Origo: százmilliókat vennének ki a zsebünkből Gulyás Mártonék

Ha megvalósulna a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom tervezett választási rendszere, közel félmilliárd forinttal kellene többet költenie az adófizetőnek az Országgyűlésre – írja az Origo.hu.

Ahogy arról az Origo beszámolt, ismertté vált a Gulyás Márton által meghirdetett Közös Ország Mozgalom új választási rendszerre vonatkozó javaslata, amely a parlament létszámát 222 főre emelné, amiből 110 jelölt magyarországi választókörzetekből, 110 a pártok listáiról kerülne be, további két egyéni képviselőt pedig a külhoni magyarok választanának meg. Ők a pártlistára nem szavazhatnának, ami továbbra is megmaradna az egyéni jelöltek mellett. A választás egyfordulós lenne, a bejutási küszöb pedig 4 százalék.

Ez a jelenleginél 23 fővel több képviselőt jelentene, a kérdés csak az, hogy ezt ki fizetné ki és miből? A Fidesz-KDNP kormány 2010 után 386-ról 199 főre csökkentette a parlament létszámát, tehát mind az Országgyűlésben, mind a helyi önkormányzatokban közel felére csökkentették a képviselők számát. Az ellenzék most ismét növelné ezt, ami félmilliárd többletköltséget jelentene az adófizetőknek.

Jelenleg nagyjából havi 200 millió forintot fizetnek az adófizetők a honatyák számára, ami éves szinten 2,4 milliárd forintot jelent. Egy képviselőre nagyjából 12 millió forintot költünk egy évben, ami csak a bérét és a benzinkártyáját jelenti – írja az Origo. Ha a személyi titkárság költségeit is hozzáadjuk ehhez, akkor összességében éves szinten 4,2 milliárd forintot költünk a költségvetésből a parlamenti képviselőkre.

A balliberális ellenzék javaslata számszerűsítve azt jelenti, ha érvényben hagyják a mostani díjazást, akkor a 23 fős emelés 485 millió forinttal emelné meg az Országgyűlés büdzséjét. Azt azonban egyelőre nem közölték az új választási rendszert aláíró pártok, hogy ezt a pént honnan teremtenék elő.

Ha a parlamentben konstruktív vitát folytatnak majd a választási rendszer módosítására benyújtott javaslatról, a Közös Ország Mozgalom nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy október 23-ig elfogadják az új törvényeket – jelentette be a mozgalom szóvivője a Klubrádióban, annak ellenére hogy korábban odáig mentek, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak, ha nem fogadják el a fent megjelölt időpontig a javaslatukat.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. Hát, így van ez
  2017. október 13., péntek, 17:28
  Válaszolok

  NP !
  Azért figyeljél nagyon, nehogy az legyen a vége, hogy neked kell majd hajlongani a Viktor előtt.
  Ennek – az utóbbi időben az MSZP tájékán történtek miatt – nagyon-nagy az esélye !!!!
  A Botka-buktára gondolok, ha esetleg nem értenéd.
  Mindenkinél gügyébb !
  Megint csak -szokásod szerint – vagdalkozol, semmi konkrétum. Mondj már egy konkrét, jogerős bírósági ítélettel alátámasztott esetet, különben mindenki azt fogja hinni, hogy cédula nélkül hordasz össze hetet-havat, mint akit a Lipótmezőről szalajtottak. (lehet, hogy igaz ?!)

 • '>
  4. okosabbnálam
  2017. október 13., péntek, 08:41
  Válaszolok

  Mi az a félmilliárd? Majd ennyivel lopnak kevesebbet fideSSék! 🙂

 • '>
  3. NP
  2017. október 12., csütörtök, 20:12
  Válaszolok

  A lét a tét

  Nehéz is úgy lehajolni, ha az illető egy köpcös, kivénhedt focista előtt térdel……..

 • '>
  2. A lét a tét
  2017. október 12., csütörtök, 19:11
  Válaszolok

  Csoda, hogy ez a “csoda” közösség, és annak “csoda” vezetője, a Marcika, nem 1%-ra akarja levinni a bejutási küszöböt. Még akkor is “necces” lenne a szàmukra, de elmondhatnák, hogy “majdnem sikerült”.
  Azt pedig olvasom, hogy NP fóbiája nem csökken.
  Egyébként, a bejegyzés utolsó szavaira reagálva: NP! Előtted, biztos nem.

 • '>
  1. NP
  2017. október 12., csütörtök, 17:57
  Válaszolok

  “Ha megvalósulna a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom tervezett választási rendszere, közel félmilliárd forinttal kellene többet költenie az adófizetőnek az Országgyűlésre – írja az Origo.hu.” – Pénztáros Lőrinc ennyiért le sem hajol….