Továbbra is zavaros a szegedi ivóvíz

Sárga és szagos – ismét az ivóvízre panaszkodtak a szegedi lakosok. A vízmű tájékoztatása szerint, a Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító program elindítását követően a jelzett problémák átmenetileg jelentkezhetnek. A víz intenzív folyatás, öblítés és ülepítés után fogyasztásra alkalmas.

„A Tiszában is fürödhetnék ennyi erővel, olyan a víz a kádban. A fehér ingeim pedig sárgák lettek a mosógépben!”; „Ásványvízzel mossak ezentúl?”; „Nálunk is több fehér ruhanemű sárga foltos lett mosás után. És ki sem jön belőle!” – A közösségi oldal egyik nyilvános szegedi csoportjában többen adtak hangot a napokban elégedetlenségüknek a szegedi ivóvízellátással kapcsolatban. Korábban Algyőről, Tarjánból, Alsó- és Felsővárosból, legutóbb Újszegedről, Rókusról és Kiskundorozsmáról is jelezték lakosok a felmerülő negatív tapasztalataikat. Alsóvárosban volt, aki egyenesen „dögszagúnak” titulálta az ivóvizet.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Uniós és állami támogatások segítségével tavasszal befejeződött a Szegedet és Algyőt érintő 3,3 milliárd forintos projekt. Az új ivóvíz tisztítási technológia az ivóvízminőség-javító program során készült el, ennek segítségével csökkentik az arzén- és ammónium szintet az EU előírások szerint az ivóvízben. A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatásából megtudtuk, az új technológiával megtisztított víz összetétele megváltozott az eddig megszokotthoz képest, és ez a megváltozott összetételű víz a városi és a házi vízvezetékrendszerek faláról leoldhatja a lerakódásokat, és a leoldott lerakódásokkal keveredve előfordulhat, hogy az ivóvíz sárgás színű, zavaros, és kellemetlen szagú lesz. A tisztítási technológia indításakor – az ivóvíz telepek ki- és belépésével – az ivóvízhálózatban az áramlási irányok is többször változnak, ami szintén „megmozgatja” a vezetékhálózat falán lévő lerakódásokat. A víz intenzív folyatás, öblítés és ülepítés után fogyasztásra alkalmas. Kitértek rá, ez egy átmeneti időszak, ami szükséges ahhoz, hogy „beálljon” a rendszer, és kialakuljon egy üzemelési egyensúly, a folyamat több hónapot is felölelhet.

A Szegedi Vízmű Zrt. a problémák mielőbbi felderítésében és megoldásában a fogyasztók együttműködésére számít. A lakosok az éjjel-nappal hívható telefonszámokon (62/55 88 55, 62/420 155, 06/80 828882) jelezhetik az észrevételeiket.

Fotó forrása: facebook

11 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  11. gépész
  2017. szeptember 17., vasárnap, 13:23
  Válaszolok

  A termálvíz hálózatnak semmi köze az ivóvíz hálózathoz, nem is a vízműhöz tartozik, fizikailag is lehetetlen, hogy akár véletlenül is termálvíz kerüljön az ivóvíz hálózatba!
  Az un.”ivóvíz minőség javító” programot az állam erőszakolta rá a vízművekre, azoknak sem a tervezésbe, sem a kivitelezésbe
  semmilyen beleszólásuk nem volt, most kínlódnak egy elhibázott beruházás működtetésével.

 • '>
  10. Gaskó Árpád
  2017. szeptember 15., péntek, 19:06
  Válaszolok

  Újszegeden az Alsó-kikötő soron 4 éve vettem a lakást, s azóta ilyen sárga és gázolaj szagú az ivóvíz!!!! A Tisza vize lehet tisztább néha.

 • '>
  9. elmebajos
  2017. szeptember 14., csütörtök, 18:49
  Válaszolok

  nem fizetni a vízdíjat,persze egységesen,mindaddig amíg helyre nem állítják a kprábbi állapotot.
  ehhez minde fogyasztónak joga van, De csak KÖZÖSEN müködik.

