Hírzóna

Ilyen az orosz üzletlánc, amely Magyarországon is megnyílhat

Ilyen az orosz üzletlánc, amely Magyarországon is megnyílhat

2024. április 6., szombat
Ilyen az orosz üzletlánc, amely Magyarországon is megnyílhat

Akár jön Magyarországra, akár nem, megvannak a jól látható stílusjegyei az orosz bolthálózatnak. Szinte primitív egyszerűség társul a szuper árak mellé a Mere áruházaiban: raklapokból kialakított közlekedő sorok, óriás rakodó polcok és celluxozott árcetlik jellemzik a boltokat. Meg persze a rendkívül nyomott árak - írja a Világgazdaság.

 

 

A Mere az olcsóságát egyszerűséggel kombinálja, sőt, azzal éri el: a Mandiner összeállítása szerint egyenesen a raklapról vagy a kartondobozból kínálja saját márkás termékeit, a beszállítóknak az árukat közvetlenül a bolthoz kell hozniuk, pénzt pedig csak azért kapnak, ami tényleg el is kelt, a maradékot újra el kell szállítaniuk.

Ehhez passzol a látvány is, hiszen az áruházakban nincs zene, sem dekoráció, az árcédulák pedig a dobozokra és a polcokra celluxozott sárga A4-es lapok.

Egyáltalán nem a komfortra vagy az esztétikára helyezik tehát a hangsúlyt, hanem a nyomott árakra, amivel viszont nehéz felvennie a versenyt a konkurenciának.

 

Raklapsorok és óriáspolcok – szinte primitív az egyszerűség a Mere-boltokban

A Mindmegette is megjegyezte, hogy a Mere hasonló boltképpel rendelkezik, mint a Metro vagy az amerikai Costco, azaz a termékeket raklapon kínálják a vásárlóknak, és ugyan az Aldiban, a Lidlben és a Pennyben is vannak raklapos termékek, ezek rendszerint a lisztek, olajok, toalettpapírok és üdítők, viszont a Merében minden így van elhelyezve a boltban.

A raktáráruház konkréten a raklapokból alakítja ki a folyósokat, sorokat, és akárcsak az IKEA-ban, hatalmas tároló polcok is kerülnek az üzlettérbe. Emellett nem fali, álló hűtőszekrények vagy -ládák, hanem hűtőszobák vannak a tejtermékek, húsok számára.

 

Érezhető az árkülönbség

A Szegeder munkatársai meg is néztek egy Mere-boltot belülről, és a Szegedtől úgy száz kilométerre található szerbiai Kúlán szemlézve néhány árat is összehasonlítottak. 

A legnagyobb különbséget százalékosan a himalájai só és a szódabikarbóna árában mérték, amik 69–71 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy szerbiai vagy magyarországi Lidlben. 

A legkisebb mért különbség ötszázalékos volt a félkilós margarinnál. Jellemzően 20–40 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a szerbiai Merében, mint az ottani vagy hazai versenytársaknál.

Néhány érdekesség az összehasonlításból (szerbiai Mere, szerbiai Lidl, magyarországi Lidl bontásban):

  • Ásványvíz (1,5 l): 100, 130, 110 forint
  • Mazsolás müzli (1 kg): 620, 1430, 1400 forint
  • Olívaolaj (1 l): 1155, 2020, 2500 forint
  • Rizs (1 kg): 395, 600, 500 forint
  • Tojás (30 db): 1160, 2090, 1500 forint

 

Messze nem egyértelmű azonban, hogy a Mere tényleg jönne – főleg a saját nevén – Magyarországra. Viszont, ha mégis így lenne, akkor az alábbihoz hasonló látvány fogadhatná a vásárlókat a boltjaiban:





 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.