Hírzóna

Magyarország egyedüliként nem támogatta az izraeliek elleni szankciót

Magyarország egyedüliként nem támogatta az izraeliek elleni szankciót

Szijjártó Péter élőben jelentkezett be Brüsszelből a Külügyek Tanácsának ülése után

2024. február 19., hétfő
Magyarország egyedüliként nem támogatta az izraeliek elleni szankciót

Szijjártó Péter élőben jelentkezett be Brüsszelből a Külügyek Tanácsának ülése után. A miniszter szerint legutóbb a külügyminiszterek tanácskozása személyeskedő volt, és a mostani tanácskozáson is egy hasonló hangulatú vita alakult ki a külügyminiszterek között. 

Szijjártó Péter és Várhelyi Olivér, az Európai Tanács brüsszeli épületében. Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Tehát egy nagyon hosszú, kifejezetten feszült, érzelmekkel túl fűtött és a személyeskedés határát sokszor súroló vita zajlott

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy abban megállapodtak, hogy hútikat minősítsék terroristáknak, mert Európa biztonságát is feszélyeztetik, illetve elindul egy EU-s tengeri misszió, amely biztosítja a tengeri közlekedést a Vörös tengeren. Hozzátette, hogy azonban nem született megállapodás a ciszjordániai zsidó telepesek a szankcionálásának a kérdésében. 

Magyarország egyedüliként nem támogatta az izraeli telepesek szankciós listára helyezését, így ma döntés erről nem született, hiszen egyhangú döntésre lett volna szükség

– jelentette ki. 

Hozzátette, hogy Izrael a terrorizmus ellen folytat háborút, egy ilyen lépés azonban gyengítené az izraeliek védekezését, illetve Szijjártó elmondta, hogy a Hamász további szankcionálását támogatta volna a magyar kormány, de a többi EU-s ország a kettőt szankciót össze akarta kötni. Szijjártó elmondta, hogy a nagy többség még mindig katonailag akarja  támogatni Ukrajnát, azonban a magyar politikus szerint Brüsszelben mindenkinek észhez kellene már térnie. A miniszter elmondta, Magyarország csak akkor nem blokkolja a fegyverek EU-s finanszírozását, ha sikerül elérni azt, hogy ha Magyarországnak ebben semmilyen módon nem kell részt vennie.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.