Közélet

Európa-díjas városok találkozója Szegeden

Európa-díjas városok találkozója Szegeden

2009. március 10., kedd
Európa-díjas városok találkozója Szegeden

Az Európa-díjas Városok Szövetsége megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli a héten Szegeden, a város Újjászületési ünnepén - jelentette be sajtótájékoztatón a település várospolitikai alpolgármestere kedden.

Solymos László

elmondta: az Európa-díjas városok képviselői csütörtökön részt vesznek a szövetség szokásos éves közgyűlésén, illetve azt követően azokon a programokon is, amelyeket a város a szegedi nagyárvíz 130. évfordulójára rendez. Az Európa-díjat 1955 óta ítélik oda, azóta 64 város kapta meg, köztük 2006-ban, Magyarországon egyedüliként Szeged is elnyerte a díjat a kiemelkedő nemzetközi együttműködésért. A közgyűlés rendezési jogáért még tavaly nyújtott be igényt a Tisza-parti város, és novemberben döntött úgy az elnökség, hogy ezt meg is kapja. A közgyűlésen az éves beszámolók mellett tisztújítás is lesz. Az eseményre húsz város hetven képviselője érkezik. A közgyűlésen túl négynapos "újjászületési" ünnepre készül a város. Bár a Tisza 1879. március 12-én éjjel elsodorta a települést, alig négy év múlva már újra a Napfény városa volt. Erre az újjászületésre emlékeznek a szerda este kezdődő programokkal. Akkor a Szegedért Alapítvány gálaestéjén kiosztják a Szegedért-emlékérmeket. Másnap az Európa-díjas városok közgyűlését követően, este fáklyás felvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, amit megemlékezés zár az Árvízi emlékműnél. Pénteken, az iskolások vetélkedőkön bizonyítják tudásukat, szabadtéri fotókiállítás nyílik a Klauzál téren, és táncoló forgataggá válik a belváros. Ez a fieszta folytatódik szombaton a település szívében, ahol délután felvágják az 1879-szeletes "Árvízi tortát". A programok vasárnap a március 15-i megemlékezésekkel érnek véget. Az eseményt egész hónapban kapcsolódó programok is kísérik, köztük kiállítások, felolvasóestek, megemlékezések. Az alpolgármester a sajtótájékoztatón bemutatta azt a könyvet, amelyet az évforduló alkalmából adott ki a város. A Szegedi nagyárvíz képes könyve már harmadik frissített kiadásban jelent meg az ünnepre, és a kiadványt az idén érettségiző szegedi fiatalok ajándékba kapják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.