Hírzóna

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

2022. február 24., csütörtök
Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

Rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt - jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. A főtitkár hangoztatta:

Kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet.

Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács csütörtöki sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba.

Megnöveltük készenléti kapacitásainkat, hogy minden rendkívüli helyzetre reagálni tudjunk

- áll a közleményben.A nyilatkozat felszólítja Oroszországot, hogy "térjen le az erőszak és az agresszió útjáról, máskülönben Moszkvának teljes felelősséget kell vállalnia tettei következményeiért".

Az Európai Tanács is elítéli az orosz agressziót

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács, a tagok csütörtök esti rendkívüli egyeztetését megelőző sajtóközleményében, elítélte Oroszország "példátlan katonai agresszióját" Ukrajna ellen. Az uniós szervezet elítélte továbbá Fehéroroszország részvételét is a beavatkozásban, és nemzetközi kötelezettségei betartására szólította fel a minszki vezetést.

Követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel a katonai akciókkal, feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna teljes területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Az erő és a kényszer ilyen jellegű alkalmazásának nincs helye a 21. századba

- hívták fel a figyelmet az Európai Tanács tagjai. A sajtóközlemény szerint a tagállamok vezetői rendkívüli tanácskozásukon "elvben megállapodnak az Oroszország elleni további intézkedésekről, amelyek és súlyos következményekkel járnak majd Moszkva számára".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.