Szimfonikus koncerttel nyitott a Szent Gellért Fesztivál + FOTÓK

Tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden az egyházmegye alapítója, Szent Gellért vértanú püspök előtt. A jubileumi programsorozat az ünnepi szentmisét követően szimfonikus koncerttel indult a dómban.

Az egy évtizede életre hívott fesztivál különleges művészi-, kulturális- és zenei élményt ígér a zeneszerető közönség új generációjának is. A nyitónapon az ünnepi szentmisét követően egy kiállítás nyílt a Dóm Látogatóközpontban, majd a székesegyházban Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének vezénylésével szimfonikus koncertet hallgathatott a nagyérdemű Szent Gellért Akadémia zenekarának és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Vaszy Viktor Kórusának előadásában. Az estén felléptek továbbá a salzburgi Mozarteum Egyetem szólistái is.

Az eseményt megelőzően a SZEGEDma.hu-nak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök elmondta, az egyházmegyének azért fontos ez a rendezvénye, mert alkalmat nyújt arra, hogy méltó módon megemlékezzenek első püspökükről, aki közismerten Szent Gellért volt, s az ő ünnepnapjához kapcsolódóan alakult ki a hagyománya a nevét viselő komolyzenei fesztiválnak, ami a róla való megemlékezésen túl egyfajta közszolgálatot is felvállal, a zene és a kultúra szolgálatát. Nemcsak a hívő embereket invitálják, hiszen bárki számára meghatározó kulturális élményt nyújt a színes programsor. A jubileumi programsorozat által ezúttal a Korábban Érkeztem Alapítványt támogathatják a Zene Világnapjára meghirdetett koncerten való részvétellel.

Az egyhetes fesztiválnak a felújított dóm mellett a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-terme, a Dóm Látogatóközpont, valamint a Szegedi Nemzeti Színház is helyszínéül szolgál. A részletes programsort ide kattintva tekinthetik meg.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.