi hűség okán? – minden olyan megnyilvánulást elutasított, amely az MSZP politikájának bírálatát jelentette volna. Szintén gátolta a párt vezetése az MSZDP önálló megjelenéseit, mondván, hogy azzal megbontjuk az – egyébként nem létező – baloldali egységet, támogatva ezzel politikai ellenfeleinket. Ilyen formán a Magyarországi Szociáldemokrata Párt – feladva elveit – az MSZP olyan szövetségesévé vált, aki csak arra való, hogy a kampányidőszakban kopogtatócédulákat gyűjtsön a 'Nagy Testvér' számára. Mindezek eredményeként az MSZP támogatottsága soha nem látott mélypontra jutott, de magával rántotta a 'hűséges szövetséges' MSZDP-t is. Most, amikor a jobboldal biztos nyerőként várja a választásokat, és amikor sosem látott módon erősödött meg a szélsőjobb, égető szükség van hiteles baloldalra. Egy ilyen pártnak látjuk a Zöld Baloldalt, amely képes lehet rá, hogy visszaadja a még mindig többségben lévő, baloldali érzelmű választók számára a hitet és a reményt abban, hogy a modernizációnak van igazi szociáldemokrata útja is, és a reform nem azonos a baloldali értékrend teljes feladásával. Mindezek alapján elhatároztuk, hogy a mai napon kilépünk a Magyarországi Szociáldemokrata Pártból, és megalakítjuk a Zöld Baloldal szegedi és Csongrád megyei szervezetét. Mert lehet, hogy zászlót váltunk, de elvet nem…”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.