Közélet

Szabad a Gárda egyenruháját viselni

Szabad a Gárda egyenruháját viselni

2009. július 15., szerda
Szabad a Gárda egyenruháját viselni

Az igazságügyi tárca szerint önmagában nem jogsértő, ha valaki a Magyar Gárda egyenruháját viselve, egyedül sétál az utcán. Nem jogellenes egy bejelentett demonstráción, csoportosan viselni az egyenruhát, ha más jogellenes cselekmény nem valósul meg. Azonban szabálysértésnek minősül egy feloszlatott társadalmi szervezettel való együttműködés, kérdés azonban, hogy az újjáalakult mozgalom minek számít – írja az Index.

"Ha más szabályszegés nem valósul meg, önmagában a Magyar Gárda egyenruháját viselő személy sétája nem jogellenes" - válaszolta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóirodája az Index kérdésére. Arra a kérdésre, hogy csoportosan viselni az uniformist, akár egy demonstráción, az jogszabályba ütközik-e, a tárca úgy felelt, hogy "a gyülekezési jog hatálya alá tartozó, jogszerűen megtartott rendezvényen való részvétel - ha más jogellenes cselekmény nem valósul meg - önmagában nem jogellenes". A Magyar Gárda feloszlatása elleni tiltakozásul több városban megtartott július 4-i demonstrációkon a rendőrök a gárdista egyenruhában lévők ellen léptek fel azzal az indokkal, hogy ruházatuk másokban félelmet, megbotránkozást, valamint riadalmat kelt - ahogy ezt a rendőrség honlapján július 4-i keltezéssel kiadott közlemény is tartalmazza. A rendőrség akkori közleménye szerint a bíróság döntése értelmében a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom csak formailag különül el, egységes képződményként kell kezelni, ezért a rendőrség intézkedik a gárdista egyenruhát viselők ellen. Mint utólag kiderült, ez téves jogértelmezés volt, így ezen az alapon nem volt jogszerű az emberek előállítása az Erzsébet téren.

Bencze József

országos rendőrfőkapitány július 10-én ezért már azt hangoztatta: a gárdistákat nem a formaruha miatt állították elő az Erzsébet térről, hanem azért, mert olyan rendezvényen vettek részt, amelyet a rendőrség nem vett tudomásul, és a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem hagyták el a teret. Később a július 11-én a Szabadság téren tartott, bejelentett demonstrációra a biztonság kedvéért fekete nadrágban és fehér ingben ment el több ezer szimpatizáns. Itt látványos keretek között, közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda Mozgalom. Valószínűleg a bíróságnak kell eldöntenie azt, hogy egy közfelkiáltással létrehozott mozgalom társadalmi szervezetnek, jogi személynek tekinthető-e, illetve az így létrehozott mozgalom ugyanaz-e, amire a Fővárosi Ítélőtábla ítéletének indoklása is vonatkozott, nevezetesen, hogy az egyesület megszüntetése a mozgalmat is érinti. A teljes cikk az

Indexen itt olvasható

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.