Hírzóna

Újra jár a Tisza-tó sebesvonat

Újra jár a Tisza-tó sebesvonat

2024. március 16., szombat
Fotó: MÁV-START
Újra jár a Tisza-tó sebesvonat

A tavasz beköszöntével egyre többen veszik elő a kétkerekűeket sportolás vagy kikapcsolódás mellett a mindennapi közlekedéshez is. A MÁV–VOLÁN-csoport a kerékpárosokat segítő szolgáltatásait az elmúlt években ütemesen fejlesztette, így idén is számos vonaton biztosít lehetőséget a bicikliszállításra.

Fotó: MÁV-START. 

 

Tavaly 2022-höz képest 20 százalékkal többen, csaknem 1,35 millióan vették igénybe a kerékpárszállítási lehetőségeket vasúton. Számukra is jelentős változásokat hozott a március 1-jén bevezetett új tarifarendszer. Újdonság a fixáras kerékpárjegy és a Kerékpár országbérlet, és valamelyest módosultak a szállítási feltételek is. A kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon az utazóknak a kerékpárhelyjegyről előre kell gondoskodni.

A Volánbusz idén is biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő vonalain az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon, amelyeken 3 bicikli szállítható. A kijelölt járatokon március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyinál kedvezőbb, a vasútival megegyező áron.

A kerékpárral hosszabb útra, túrázni vagy nyaralni készülők számára ideális megoldás a közösségi közlekedés igénybevétele a célállomás megközelítésére. A MÁV–VOLÁN-csoport járatain – vonatokon, illetve egyes autóbuszokon – a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre eljuttatható a bicikli. A bringás turizmus népszerűségének növelését támogatjuk a nagy népszerűségnek örvendő kerékpárszállítási szolgáltatásaink fejlesztésével.

A járművek mellett az állomásokon is törekszünk a biciklisek igényeinek megfelelni. Budapest 10 elővárosi vasútvonalán mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló nagyságrendileg 4000 férőhellyel, az elmúlt években pedig több tucat regionális vasútvonal állomásain is létesültek korszerű kerékpártárolók, továbbá több állomás közelében megtalálhatók a közösségi kerékpár- és rollermegosztók, amelyek szintén a kombinált közösségi közlekedést támogatják.

 

Mi változott az új tarifarendszerrel?

 

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivételt képez a Szeged és Hódmezővásárhely közötti TramTrain, ugyanis azon megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért, mely a két város között a nagyvasút járatain is érvényes.  A Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítjuk a kerékpárszállítást, valamint a BKK meghatározott járatain is érvényes.

A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek megszűntek. A START Klub kártyával rendelkezők és a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek. A MÁV applikációból vagy online váltva továbbra is 5%-os kedvezményt biztosítunk a kerékpárjegyek árából.

Bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díjszabása szintén változott: általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 Ft is lehet.. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 Ft-ba kerül a kerékpárhelyjegy. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A kerékpárszállítás feltételei is módosultak: egy utas továbbra is egy darab biciklit szállíthat (kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, melyek együttes szállítása megengedett). 16” kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható. 16”-20” kerékátmérő között azonban csak az összecsukható, összecsukott állapotban lévő biciklik szállíthatók díjmentesen, ám a nem összecsukható (vagy nem összecsukott) kétkerekűek szállításához kerékpárjegyet kell váltani. 20” kerékátmérő felett továbbra is csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok (pl.: tandem, kerékpár-utánfutó, teherkerékpár, fatbike stb.) egységesen 2 kerékpárjegy (és 2 kerékpárhelyjegy) váltásával szállíthatók.

Tekerjünk is

A tavaszi szezonkezdetre a számos lehetőség közül a következő kerékpáros úticélokat ajánljuk utasainknak, ahová magukkal vihetik a kerékpárjukat vonataink fedélzetén:

 

Tisza-tó

 

Március 15-től idén is elindult a Tisza-tóhoz – Poroszlóra és Tiszafüredre – közvetlen budapesti eljutást kínáló Tisza-tó sebesvonat. Május közepéig hétvégi napokon, majd onnantól nyár végéig naponta közlekedik. Ez a járat közel 50 kerékpárhellyel szolgálja az utasokat, menetrendje pedig akár egynapos tókerülő kerekezést is lehetővé tesz.

