Orbán: sürgős választ igényel a népességfogyás

Sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésének nyitónapján.

A tömeges migrációval kapcsolatban Magyarország álláspontja az, hogy a bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett, “nem a bajt kell a nyakunkba venni, azzal csak tetéznénk azt”. Európának mindene megvan ahhoz, hogy célzott egészségügyi programokat indítson az arra leginkább rászoruló térségekben – fejtette ki.

A kormányfő ismertette a résztvevőkkel a Magyarországon jelenleg futó munkahelyvédelmi, demográfiai és népegészségügyi akciótervet. Előbbi célja a munkanélküliség felszámolása, mert ha nincs munka, akkor nincs önbecsülés, nincs jövőkép, nincs gyermekvállalás, és akkor nincs értelme egészséges életmódra törekedni sem – mondta, rámutatva ugyanakkor, hogy mára kézzel fogható közelségben van a teljes foglalkoztatottság.

A demográfiai programmal a népességcsökkenés lassítását, megállítását, majd a népességszám növelését, a biológiai reprodukciót akarja elérni a kormány, amelynek gazdaságpolitikája középpontjában ezért a demográfiapolitika áll – közölte Orbán Viktor.

A népegészségügyi akcióterv keretében pedig küzdelem folyik a dohányzás és az egészségtelen élelmiszerek ellen, továbbá része a közétkeztetés reformja – részletezte a miniszterelnök. Az eredmények közül kiemelte, hogy – 2014-ben publikált adatok szerint – 2012-2013 között 28-ról 19 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzók száma. Megjegyezte azt is, hogy az egészségtelen élelmiszerekre kirótt chipsadóból befolyt összeg az egészségügyi rendszeren belül maradt, az adó hatálya alá eső termékek forgalma pedig csökkent. Jelezte ugyanakkor, hogy a közétkeztetési reform eredményei egyelőre felemásak.

Beszámolt emellett az általános iskolákban bevezetett mindennapos kötelező testnevelésről, a következő népegészségügyi feladatként pedig azt jelölte meg, hogy csökkenjen a daganatos megbetegedések okozta halálesetek magas száma.

Orbán Viktor Magyarország tiszteletét fejezte ki a WHO iránt, hangsúlyozva, hogy a globális intézményeket érő kritikák közepette az Egészségügyi Világszervezetről sosem hallani egyetlen bíráló hangot sem, ez ugyanis egy olyan szervezet, amelyre mindig szükség volt, van és lesz is.

Magyarország is úgy érzi – folytatta -, hogy meg kell védeni a szabadságát “birodalmi politikai törekvésekkel” szemben, ám ez az álláspont nem a globális intézmények szükségességét tagadja, sokkal inkább megpróbálja összehangolni a nemzetek feletti szintet a nemzeti szuverenitással.

“Önök a globális intézményeket gyakran bíráló ország vendégei ma, de ez a bírálat nem terjed ki a WHO-ra, sőt éppen fordítva: a WHO iránti nagyrabecsülés és tisztelet országában vannak” – összegezte a kormányfő, úgy fogalmazva: Magyarország – mint a szervezet elkötelezett tagja – a WHO mellett áll, “számíthatnak ránk, és mi is szeretnénk számítani a jövőben önökre”.

7 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  7. SP
  2017. szeptember 11., hétfő, 17:41
  Válaszolok

  Költségterv, keret összeg. Majd a történet végén tételes elszámolás. Csak ekkor lehetne köpködni, ha túlszámlázás van. Nem előre. Addig igencsak szarházi a Hadházy.

  Talán érdemes lenne az ország privatizációs, halmozott kirablása során, pl. a zsidó EMITEL ugyancsak a DÉLTÁV szakértői címen történt pajeszos országrablását tanulmányozni.
  Bagoly veréb esete. Senkiházy figyelmébe ajánlom mint etalont.

 • '>
  6. NP
  2017. szeptember 11., hétfő, 17:14
  Válaszolok

  5. SP

  Ne hablatyolj itt nemzetállami kormányprogramról és egyéb baromságokról hanem magyarázd meg a mentorok havi 50 ezres és a “szakértők” óránkénti 53 ezer forintos tiszteletdíját.
  Persze majd hallgatsz min ……………….a fűben!

