Hírzóna

Csütörtökön állapítják meg, mennyi ajánlás szükséges, hogy jelölt lehessen valaki

Csütörtökön állapítják meg, mennyi ajánlás szükséges, hogy jelölt lehessen valaki

2024. április 2., kedd
Csütörtökön állapítják meg, mennyi ajánlás szükséges, hogy jelölt lehessen valaki

Csütörtökön kell minden jegyzőnek és vármegyei jegyzőnek megállapítania, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlásra van szükség a jelöltek és listák indulásához.

 

A választási eljárásról szóló törvény szerint a június 9-ei önkormányzati választáson azok a jelöltek és listák vehetnek részt, amelyek összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú választópolgári támogató ajánlást. A választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak.

Azokon a településeken, ahol tízezernél kevesebb a lakosok száma, egyéni listás jelöltek, a tízezernél több lakosú településeken pedig egyéni választókerületi jelöltek indulhatnak a képviselő-testületi tagságért.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott. Főpolgármester-jelölt az lehet, akit legalább 5000 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A vármegyei választókerületben listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. A tízezer fölötti településeken a polgármester-, illetve a főpolgármester-jelölt esetében a törvény határozza meg a minimális ajánlások számát, arról külön nem kell rendelkezni. Azonban a többi esetben, bár a jogszabály rögzíti, hogy a jelölteknek a választók hány százalékának támogatását kell megszerezniük az induláshoz, a jelöltállításhoz szükséges ajánlások pontos számát a választási iroda vezetőjének - azaz a jegyzőnek - kell megállapítania.

Így a tízezer és az alatti településeken mind a polgármester-jelöltek, mind az egyéni képviselőjelöltek, a tízezer fölötti településeken az egyéni képviselőjelöltek állításához szükséges minimális ajánlásszámot a helyi választási iroda vezetője, azaz a jegyző állapítja meg, míg a vármegyékben a lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője, azaz a vármegyei jegyző állapítja meg.

Az ajánlások számát csütörtökön, április 4-én kell megállapítani, ehhez pedig az április 3-án, szerdán a névjegyzékben szereplők adatait kell alapul venni.

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fővárosi listát és a vármegyei listát pedig legkésőbb május 7-én 16 óráig kell bejelenteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.