A Tisza-tó déli medencéje – Abádszalók és Kisköre – is elérhető vonattal a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon, az itt közlekedő regionális vonatok többségében március 15-től kerékpárszállító kocsi is közlekedik. Kál-Kápolna Eger és a Keleti pályaudvar, Kisújszállás pedig Debrecen, Szolnok és a Nyugati pályaudvar felől érhető el a korszerű, alacsonypadlós, 6-12 kerékpár szállítására alkalmas motorvonatokkal közlekedő Agria, illetve Cívis InterRégió-vonatokkal.

Tavaszi vágányzár

A Debrecen–Füzesabony vonal Debrecen és Tócóvölgy közötti szakaszán a felsővezetékhálózat kiépítését végzik március 18-tól május 31-ig. Emiatt a Debrecen–Tiszalök vonalon megváltozik a menetrend, pótlóbuszok közlekednek Debrecen és Balmazújváros között. Épp ezért a Tisza-tó sebesvonat május végéig csak Budapest és Tiszafüred között közlekedik. Ebben az időszakban Debrecen felől kerékpárt szállítva Kisújszálláson át érhető el a Tisza-tó (Abádszalók és Kisköre.) Eger irányából történő utazás esetén pedig át kell szállni Füzesabonyban.

 

Zempléni-hegység

 

A kevésbé ismert, de kerékpározásra alkalmas útvonalakban bővelkedő Zemplénbe is a korábbinál könnyebb eljutni biciklit szállítva, vonattal. A Keletiből kétóránként induló Hernád-Zemplén InterCity egyik része (Zemplén IC) Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely felé biztosítja 16 kerékpár szállítását. Így a Tokaj-Hegyalján és a Hegyközben kiépített kerékpárutakat is fel lehet fedezni – utóbbi az egykori Hegyközi kisvasút nyomvonalán vezet.

A vonat másik része (Hernád IC) a Hernád-völgyében halad végig, ahonnan olyan híres látnivalók és települések fedezhetők fel két keréken, mint Boldogkő vagy Regéc vára, Vizsoly vagy Gönc. A hegységen áttekerve, a hollóházi porcelángyárat és Füzér várát, vagy épp a középkorban aranybányáiról híres Telkibányát is felfedezve Sátoraljaújhelyig is eljuthatunk. A vonattal nemzetközi forgalomban egészen Kassáig vihetjük a kerékpárt (6 férőhely), ahonnan a Felvidék távolabbi részei is felfedezhetők.

Dunakanyar és Börzsöny

A Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es zónázó vonatokkal, melyek nagyrészt emeletes KISS-motorvonatokkal közlekednek. A járatokon 12 kerékpár szállítható. Március 15-től hétvégén további gyorsított vonatok is bővítik a hétvégi kínálatot.

Fót, Veresegyház és Őrbottyán felől óránként, Aszód felől pedig kétóránként indulnak személyvonatok Vácra – utóbbi viszonylat keleti irányból (Eger, Hatvan felől) is elérhetővé teszi a térséget –, ahol át lehet szállni a Dunakanyar felé.

Váci átszállással a Kelet-Börzsöny is elérhető, ahonnan a hegységbe, illetve az Ipoly-völgyben azt megkerülő, remek kerékpáros útvonalak vezetnek. A Diósjenő–Drégelypalánk felé közlekedő S750-es személyvonatok többségén március közepétől hétvégenként 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsik is járnak.

Kerékpárral a Balaton körül

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonatokon már tavasszal is nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos bringatúra a tóhoz. A déli partra közlekedő Balaton- és Tópart IC-ken 8-8 bicikli szállítható.

Március 15-től hétvégente Szombathelyről is közvetlen Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, melyen 16 kerékpár szállítható.

Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni. Ez a Balaton térségében a tavasztól őszig igen nagy volumenű kerékpáros forgalom miatt különösen fontos. Ajánljuk utasainknak, hogy kerékpárjegyüket- és helyjegyüket váltsák meg elővételben, így biztosítsák maguknak a kiválasztott vonaton történő utazás lehetőségét. Kérjük, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében amennyiben egy adott vonatra már nem kaptak kerékpárhelyjegyet, ne próbáljanak ennek ellenére felszállni rá, hanem keressenek másik, számukra alkalmas vonatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.