Hírzóna

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Márton Andrea
2023. november 18., szombat
Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5325-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4879-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért

 - írták.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak számára megtiltották, hogy elhagyják az országot. A BBC adatai alapján azonban mindennap több tucat olyan ember jut ki az országból, akik nem akartak bevonulni.

Ezen felül további 21 113 ember szintén kísérletet tett a menekülésre, azonban őket elkapták. A többség megpróbált átgyalogolni vagy átúszni a határon, közel 7 ezer ember pedig hamis papírokkal kísérletezett.

A Telegramon több embercsempész csoport működik. Vannak, akik segítenek „kamucsaládot” létrehozni, valamint egészségügyi papírokat hamisítani. Egy hamis irat másfél millió forintba kerül, de akiket elkapnak, azokat akár 8 év börtönre is ítélhetik. 

Mivel egyelőre nem látszik a háború vége, Ukrajnának minden harcképes férfira szüksége van. 

 

A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezleten mondott beszédet.

Idén 21. alkalommal tartották meg  a parlamentben a Magyar Állandó Értekezletet, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A miniszterelnök beszédében azt mondta, a nyugati világ nem hajlandó szembenézni az orosz-ukrán háború realitásával. Hangsúlyozta, a legutóbbi EU-csúcson felvetette, hogy szükség lenne egy B-terv kidolgozására, ami mindenkinek jobb lenne, Ukrajnát is beleértve.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.