Konferencia Szegeden: javítani kell a lakosság egészségi állapotán

Javítani kell a lakosság egészségi állapotán, ezzel csökkenthető az ellátórendszer szolgáltatásai iránti igény – jelentette ki az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán Szegeden.

Szentes Tamás a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének konferenciáján elmondta, a fejlett ipari országok egészségügyi rendszerei kritikus helyzetbe kerültek, az elöregedő társadalom, a krónikus betegségek gyakoribbá válása miatt nő a szolgáltatási szükséglet. A technológia fejlődése következtében pedig bővül a szolgáltatások köre, az egészségügyi piac rohamosan növekszik.

A szakember hangsúlyozta, beavatkozni a szükséglet oldaláról lehet. Megelőzéssel, szűréssel, korai felismeréssel, gondozási szolgáltatásokkal csökkenthető a megbetegedések aránya, és így az egészségügyi szolgáltatások iránti igény.

Szentes Tamás rámutatott, javítani kell a lakosság egészségügyi állapotát, elsősorban azokat a kockázati tényezőket kell visszaszorítani, amelyek betegségeket idéznek elő. A prevenció célja tudatosítani, hogy az egészség érték, melyet érdemes megvédeni, és ehhez kell szolgáltatásokat rendelni – tette hozzá.

Ádány Róza egyetemi tanár, az egyesület elnöke kifejtette, csak az egészséges lakosság lehet versenyképes. A növekvő gazdasághoz testükben, lelkükben egészséges, dolgozni akaró és tudó emberekre van szükség.

Annak a valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri, daganatos vagy emésztőrendszeri betegség miatt meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországában élőknél – mondta Ádány Róza.

A professzor kiemelten fontosnak tartja, hogy a kormányzat idén uniós támogatással két, a népegészségügyi szolgáltatások színvonalát javító programot indított, és ennek része a daganatos megbetegedések szűrésnek hatékonyabbá tétele is.

A szakember szerint elhatározás, politikai támogatottság és pénz kérdése, hogy jelentősen javuljanak a nem fertőző betegségek okozta halálozás mutatói. Példaként a fertőző betegségek okozta halálozás magyarországi adatait említette, amelyek – a korábbi erőfeszítéseknek köszönhetően – kedvezőbbek, mint az uniós átlag.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  1. Figyelő
  2017. augusztus 30., szerda, 17:46
  Válaszolok

  Milyen szépen elmagyarázta az államtitkár, hogy a lakosság húzzon a sunyiba, vagy a magánrendelők felé!
  Oda, a magánrendelők felé, ahol jó pénzért, számla nélkül, pénz a zsebbe megvizsgál az a klinikai orvos akinek a dolgát a klinikán kellene tenni!
  Szűrővizsgálat?
  Röhej!
  A télen volt egy kis szív problémám. A kardiológiáról a Tisza Lajos körútról a kardiológiai klinikára küldtek vizsgálatra. A vizsgálatot precízen elvégezték, az eredménnyel visszamentem a beutaló kardiológus orvosnőhöz, és ott megkérdeztem, hogy ezt a vizsgálatot évente egy alkalommal megelőzés képen nem e lehet megismételni. A válasza rövid és egyértelmű volt: NEM!
  Akkor miért hülyíti az embereket az Orbán kormány egyik államtitkára a sok közül?