Nyilatkozatháború a Mars téri piacról

Míg a Mars téri piac kapcsán a sajtó attól hangos, hogy hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az EU-s pénzből végrehajtott fejlesztés ügyében, addig a helyi MSZP az egyik volt piacigazgatót támadja.

A Gyulai Járásbíróság zároltatta Erdei Péter korábbi piacigazgató ingó- és ingatlanvagyonát – jelentette ki Ménesi Imre MSZP-s önkormányzati képviselő a vásártér előtt tartott sajtótájékoztatóján. A politikus egy szakértői véleményre hivatkozott, amely szerint 45 millió forintos túlfizetés történt a piacnál, s szerinte ezért rendelték el a vagyonzárat.

A Mars téri piac körül azonban nem ez az igazi botrány, hanem az, hogy hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az 1,9 milliárd forint uniós támogatással, a 2010-es választási kampány hajrájában megvalósult, sok sebből vérző fejlesztés azért fordult át botrányba, mert a szegedi önkormányzat nem egyezett meg a vásártéri pavilonok tulajdonosaival, hanem 2009-ben, advent első vasárnapján eldózeroltatta a Mars téri pavilonokat.

Ezzel kapcsolatban Ménesi Imre portálunknak azt mondta, hogy még 2015-ben bemutatta a Mars téri terület tulajdoni lapját a közgyűlésben, s nem volt rajta semmiféle teher. Kifejtette, 2010-ben adták át a felújított vásárteret, s a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is vizsgálta az uniós források kifizetését, és semmilyen kifogást nem találtak, s kifizették. „Nem tartok attól, hogy bármiféle szabálytalanságra fény derül, különben nem fizették volna ki az EU-s forrásokat” – összegzett Ménesi Imre.

Ennek ellentmondanak azok a dokumentumok, amelyeket nemrég Szabó Bálint jogász mutatott be sajtótájékoztatóján, amelyben Botka László szocialista városvezető és Mózes Ervin címzetes főjegyző úgy nyilatkozott 2009 nyarán büntetőjogi felelősségük tudatában, hogy a Mars téri piac megújítását célzó uniós projektet olyan ingatlanon kívánják megvalósítani, ami per- és igénymentes. Ezzel szemben az NFÜ által felkért jogászcsapat azt állapította meg 2010-ben, hogy az adott ingatlan nem volt tekinthető igénymentesnek sem a projektjavaslat benyújtásakor, sem pedig a vizsgálat idején, ugyanis perek voltak folyamatban. Azt is leírták a jogászok, hogy a projektgazdának, nevezetesen az önkormányzatnak és annak vezetőjének tudnia kellett, hogy per van folyamatban, ám ennek ellenére benyújtotta a projektjavaslatot és elmulasztotta ezt közölni. „Ez alapján a projekt szabályszerű támogathatósága megkérdőjelezhető” – összegeztek az NFÜ által felkért jogászok hét évvel ezelőtt.

4 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  4. Aranyi L
  2017. szeptember 16., szombat, 15:11
  Válaszolok

  Na, értelmiségi piac lett, Tanulatlan barátunk és megmentőnk nyilatkozik,háát

 • '>
  3. mert csak
  2017. szeptember 15., péntek, 08:21
  Válaszolok

  Az meg, hogy egy állampolgár bűncselekményt vélelmez, és feljelentést tesz, az a büntetőjoghoz tartozik, a bérbe-adó és a bérlő gazdasági kapcsolata meg a polgári jogra! S talán ezt a kettőt nem kellene politikai okokból, netán személyes érzelmek miatt összemosni!

 • '>
  2. mert csak
  2017. szeptember 15., péntek, 07:42
  Válaszolok

  Amikor összecsúsztatják (keverik) a tulajdonjogot (tulajdonlást), a működtetést, a fejlesztést, beruházást, átalakítást, gazdasági szerződést, az érdeksérelmet, a bírósági és nem bírósági, a politikai és érzelmi ügyeket, nos akkor ez a “katyvasz-halmaz” keletkezik belőle!
  Még szerencse (és ez nem a pereket kezdeményezők érdeme), hogy közben a Piac betölti szerepét, működik, sokak szerint, jól!
  Hozzá téve, hogy akit (ténylegesen) kár ért, azt maximálisan kártalanítani kell, de ez nem politikai és büntetőügyi, hanem gazdasági és polgárjogi kérdés kellene, hogy legyen, mert, hogy az!

 • '>
  1. okosabbnálam
  2017. szeptember 15., péntek, 06:51
  Válaszolok

  “…NFÜ által felkért jogászok hét évvel ezelőtt.”

  Azóta amúgy mi történt, átmeneti amnézia lépett fel, ami választási ciklusonként jön elő és szűnik meg? 🙂
  Hiába erőlködik Bíró Sándor és (igencsak csekély számú) társasága, nem kaszálnak ebből nagyot! 🙂

  Amúgy mostanára már szinte törvényszerűnek látszik, hogy ami mellé ez a Szabó nevű – állítólag jogvégzett – alak odaáll, az halálra ítélt ügy! Nem a joghoz ért ez, hanem a sz@rkeveréshez, és ahhoz sem nagyon! 🙂