Ünnepel a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

Idén ünnepli ötéves fennállását a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegye alapított azzal a szándékkal, hogy roma és hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását támogassa felsőoktatási intézményekben. Az elmúlt tíz szemeszterben hetvenöt hallgató bevonásával több mint százötven saját szervezésű programot valósítottak meg.

A szakkollégiumi program – melynek célja, hogy segítse a diákok felkészülését az értelmiségi pályára, a sikeres karrierkezdésre – a felsőoktatási tanulmányokat kiegészítő, készségfejlesztő és ismeretterjesztő elemeket tartalmaz, többek között kommunikációs, művészeti, civil és közéleti témájú szakmai műhelyeket. A diákok idegennyelvi-órákon, kulturális és közösségépítő foglalkozásokon is részt vesznek, a társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig önkéntes tevékenységet folytatnak tanodákban, továbbá szociális és karitatív szervezeteknél. Nagy hangsúlyt fektetnek az identitás erősítésére és a keresztény értékek megjelenítésére is.

Eddig 75 hallgatót támogattak, akik közül 23-an már diplomát szereztek. A szakkollégium tutori programjában mostanáig 16 tudományos diákköri kutatás született, több helyi és országos elismeréssel. Számos szakmai együttműködést folytatnak: kiemelten a Szegedi Tudományegyetemmel, a Gál Ferenc Főiskolával, a hazai roma valamint szegedi szakkollégiumokkal. Tevékenységüket tíz országban nemzetközi fórumokon is bemutatták.

Mészáros Ferenc igazgató elmondta, az elmúlt öt évben kialakították az intézmény működésének kereteit, a szakmai program tartalmi és formai vonatkozásait. Ám ennél is fontosabb az a közösségi szemlélet, amit kezdettől fogva erősítenek hallgatóikban. Ennek eredményeképpen modellértékű a cigány és nem cigány fiatalok együttélése, szakkollégiumi életük és munkájuk közös formálása.

Az szakkollégium kiemelt figyelmet fordít a középiskolások megszólítására is: mintegy 70 roma tematikájú érzékenyítő osztálytermi előadást tartottak a régióban. Patrónusi projektjük a tehetséges középiskolások egyetemi felkészítését célozza.

Mezei Tímea jelenleg mesterképzésben tanul, közben roma szakesteket és közösségi programokat szervez. A szakkollégiumban töltött évekről azt mondta: „Mindig félek az olyan szavak használatától, mint az „életre szóló”, az „örökre”, és a „soha”. Azonban, ha a Szokereszre gondolok, képtelen vagyok ezeket a szavakat mellőzni, hiszen a kollégium falai között életre szóló barátságokat kötöttem, és örökre emlékezni fogok, hogy mit tanultam itt az életről, magamról. A legfurcsább mégis az, hogy soha sem gondoltam volna, hogy egy intézményre otthonomként fogok tekinteni.”

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

  • '>
    1. Rolexes zotmund
    2017. október 2., hétfő, 14:05
    Válaszolok

    Ők már tudták hogy lemondod Botka 🙂