Nem összeegyezhetetlen a menekültek védelme és a biztonság

Nem összeegyezhetetlen egymással a menekültek védelme és a biztonság garantálása – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A főbiztos a magyar-szerb határövezetben tett útjáról, továbbá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről beszámolva kiemelte: minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek.

Azt mondta: a kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásain sürgette, hogy segítsék a menedékkérők hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, és kifogásolta, hogy a tranzitzónában tartózkodók nem távozhatnak az eljárás végéig, továbbá csak kevesen kapják meg a menedékstátuszt.

Kifejtette: túl kevés ember jut be naponta Magyarországra, hogy benyújthassa a menedékkérelmet. Nem jó, hogy a tranzitzónát nem lehet elhagyni, holott menedéket keresni nem bűncselekmény. Ezt különösen a kísérő nélkül érkező fiatalkorú menekültek esetében kell szem előtt tartani – fűzte hozzá.

Filippo Grandi úgy látja, mindez azt mutatja, hogy Magyarország korlátozni szándékozik azoknak a számát, akik ide jönnének védelemért. Érthető, hogy Magyarország nehéz helyzetben van, hiszen egyfajta tranzitország a Nyugat-Balkán és Nyugat-Európa között, de az ország által hozott intézkedések az elutasítás üzenetét jelenítik meg – vélekedett.

A betelepítési kvótákról kijelentette: egyes uniós tagállamok jogosan kérik a terhek megosztását, és sajnálatos, hogy Magyarország nem vesz részt ebben. A főbiztos kitért arra: nehéz időben érkezett Magyarországra, hiszen a menekültek száma nőtt az elmúlt időben, és azokban az országokban, ahonnan menekülnek, erősödnek a konfliktusok, és fokozódik az erőszak. Olyan időszak ez, amikor a nemzetközi szolidaritásra és együttműködésre nagyobb szükség van – tette hozzá.

Kérdésre Filippo Grandi közölte: kezdeményezték a tanácskozást Orbán Viktorral, de a találkozó a miniszterelnök elfoglaltsága miatt nem jött létre. Ugyancsak kérdésre azt is elmondta, hogy szervezete, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem a menekültek kontrollálatlan vándorlását támogatja, hanem a mozgásuk koordinálását.

Azt is mondta, hogy ugyan a hatóságok szerint a menekültek gyakran idő előtt úgyis elhagyják Magyarországot, de meglátása szerint ha egy ország valóban ösztönözni akarja a menekülteket, hogy maradjanak a területén, akkor a beilleszkedést segítő programokra van szükség.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  1. Hazánkba NEM!
  2017. szeptember 13., szerda, 05:56
  Válaszolok

  Filippo Grandi, a grandiózus ötleteit és tanàcsait tartsa meg azokra az időkre, amikor itt él közöttünk, és nem a brüsszeli magaslatokból tekint le a tàvoli problémàkra.
  A -határátkelö helyeken, bemutatkozva, az èrkezés okát közölve, a jövőbeni szándékról beszámolva, hivatalosan érkező – MENEKEÜLTEKET egyébként, valóban segíteni kell. De engedtessék meg a befogadó országnak, hogy önmaga határozza meg, mekkora ütemben és létszàmban, és milyen feltételekkel (pl. végzettség) fogad be személyeket, csalàdokat. (Egy mhelyre sem lehet besétálni, hogy itt vagyok, alkalmazzatok. A MENEKÜLTEK ugyan hivatalosan jönnek, de engedtessék már meg nekünk, hogy pl. nem növeljúk a munkanélküliek számát.)
  És elfogadható, hogy a szabályos érkezés ellenére, ne sétálgathassanak közöttünk, amig nem történt meg a beazonosítás. Az eljáràst azonban emberi módon, rugalmasan és gyorsan kell lefolytatni.
  Hangsúlyozom, a MENEKÜLTEK esetében.
  A fentiek egy szava sen igaz a határokon átsurranó, Hazánkba engedély nélkül beszökő, … ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK esetében. A határ átlépésének pillanatában jsz-t sértő bűnözők esetében nincs kérdés: Ha így jöttél hozzànk, akkor nem érdekel, hogy ki vagy, mit akarsz, hova készülsz, nincs helyed és utad nálunk. Kérdezés nélkül mehetsz vissza..
  Ezeknél a sunyi, számító alakoknàl nincs kvóta, nincs meghallgatás és nincs semmilyen beilleszkedési program. Csak egy szendvics, egy üveg ásványvíz… és arccal a határ felé, na mégis egy kis segìtség: Ha a távolság miatt (mélysègi elfogás) szükséges, akkor azonnali visszaszállítás a határra, és visstaadás a szomszédoknak.