Hírzóna

Erasmus határidő de megegyezés sehol

Erasmus határidő de megegyezés sehol

Márton Andrea
2023. november 23., csütörtök
Erasmus határidő de megegyezés sehol

Brüsszelben továbbra sem maradéktalanul elégedettek a hazai reformlépésekkel, ezért megegyezés nélkül telik el a november 23-i határidő, ameddig alá kéne írni a modellváltó egyetemek Erasmus-szerződéseit a 2024. június 30. utáni időszakra. Az állami fenntartásban lévő intézményeket és diákjaikat nem érinti a bonyodalom.

November 23-ig rendeznie kellett volna a vitás kérdéseket az Európai Bizottságnak és a magyar kormányzatnak, hogy a 2024. őszi félévtől is zavartalan legyen a részvételük az Erasmus Plusz oktatási csereprogramban a hazai modellváltó egyetemek diákjainak. Megegyezésnek azonban egyelőre nyoma sincs, úgyhogy érdemes áttekinteni a helyzetet, amely egyfelől változatlan, másfelől az elmúló határidő miatt nagyon is más.

University,Library:,Talented,Caucasian,Girl,Sitting,At,The,Desk,,Uses
A folyó tanév Erasmus-programjai rendben futnak, a kérdés, hogy mi lesz 2024 nyarától.
Fotó: Gorodenkoff

A november 23-i dátum az Erasmus Plusz ügyeit itthon felügyelő Tempus Közalapítványtól (TKA) származik, amely a július 14-i és az augusztus 25-i közleményében is ezt a napot jelölte meg határként, Navracsics Tibor, a területfejlesztési miniszter is e dátumra hivatkozott „munkahatáridőként”.

A szervezet a nyáron bírálta el a hazai egyetemek pályázatait a 2024. június 30. utáni támogatási időszakra, 1820 milliárd forint értékű pénzügyi támogatást osztva ki. 

Amíg az állami tulajdonban és kezelésben álló 29 egyetem pályázatait „élesben” bírálhatta el – majd nekiláthatott a papírmunkának és az utalásnak is –, addig a közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA-k) által üzemeltetett 21 intézmény esetén csak feltételes jóváhagyást adhatott. 

 

Az utóbbinak az oka, hogy 2022. december 15. óta él az Európai Tanács végrehajtási határozata, amely megtiltotta a szerződéskötést az ilyen egyetemekkel, mert nem tartja átláthatónak a működésüket.

Ezért összegzett így a TKA: 

A feltételes támogatói döntés azt jelenti, hogy bármelyik pályázóval akkor történhet meg a támogatási szerződés aláírása, ha erre az Európai Bizottság 2023. november 23-ig engedélyt ad a Tempus Közalapítványnak

A nyár végétől mostanáig ívelő szakasz az augusztusi szabadságolásokkal, őszi tárgyalásokkal és változó hangulatú, a két oldalról általában ellentétes tartalmú nyilatkozatokkal telt. Hazai oldalról Navracsics Tibor, valamint az augusztus óta már európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János kommentálta az ügy alakulását, Brüsszelből pedig leginkább a költségvetésért és igazgatásért felelős biztos, az osztrák Johannes Hahn.

Ősszel együttes erővel is tárgyalt az Európai Bizottság tagjaival Bóka János és Navracsics Tibor.
Fotó: Facebook / Bóka János

A hazai álláspont, hogy tulajdonképpen minden kérdésre választ adott a kormányzat, tehát politikai döntést kell hozni, az pedig egy szinttel feljebb várható. Erre az álláspontra helyezkedett Navracsics Tibor is a hétvégi Fidesz-kongresszuson a Hír TV-nek adott interjújában, amelyben így fogalmazott:

Egyre közelebb állunk egy olyan állomáshoz, ahol már politikai döntésre van szükség, és a bizottság ezt nem meri felvállalni: azt, hogy konkrétan megállapodjon Magyarországgal, mert fél az Európai Parlamenttől

Hozzátette: 

Olyan politikai többségről van szó, amely a volt kommunistákból, a zöldekből, a liberálisokból és a szocialistákból áll, és nyilvánvalóan nem akar velünk megállapodni

 

Ezek után az Európai Parlament keddi vitáján Johannes Hahn mellett a belga Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa is elégedetlenül nyilatkozott – ráadásul nemcsak az Erasmushoz kötődő, hanem sok más tételről is, amelyek az útjában állnak a visszatartott EU-s források feloldásának. Reynders például az mondta: 

az Európai Bizottság nem folyósíthat semmiféle forrást Magyarországnak mindaddig, amíg a magyar kormány minden követelményt nem teljesített, 

illetve a hiányosságokat nem orvosolta. Hahn ehhez annyit tett hozzá, hogy szerinte is történtek pozitív lépések, de nem elégségesek, ezért „továbbra is él a tanács tiltása, hogy új jogi kötelezettségvállalás jöjjön létre a közhasznú alapítványokkal bármely európai program végrehajtására, ugyanis összeférhetetlenség kockázata áll fenn a vezetésüket illetően. 

HAHN, Johannes
Johannes Hahn nem volt elégedett a keddi európai parlamenti vitanapon.
Fotó: MTI / Ronald Wittek

Hahn tájékoztatása szerint a bizottságnak december 15-ig kell elfogadnia a helyzetértékelést arról, hogy Magyarország részben vagy egészben megoldotta-e a problémákat, majd több további lépés megtétele után lehetősége van arra, hogy a megszorításokat törölje. 

 

A területfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) záró konferenciáján az elmúlt időszak projektjeinek értékelésén túl elmondta: 

Haladhatnak kicsit vontatottan a tárgyalások a bizottsággal, találkozhatunk újabb és újabb, néha kifejezetten ideológiai és politikai indíttatású ellenérvekkel, de abban bízom, hogy meg fogunk tudni állapodni – rajtunk nem múlik.

Kifejezte reményét is, hogy

a bizottság sem enged azon politikai fenyegetéseknek, amik az Európai Parlamentből jönnek, és valóban a szakmaiságot, az eredményeket és a felkészültséget nézi majd

Mindezek nyomán tehát az állami fenntartásban álló egyetemek (például az ELTE) továbbra is háborítatlanul tervezhetnek 2024 második félévétől is – amikor egyébként Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros féléves elnöke –, a KEKVA-sok ösztöndíjait pedig a magyar költségvetés állja 1,8 milliárd forintért.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.