Hírzóna

Fordítva sült el a genderlobbi Hollandiában

Fordítva sült el a genderlobbi Hollandiában

Egyre nagyobb a transz emberekkel szembeni elutasítottság

2024. január 28., vasárnap
Fordítva sült el a genderlobbi Hollandiában

A holland lakosság egyre kevésbé toleráns a transzneműeknek és a nem bináris embereknek biztosított jogokkal kapcsolatban, 2021 óta mintegy 10 százalékkal csökkent azok száma, akik pozitívan viszonyulnak a nemátalakító műtétekhez - közölte a holland központi statisztikai hivatal (CBS) adataira hivatkozva az NL Times című angol nyelvű holland hírportál vasárnap.

A jelentés szerint a holland lakosok egyre kevésbé toleránsak a queer és interszex emberekkel szemben, de a homoszexualitás megítélése többnyire változatlan a hagyományosan liberálisnak számító országban.

A hollandok egyértelmű többsége ellenzi azt a bevezetni kívánt törvényt, mely lehetővé tenné a transzneműek számára, hogy az útlevelükben akár már 16 éves kortól a megváltoztatott nemüket tüntessék fel. A megkérdezettek mintegy egynegyede értett egyet a vonatkozó, parlamenti szavazásra váró intézkedéssel.

A hírportál Anne Louise Schotel politológust idézte, aki megerősítette a transzneműekkel szembeni ellenállás hollandiai növekedését. 

A transz emberek látványa gyakran idegenkedést vált ki

- mondta. 

Minél inkább eltávolodik valaki a normától, azaz ez esetben látványra sem férfi, sem nő, az emberek annál inkább tartanak tőlük

- tette hozzá. Freya Terpstra, a holland Transgender Network civil szervezet munkatársa aggódalmát fejezte ki a növekvő intolerancia miatt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy transzneműeknek küldött gyűlöletüzenetek száma növekedést mutat Hollandiában.

A De Groene Amsterdammer című holland hetilap 2023 őszén készült tanulmánya szerint a transzellenes online bejegyzések száma 67 százalékkal nőtt az előző évhez képest - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.