Hírzóna

Ilyen volt a Márton-nap Petőfitelepen (Galéria)

Ilyen volt a Márton-nap Petőfitelepen (Galéria)

Márton Andrea
2023. november 12., vasárnap
Ilyen volt a Márton-nap Petőfitelepen (Galéria)

Idén harmadik alkalommal rendezte meg hagyományos Márton napi lámpás felvonulását a Petőfi-telepi Művelődési Ház. Koncertekkel és mindeközben kézműves játszóház keretében elkészíthető lámpásokkal várta a felvonulásra vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

Délután a Cserregő bábtársulat az Üssed, üssed botocskám című meseelőadásával nyitották a rendezvényt, majd a Habakuk zenekar interaktív koncertjén táncolhattak és énekelhettek a színpad előtt a gyerekek. Eközben kézműves játszóház keretén belül papír libákat színezhettek és libás lámpásokat készíthettek a felvonulásra.

Lehetőség nyílt családi fotó készítésére is a helyszínen, amelyet egy kisebb adományért készítettek el, az összegyűlt összeget a Petőfitelepi 1. számú óvodának fogják adományozni.

A felvonulás végeztével vissza tértek a Művelődési Ház udvarára, ahol meleg teával, forralt borral és libazsíros kenyérrel várták a felvonuláson való résztvevőket.

 

 

De miről is szól a Márton-nap?

 

A Márton napról sokaknak a libák jutnak az eszébe. De miért épp a liba, ha egyszer Szent Márton keresztény pap volt, azokban az időkben, mikor még római fennhatóság alá tartozott Pannónia területén lévő Savaria, a mai Szombathely.

A liba szimbólum megjelenése az ősi római birodalomig nyúlik vissza. A rómaiak hite szerint Mars isten földi alakja volt a liba, ezen hitükben az is megerősítette őket, hogy egy éjszakai gall támadást a libák hangos gágogásának köszönhetően tudták visszaverni. Mars isten tiszteletére libákat áldoztak fel. E napot tartották a természet őszből – télbe fordulásának idejét is. Első alkalommal kóstolták meg a friss bortermést is.

Szent Márton 316-ban, vagy 317-ben született, jómódú család első gyermekeként. Kötelességtudóan a római hadsereg katonájaként teljesített szolgálatot. A legenda szerint egy hadjáratra menetelve éjszaka megosztotta meleg köpenyét egy koldussal. Álmában a koldus képében jelent a keresztények Istene. Szent Márton áttért a keresztény hitre és évekig misszionáriusként járta a vidéket és segített a szegényeknek, már életében legendák keringtek jó tetteiről. Az egyház püspökké kívánta avatni, ám Márton szerénysége ellenkezett: a küldöttek érkezését hírül véve egy közeli tanyán keresett menedéket a libák óljában, ám a hangos libák felkeltették a küldöttek figyelmét és mégis elkísérték a ceremóniára. Szent Márton 371-398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat, püspöki hivatalt betöltve.

Egy 1171-ből származó írásos emlékünk szerint ezen a napon zárták le a paraszti évet és a cselédek ekkor kapták meg éves bérüket. A jussuk mellé egy felhizlalt libát is kaptak.
A hagyomány indítóoka viszont valószínűleg sokkal gyakorlatiasabb: A zöldtakarmány novemberben kifogy a szemestakarmányt pedig a lábasjószágok átteleltetéséhez hasznosították a gazdák. A szárnyasoknak tehát a szezon lejárt, levágásukkal pillanatnyi bőség keletkezett, amit ilyenkor szeretünk hirtelen ünnepléssel segíteni feldolgozni. Lásd szüreti mulatságok, disznótor, … 

 

MÁRTON-NAP HAGYOMÁNYA

Szent Márton napján (november 11-én) országszerte hatalmas lakomákat rendeznek, hiszen a hiedelem szerint, akkor egész esztendőben bőven ehetnek és ihatnak. Napjainkban is sok helyen rendeznek táncos mulatságokat ezen a napon, ahol az asztalra a hagyományos libafogás és az újbor kerül.

Ehhez a naphoz különböző hagyományok kötődnek: 

  • Nagy eszem-iszomot rendeznek ilyenkor: asztalra újbor kerül, s fenékig ürítgetik a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.
  • A bornak Szent Márton a bírája, ahogy tartja a mondás. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy ilyenkor már iható a bor, vagy másik értelmezés szerint az őszi időjárástól függ, hogy milyen lesz az idei bor.

 

Az időjárással kapcsolatos hiedelmek:

  • A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik”, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász”, vagyis nem esik hó, akkor kemény, havas télre számíthatunk.
  • Gyakran a Márton-napi liba húsából is következtettek az időjárásra. A népi kalendárium szerint hogyha a liba csontja barna és rövid volt, akkor sáros télre, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas télre lehetett számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.