Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

A három hónapos nyári szünet után ismét megtelik „könnyekkel” és „nevetéssel” a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere, a főigazgató változatos programokat ígér a közönségnek. A pénteki évadnyitón ismertették a jövő évadot, új tagokat vettek fel az örökös társulatba és fiatal tehetségeket köszöntöttek soraik között.

A hagyományos évadnyitó társulati ülés a múlt évadra való visszatekintéssel indult, így első ízben Tajti Gabriella, a SZTE kulturális irodájának vezetője átadta az előző évre vonatkozó közönségdíjat Kárász Zénónak, aki az évadzárón nem tudott részt venni. Gyüdi Sándor főigazgató kiemelte, sokszínű évadot állítottak össze. „A legfontosabb közegünk a közönség, amelynek élményt kell adnunk. De azzal is számolunk, hogy az élmény nagyon sokféle lehet. Létezik könnyedebb, szórakoztató és mély katartikus is. Ezért nekünk, a régió egyetlen nagy színházának kötelességünk, hogy minden színházi élményre vágyónak adjunk valamit” – fogalmazott, majd kiemelte, ezzel is a nézők és a jegybevételek számának növekedését szeretnék elérni.

A főigazgató a nyári sikerek közt említette például az Armel Operaverseny és Fesztiválon való részvételt, ahol Donizetti Farsangi kalamajka című vígoperájával arattak sikert. Majd augusztusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadán az Evita produkció vendégszerepelt. A magas számú nézői érdeklődésre való tekintettel fontolgatják a további vendégszerepléseket is. Spiró György művészeti főtanácsadó kihangsúlyozta: arra törekedtek, hogy minden előadásra 5-6 nappal több próbaidő jusson. „ A hosszabb próbalehetőség lehetőséget ad arra, hogy a színészek jobban elmélyüljenek egy-egy szerepben, hiszen ez a játék lényege”– mondta.

A 2017/2018-as évadban a Szegedi Nemzeti Színház 16 produkcióval várja a színház szerelmeseit: a teatrum három opera, egy operett, két gyerekdarab és hat színmű bemutatásával készül. A kortársbalett – mely idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját – két balettel áll elő. Az évad kettő ősbemutatót is tartogat, amelyhez nagy reményeket fűznek.

Az új társulati tagok között köszöntötték Molnár Erikát, Waskovics Andreát, Figeczky Bencét, Gyöngyösi Zoltánt, Olasz Renátót és Vicei Zsoltot. A Szegedi Kortárs Balett soraiba négy táncművésznő: Kovács Enikő, Nier Janka, Tokai Rita és Wéninger Dalma érkezett. Ezt követően átadták a színház legnagyobb presztízsértékű címét. Örökös tagnak választották: Kovács Kornélia karigazgatót és Molnár Zsuzsa díszlet és jelmeztervezőt.

4 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  4. nebontsepits
  2017. szeptember 8., péntek, 23:57
  Válaszolok

  A Gyüdi amit most mond, és évek óta mondja, az egy hülyeség. Nem mindenkinek megfelelni kell, hanem 1-2 területen nagyon alkodtni. Egy EKKORA városnak mint Szeged! Hol érdekel engem, hogy nincs nagyobb színház a közelben?
  Szeged nyugodtan ráfeküdhetne az operára. Még mindig megvannak a szükséges kapacitások, nem csak a hagyomány. És ez nem is felelne meg mindenkinek. Akinek nem tetszene, elmehetne a kecskeméti vagy a szabadkai színház vendégelőadásaira vagy egyenesen Kecskemétre, Szabadkára… esetleg Mórahalomra a lovas színházba vagy Kübekházára az operettfaluba.
  Az opera tehetséget vonzana. Az opera sok pénzt vinne, de annak nagy része Szegeden maradna. És sok pénzt is hozna, elég ha a közönségre gondolunk… ma ugyan ki jön el többszáz km-ről (vidékről!!!) Szegedre bármit is megnézni? Inkább ez kéne a cél legyen nem a langyosvíz. Persze abban egyesek mindig jobban úsznak….

 • '>
  3. Színház szerető
  2017. szeptember 8., péntek, 23:35
  Válaszolok

  Irígylem azokat a fiatal színészeket, akik ebben a színházban kezdik a pályafutásukat. Ha valamikor -bárhova-elszerződnek, előrelèpésnek fogják tartani az új jàtszóhelyüket. A lelkileg fontios, szakmai előrelèpés, a Szegedi Nemzeti Színház után biztosított lesz.

  A főigazgató fontolgatja a további vendégszerepléseket is.
  Remek!
  Kérem, minél többet menjenek el, mert akkor felszabadul a hely más társulatok, szegedi vendégjátékára. Akkor lesz érdemes színházba menni Szegeden.
  Csak arra vigyázzon a főigazgató, hogy egy helyre ne térjen vissza, mert a 2. alkalommal már nem lenne olyan \"magas számú a nézői érdeklődés\".
  Megj.: Ha valaki nem érezné, a fenti sorok nem a színészek, a társulat kritikáját jelentik. Ők , a \"fantasztikus\" vezetés kiszolgáltatott bábjai.

 • '>
  2. Árpi Nemagönc
  2017. szeptember 8., péntek, 22:38
  Válaszolok

  Városi. Teljesen igazad van. Van egy szép színházunk egy tehetségtelen vezetéssel. Az összes idióta megfordult már Szegeden a székhelyitől kezdve az anti -magyar schwajdáig, de egy nézhető repertoárt nem tudnak összehozni. Ez egy vörös – libsi fészek. Ideje volna már elzavarni mind.

 • '>
  1. varosi
  2017. szeptember 8., péntek, 21:01
  Válaszolok

  Ez a szegedi színház egy nulla. gyüdi a nézőszámokkal játszik, együttműködve az iskolákkal, akik kihajtják a gyerekeket kötelező jelleggel a színházba, ezzel javítva a statisztikát. Körbe kell kérdezni, ho9y milyen a mai szegedi színház. Nézhetetlen évek óta. Köszönjük gyüdi elvtárs