Hírzóna

Meghaladja a havi 550 ezer forintot a háztartások jövedelme

Meghaladja a havi 550 ezer forintot a háztartások jövedelme

2024. április 22., hétfő
Meghaladja a havi 550 ezer forintot a háztartások jövedelme

A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométere 2024 március végén ismét megvizsgálta a háztartások pénzügyi helyzetét, fogyasztási szokásait, jövedelmi várakozásait és terveit. Az 1000 fős telefonos kutatás adatai önbevalláson alapulnak, s reprezentálják a teljes magyar felnőtt lakosság helyzetét.

 

A háztartások jövedelme 2024 márciusában nettó 551,5 ezer forint volt, amely 2023 decemberéhez képest közel 10 ezer forintos növekedés, s 50 ezer forintos növekedés az előző év szeptemberéhez képest.

 

 

A háztartások jövedelméhez a hitel- és kölcsönfelvételt (27,5 ezer forint), illetve a korábbi megtakarításaik felhasználását (67 ezer forint) hozzáadva a háztartások havi elkölthető pénzmennyisége nettó 646 ezer forint. Hiteltörlesztésre (29,5 ezer forint) és megtakarításra (68 ezer forint) együttesen 97,5 ezer forintot szánnak, így 

a ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség nettó 548,5 ezer forint.

A háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2024 márciusában nettó 260 ezer forintra rúgtak, amely csupán 5 ezer forinttal haladja meg a decemberi adatot. A 2 százalékos változás megerősíti a lassuló infláció tényét. Az alapvető fogyasztáson túli fogyasztásra egy átlagos háztartás nettó 288,5 ezer forintot költhet, amely a havi elkölthető pénzmennyiség 53 százaléka.

A hitelpiacon továbbra sem azonosítható fordulat: mindössze a háztartások 2 százaléka jelezte, hogy március hónap során élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével. A háztartások 30 százaléka viszont továbbra is fizet korábbi hitelek vagy kölcsönök után törlesztőrészleteket, amely arány változatlan az előző kutatáshoz képest. Március hónapban a törlesztést fizetők körében az átlagos törlesztőrészlet 99,5 ezer forint volt, szemben a decemberi 81,5 ezer forinttal.

Jelentősen javult a háztartások pénzügyi helyzete: márciusi fogyasztásukhoz a korábbi hónapokhoz képest kevesebb megtakarítást kellett felhasználniuk (67 ezer forint), ráadásul már csak a háztartások kevesebb mint egynegyede (24 százalék, szemben a decemberi 34 százalékkal) jelezte, hogy hozzá kellett nyúlni megtakarításaihoz. A háztartások háromnegyede tehát képes volt kiadásaikat jövedelméből fedezni. A megtakarítani képes háztartások száma is növekedett, a szeptemberi 41-ről decemberre 45, márciusra pedig 47 százalékra. A háztartások javuló anyagi helyzete az első lépés lehet a fogyasztási fordulat felé.

A fogyasztási fordulat azonban még várat magára: a korábbi megtakarítások felhasználásának alacsonyabb aránya és a szintén alacsony hitelfelvételi arány fékezi a fogyasztást. Szintén a fogyasztási fordulat ellen hat az a tény, hogy a kutatás alapján a háztartások 80 százaléka többletjövedelem esetén inkább többet takarítana meg, és csak 15 százaléka felelte, hogy többet költene, azaz bár javul a háztartások pénzügyi helyzete, költekezéseikkel továbbra is óvatosak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.