Hírzóna

Rendkívül magas a lakástüzek száma a vármegyében

Rendkívül magas a lakástüzek száma a vármegyében

2024. április 11., csütörtök
Rendkívül magas a lakástüzek száma a vármegyében

2024 első negyedévében összesen hetven alkalommal riasztották lakástűzhöz a Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltókat. A tűzesetekben két ember vesztette az életét, tízen pedig megsérültek.

A kép illusztráció.

 

Több oka is lehet a tűz kialakulásának

2024-ben eddig a lakástüzek eloltásához összesen 124 tűzoltójárműre volt szüksége a vármegyei tűzoltóegységeknek. A tűzesetekben 672 négyzetméternyi épített terület égett le - olvasható a Csongrád-Csanád vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

A vármegye településein összesen nyolc olyan eset volt, ahol a tűz a kéményből indult. A tüzesetek tizenhat százalékában a konyhában, tizenegy százalékában a hálószobában, hat százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

Az első negyedév lakástüzeinek tíz százalékában felhalmozott lomok égtek, vagy a kertben égetett szemétről terjedtek át a lángok az épületre. 

A vármegyei katasztrófavédelem idén eddig öt esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, két helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, két épületnél pedig a felmelegedett gázpalackok is nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

 

Figyelni kell a szén-monoxidra

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 32 alkalommal riasztották vármegyénk tűzoltóit. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, a lakásokban működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.