 • '>
  8. Dr. Kászony Att
  2017. szeptember 14., csütörtök, 13:54
  Válaszolok

  Mihálytelken is sárga és nagyon szagos a csapvíz!

 • '>
  7. dudus
  2017. szeptember 14., csütörtök, 12:56
  Válaszolok

  Tarjánban, az Olajos u. környékén már évek óta termálvizet nyomnak a hálózatba, ami kátrányszagú-ízű. Fogyasztásra-bár alkalmas- nem igazán ajánlott. Olyan íze van, mint a Forrásban a vének gödrének.. Dorozsmán is hónapok óta büdös a víz. A minap már egyenesen pöcegödör-, magyarán szarszaga volt. Undorral tölti el, aki megissza. Fürdés után a test átveszi ezt a szagot. Ugrásszerűen, óriási mértékben megemelkedett az ásványvíz-fogyasztás, vásárlás. Ezek, talán az ásványvízgyártókkal koopoerálnak? Mekkora jutalékot kapnak. Már azt isszuk, azt főzzük, abban fürdünk. Erre megy ki? Jöhettek most wazze ilyen-olyan nyomócső falára kirakodott és onnan leolvasó vas-mittudéménmiszulfát kutyafüle dumával, ami majd leolvad, Már nem hisz senki ezeknek. Meddig megy ez még? Elfogyott az emberek türelme.

 • '>
  6. K
  2017. szeptember 14., csütörtök, 12:31
  Válaszolok

  Felsőváros és Tarján határán lakom. Feltűnő módon, az utóbbi bő fél évben, kb. 2 hetente elzárják a meleg vizet/karbantartásra hivatkozva/8-9 órára a társas házunkban. Ennek ellenére a víz büdös és hányás ízű. Szóval, most már nagyon érdekelne, hogy mit is tartanak karban?? 🙂

 • '>
  5. elmebajos
  2017. szeptember 14., csütörtök, 11:53
  Válaszolok

  miért törölték a hozzászólásom?
  Roosevelt tér junius óta ihatatlan még fogmosásra swm alkalmas,sárga büdös szenny!

 • '>
  4. Bobettor
  2017. szeptember 14., csütörtök, 11:27
  Válaszolok

  Amíg magánkézben van egy cég, nincsenek ilyen bajok de ahova beteszi a lábát az állam, ott sokszor ez történik. Lehet az is, hogy a rezsicsökkentett víz ilyen. Olcsó húsnak híg a leve.

 • '>
  3. Ilusjúlis
  2017. szeptember 14., csütörtök, 10:27
  Válaszolok

  A víz továbbra is sárga, büdös és ihatatlan! Megoldás a drága ásványvíz fogyasztás! Miért kell ezért az ihatatlan, büdös vízért teljes árat fizetnünk?

 • '>
  2. Kovács Béla
  2017. szeptember 14., csütörtök, 08:59
  Válaszolok

  Nem vitatkozni szeretnék, de maradék nélkül nem tudom elfogadni a fent leírtakat. A Felsővárosi részen, a nagy meleget követő időszakban jelentkezett a bűzös “csatornaszag” a vízben (különösen a meleg vízben, ami érthető az intenzívebb párolgás miatt) és ez már több hete tart. Talán ekkor szaporodott el ‘valami’ a víztoronyban és a vezetékhálózatban, amit alaposan ki kellene tisztítani.

 • '>
  1. Szilágyi Árpád
  2017. szeptember 14., csütörtök, 08:46
  Válaszolok

  Nézzék. Ezt a telet ki kell valahogy húzni. Nem gondolhatják, hogy ilyen árak mellett majd gázzal állítjuk elő a meleg vizet; hát mire való az a büdös termál! Az elszámolás az más, ami arra van szánva, az arra van szánva. És értsék meg, bele volt kalkulálva, hogy utána hónapokig rosszabb lesz. Mi az hogy ez nincs beleírva a projekttervbe? Hát ezt még a hülye is tudja! És, hogy értékcsökkent vízért miért nem fizetnek kevesebbet? Még hogy értékcsökkent! Tájékoztatom önöket, hogy visszamenően bevezetésre KERÜLT a színes-felár!