 • '>
  5. SP
  2017. szeptember 11., hétfő, 16:31
  Válaszolok

  Megint mellébeszélsz, maszatolsz, kajlizol…..
  “Hadházynak nem az alapítvánnyal, hanem azzal a pályázattal van baja,”

  No ez a tipikus pajeszos kirakatduma.
  Csak éppen a forrásokat szűkítené be,(!!!!) ami miatt gagyi szintre degradálódna a program . Vagyis kapott is meg nem is. A cél teljes-körű megvalósítása szempontjából tehát inkább nem is.

  Vagyis a nemzetállami kormányprogram, ami a született gyermekek számának növelése, egyben minél több koraszülött megmentése is cél, gyengítése, tönkretétele történne.

  Ezért jogos e témában a magyartalan kisebbségi LMP-s névének korrekciója. Azaz Hadházy inkább Szarházy, Senkiházy.

 • '>
  4. NP
  2017. szeptember 11., hétfő, 14:39
  Válaszolok

  SP

  Megint mellébeszélsz, maszatolsz, kajlizol…..
  Hadházynak nem az alapítvánnyal, hanem azzal a pályázattal van baja, ahol jogászokra és pályázatokra ezerszer több pénzt szánnak mint magukra a segítőkre és a segítettekre.

  “Példaként említette, hogy a Korábban Érkeztem Alapítvány tervei szerint míg a programban dolgozó negyven mentor, vagyis akik a koraszülött babák szüleit segítik, havi 50 ezer forintot kaphatnak majd munkájukért, addig a módszertant kidolgozó szakértői díj 53 ezer forint lehet – óránként.

  De azt is megemlítette, hogy a költségvetésben 50 millió forintot szánnak jogi tanácsadásra, ami szintén 20-25 ezer forintos óradíjat jelent és havi 900 ezer forintot mentorház bérlésére, melyet aztán még 18 millió forintért fel is újítanak, 50 millióért pedig bebútoroznak. – Ez a projekt elképesztő számokat tartalmaz. Ez a program gazemberség és az is az, aki ezt jóváhagyta – fogalmazott a politikus.”

 • '>
  3. NP
  2017. szeptember 11., hétfő, 14:27
  Válaszolok

  Ha stadionok helyett bölcsődék, anyaotthonok épülnének és nem lehetetlenítenék el a védőnői szolgálatot, a teljes szociális rendszert talán többre mennénk….

 • '>
  2. Dolfi
  2017. szeptember 11., hétfő, 11:46
  Válaszolok

  Miniszter Úr!

  Viktor Te és a bandát ellopjátok a gyerekeink jövöjét…ebben a mondatban minden benne van !!!!!

 • '>
  1. SP
  2017. szeptember 11., hétfő, 11:26
  Válaszolok

  \"Koraszülöttek és családtagjaik, valamint az ellátásukban érintett szakemberek komplex támogatására fordítanak több mint egymilliárd forintot a dél-alföldi régióban a 2020-as év végéig terjedő időszakban. A sikeresen pályázó, a szegedi kötődésű Korábban Érkeztem Alapítvány programját

  az LMP társelnöke, Hadházy Ákos élesen bírálta. \"

  \"- Magyar Perinatológiai Társaság elnöke elmondta, a csecsemőhalandóság hazánkban az utóbbi három évben harminc százalékkal csökkent, ez kivételes eredmény\".- !!!!!!!!

  -Elismerésünk ezért a kiemelkedő teljesítményért.

  \"Orbán: sürgős választ igényel a népességfogyás\"

  Ezzel szemben,
  a kisebbségi, kormányellenes, Hadházy LMP Ákos tv nyilatkozatában elmondta, hogy mindent megtesz a Korábban Érkeztem Alapítvány programjának ellehetetlenítéséért.

  http://szegedma.hu/hir/szeged/2017/09/csepreghy-is-kiallt-a-korabban-erkeztem-alapitvany-mellett.html