KIK Műhely – Új civil társaság a szegedi fiatalok közösségéért

KIK Műhely néven tartotta szerdán alakuló ülését egy új civil szervezet, melynek ötfős elnöksége mutatkozott be a Kálvária Kulturális Információs és Központban Szegeden. A Szegedi Fiatalok Civil Társasága sokféle eszközzel kívánja megszólítani az ifjúságot az egészségmegőrzéstől a bűnmegelőzésen át a jótékonysági akciókig. Szeptembertől havi két-három programot kínálnak.

A KIK Műhely célja egy olyan civil közösség felépítése, amely Szeged városában élő, itt dolgozó vagy épp tanulmányaikat folytató fiatalok reprezentációját megteremtse, közösségi élményként, kulturális, sport, közéleti és jótékonysági eseményekkel – írják sajtóközleményükben. „Ennek eredményeképp arra törekszünk, hogy kialakulhasson egy egységes városifjúsági érdekképviseletet! Tagjaink olyan kortárs fiatalok, és fiatal felnőttek, akik a helyi ifjúsági civil ügyeket egységben próbálják segíteni.” – mondta Balla Attila, a KIK Műhely kommunikációs vezetője.

A KIK Műhely elnöke Gémes Dániel, az elnökség tagjai: Süli Gabriella, aki a kulturális és művészeti programok vezetője, Szikora Barbara az egyetemi élet és a közösségépítés feladatait látja el, Szenti Levente az ifjúságpolitika és a társadalmi kapcsolatokért felelős, valamint Balla Attila, aki a szervezet kommunikációs feladatait végzi a továbbiakban.

Gémes Dániel elnök elmondta, hogy 23 taggal és egy ötfős elnökséggel indul a közösség. Hozzátette, felkészülten, negyedéves programterveket alkotva építik majd a közösséget. Ennek jegyében eseményeket, közösségi rendezvényeket szerveznek a közéletiségre nevelés, az egészséges életmód tudatosítása, prevenciós programok, bűnmegelőzés, az ifjúság kulturális, sport és szórakozási igényeinek kielégítésére. Ügyek mentén jótékonysági akciókat, adománygyűjtést hirdetnek meg. Mindez azt jelenti, hogy a szeptemberi hónaptól havonta 2-3 programmal készülnek, aminek első körben a Kálvária sugárút 10. szám alatt található Kálvária KIK ad otthont.

„Arra bátorítunk minden szegedi fiatalt, hogy jöjjön el hozzánk, lépjen közénk és tegyünk együtt új lendülettel közösségünkért!” – üzenték. „Első nyilvános programunk szeptember 9-én lesz, ahol a 7 Torony fesztivál házigazdájaként vállaltunk szerepet. Idén harmadik alkalommal gyűlik össze Szegeden a debreceni székhelyű Héttorony Irodalmi Magazin alkotógárdája, hogy egy felolvasóest keretében az online műhelyen kívül is megmutassák alkotásaikat” – írták. A Héttorony hagyományai szerint negyedévente tartanak ilyen találkozókat, az ország más-más pontján. A mostani szegedi találkozót a tavalyihoz hasonlóan a Kálvária Kulturális és Információs Központban (Kálvária KIK) rendezik meg, a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány támogatásával.

Az irodalmi est során héttornyos alkotók olvasnak fel verseikből, prózáikból, valamint gitáron közreműködik megzenésített versekkel Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője. A Héttorony Irodalmi Magazint 2006-ban alapította Verő László költő, irodalomszervező. Jelenleg Serfőző Attila a főszerkesztője. Más irodalmi portáloktól eltérően az alkotók ajánlásra vagy főszerkesztői meghívóval kerülhetnek be, a publikálás sem automatikus, a szerkesztők döntik el, hogy egy adott írás megüti-e a mércét. A szerzők sok segítséget kapnak a szerkesztőktől írásaik csiszolásához, számos fiatal, mára beért, alkotó kezdte a publikálást a „Toronyban”. Az irodalmi magazin alapítójának emlékére minden évben, líra és próza kategóriában, Verő László-díj (emlékérem) kerül átadásra.

Szeptember 20-tól már elérhető a KIK műhely kommunikációs felületein a decemberig megtervezett programterv. Facebook-oldalukat itt találják.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. szegedihuszár
  2017. szeptember 7., csütörtök, 20:36
  Válaszolok

  Hát nem sok hát maradt ebben a városban amit eddig nem szúrt hátba.

 • '>
  4. tarjani
  2017. szeptember 7., csütörtök, 10:56
  Válaszolok

  Meg több új arc kellene mert partallastol függetlenül szinte az összes szegedi politikus már levitezlett….!lehetoseget a tenni akaroknak!

 • '>
  3. btkás
  2017. szeptember 7., csütörtök, 09:26
  Válaszolok

  A KIK jó hely! Hajrá!

 • '>
  2. egyetemi
  2017. szeptember 7., csütörtök, 09:20
  Válaszolok

  Nem ismerem a Balla Attilát, de jómagam jobboldali “ritka” egyetemi emberként, egyre többet látom megszólalni előremutató dolgokban, és azt kell mondjam, hogy az elmúlt 10év tétlensége után, valami mintha történne ebben a városban. Sajnos nem csak kampányidőszakban lenne erre szükség. Vannak egy páran akik ügyek mentén Pl: Szabó Bálint, most meg ez a fiatal csapat, akik legalább fel mernek állni a székükről és tenni valamit a városért. Csak így tovább!

 • '>
  1. szegedihusszár
  2017. szeptember 7., csütörtök, 08:14
  Válaszolok

  Ez a Balla Attila is minden volt már, csak MSZP polgármester jelölt nem. 😀