Elismerés a magyar gazdaságpolitikának az S&P döntése

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet döntése is mutatja, hogy a magyar gazdaságpolitika jó válaszokat adott a kihívásokra, ami segíti a pénzügyi stabilitást és Magyarország gazdasági növekedését – jelentette ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek azt követően mondta, hogy a nemzetközi hitelminősítő stabilról pozitívra javította a befektetésre ajánlott magyar államadós-besorolásra adott kilátását. Varga Mihály emlékeztetett rá: tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő intézet befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar állampapírokat, stabil kilátással. A Standard & Poor’s mostani döntése az újabb felminősítés előszobáját jelenti – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a nemzetközi gyakorlatban nem szokás közvetlenül az országgyűlési választások előtt a hitelminősítési besorolás javítása. De várakozása szerint a másik két hitelminősítő is hamarosan követheti a Standard & Poor’s-t és pozitív kilátással látják el a besorolásukat – húzta alá a miniszter. Hozzáfűzte: a piaci befektetők jóval a hitelminősítők előtt járnak, jól mutatja ezt az is, hogy a kötvényhozamaink egy ideje hasonlóak több magasabb besorolású ország hozamszintjéhez.

A S&P a hitelminősítés mellé kiadott közleményében külön is elismerte, hogy a kormány innovatív gazdaságpolitikai lépései jelentősen hozzájárultak a külső sérülékenység csökkentéséhez és a makrogazdasági stabilitáshoz – emelte ki Varga Mihály.

Az elemzés Magyarország fő erősségeként említette a gazdasági kilátások stabilitását, illetve a külső sérülékenység csökkentését. A pozitív kilátásban tükröződik a hitelminősítő azon véleménye, hogy a bankszektor nem teljesítő hitelei nagy valószínűséggel tovább csökkennek a jövőben, illetve hosszú távon is fenntartható módon fog bővülni a banki hitelezés – fejtette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A Standard & Poor’s elemzésében az is szerepel, hogy a következő felminősítést a pénzügyi szektor folyamatainak további és tartós javulása eredményezné a pozitív gazdasági folyamatok fennmaradásával párhuzamosan. A magyar kormány konvergencia programban is rögzített várakozása, hogy a versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növekedésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a további felminősítésekhez – mondta Varga Mihály.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Hát, így van ez
  2017. szeptember 2., szombat, 15:36
  Válaszolok

  Ebgondolat !
  A te agyad meg – úgy tűnik – sehogy sem működik. Hiányoznak belőle az “adatátviteli” rendszerek, a működés leakadt a “maffiarezsim” szintjén, és onnan képtelen továbblépni.

 • '>
  1. Ebgondolat
  2017. augusztus 27., vasárnap, 09:38
  Válaszolok

  Érdekes, amikor a S&P leminősített, akkor még komolytalan, hiteltelen cégnek volt beállítva. Amikor felminősít, akkor már egy hiteles cégről van szó. Na, így működik a maffiarezsim….