Egykori MSZMP- és KISZ-titkár aggódik a szegedi sajtószabadságért

kultbiz004kf

A majd’ 40 fokos melegben szerdán ülést tartott a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága. A testület ülésén két kulturális tárgyú előterjesztés után – a baloldali bizottsági tagok jóvoltából – napirendre került az a sajtóhír, mely a Délmagyarország megyei napilapot is kiadó Lapcom Zrt. tulajdonosváltásáról szólt.

Az Egyebek napirendi ponton belül Kozma József bizottsági elnök a városi Szeged folyóirat megújulását, főszerkesztő-váltását is szóba hozta, azt viszont már elfelejtette megemlíteni, hogy az előző főszerkesztő a sajtóból értesült leváltásáról. De ez az eljárás a szerkesztőségek autonómiájáért és a sajtószabadságért aggódó, a demokrácia-felfogást a KISZ-ben elsajátító helyi MSZP-elnököt csöppet sem zavarta.

Bár egy privát médiacég tulajdonosváltása nem tartozik a kulturális bizottság hatáskörébe, Dombi Gábor (Együtt) mégis fontosnak tartotta, hogy szóba hozza a Délmagyarország napilapot is kiadó Lapcom Zrt. eladását, felhívva a jelenlévők figyelmét az aznap esti tüntetésre, melyet a sajtószabadság védelmében szervezetek a szegedi Kossuth-szoborhoz. (A demonstráción mintegy 15-en meg is jelentek, köztük önkormányzati cégek dolgozói és baloldali politikusok.)

A bizottsági ülés résztvevői megtudhatták azt is, hogy a szocialista Révész Mihálynak a piaci kofák adták tudtára, a tulajdonosváltás esetén lemondják a megyei napilapot. Sőt, a baloldali bizottsági tag azzal sokkolta a jelenlévőket, hogy ő maga is le fogja mondani az előfizetését. Az MSZ(M)P rendszerváltás előtti és alatti szegedi erős embere nosztalgiázva emlékezett meg azokról az időkről, amikor pártvezéri minőségében még őt is meghívták a „szabad és független” Délmagyarország szerkesztőbizottsági üléseire.

A vita során Solymos László alpolgármester (MSZP) ismét „hozta a formáját”, tisztségéhez méltatlan magatartást tanúsítva. Amikor ugyanis egy kereszténydemokrata képviselő kért szót, annak felszólalását vulgáris szavakkal kommentálva hagyta el az üléstermet.

Haág Zalán (KDNP) a bizottsági ülésen másként emlékezett meg a megyei napilapok rendszerváltáskori helyzetéről, illetve azok tulajdonjogának szocialista átjátszásáról multinacionális médiavállalatok részére, mint az előtte szóló MSZP-s delegált. A kereszténydemokrata városatya felidézte azt is, a nagy megyei napilap akkori külföldi tulajdonosa hogyan számolta fel a kilencvenes években kisebb, de szakmailag és üzletileg sikeres magyar tulajdonú vetélytársát – a „sajtószabadság” nagyobb dicsőségére. A KDNP-s képviselő szerint abban, hogy egy lap magántulajdonosa eladja azt egy másik magáncégnek, önmagában semmi rendkívüli nincs, ez több alkalommal megtörtént már a rendszerváltás óta. Az újság története, tulajdonlása 1910 óta változatos volt, de a lap számos korszakában bővelkedett a szakmai sikerekben. A tulajdonosváltást követően, a következő száz esztendőben is sikeres lap lehet a Délmagyarország – vélte Haág Zalán.

72 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  60. figyelmeztető
  2017. augusztus 13., vasárnap, 11:30
  Válaszolok

  58. NP.
  Sajna nem tudtam veled tisztázni a kalergista jelentését,mert órák óta moderálják:ez tabu lehet!

 • '>
  59. CsikospoloSs
  2017. augusztus 13., vasárnap, 11:25
  Válaszolok

  Mp,te adozol 1altalan?
  Mit dolgozol?

 • '>
  58. NP
  2017. augusztus 13., vasárnap, 08:35
  Válaszolok

  sasszöm

  És az nem jutott eszedbe, hogy ki finanszírozza a szinte előfizető nélküli, megjelenési adatokat nem közlő Magyar Időket?
  Segítek: a mérhetetlen mennyiségű kormányhirdetésen keresztül mi mindannyian.

 • '>
  57. üzletikapcsolat
  2017. augusztus 13., vasárnap, 08:24
  Válaszolok

  56. A túlárazott önkormányzati megrendelések hasznából futotta rá. Cserében Botkáról csak jókat írtak. A Szegedi Tükör és a többi propaganda kiadvány mennyibe került 15 év alatt a városnak? Ki kellene kérni, ha nem volna ilyen béna (kollaboráns?) a helyi ellenzék!

 • '>
  56. sasszöm
  2017. augusztus 12., szombat, 21:11
  Válaszolok

  Nekem most hirtelen az jutott eszembe, hogy ki finaszírozta gyakorlatilag folyamatosan az új előfizetőknek járó ajándékokat!
  Amivel majdnem ingyen lehetett a délmadárt előfizetni.
  Esetleg tudja valaki?

 • '>
  55. Igazmondó
  2017. augusztus 12., szombat, 14:49
  Válaszolok

  Botka rolexes önjelölt Lászlónak mindig igaza van.
  Ezt Pista bácsi is megmondta.
  https://youtu.be/0oGeJcIiUu0

 • '>
  54. inter naci
  2017. augusztus 12., szombat, 13:35
  Válaszolok

  Botka született internacionalistaként képtelen nemzetben gondolkodni. Az EU-nak minden utasítását zokszó nélkül végrehajtaná, mint annak idején Gyurcsányét is.

 • '>
  53. Hát, így van ez
  2017. augusztus 12., szombat, 12:08
  Válaszolok

  Komcsi, ajvékoló bértollnokok !

  Idéznék egy örökbecsű mondást korábbi miniszterelnöküktől, persze nem szó szerint, mert az csak klasszikusoknak jár:
  (Gyengébbek, és gyorsan felejtők kedvéért, Péter a keresztneve)
  “Aki jobboldali médiát szeretne, az vegyen magának !”

  Esetleg ismerős?

  Nos, a kormány ezt a – szerencsére csak, kizárólag ezt az egy – tanácsot megfogadta, és aszerint jár el. Kár, hogy kb. öt évet késtek a megvalósítással !!!!!!

 • '>
  52. beszólok
  2017. augusztus 11., péntek, 14:28
  Válaszolok

  Azért, te ostoba, mert én tényleg “beszólok”!
  Még neked is! 😛

 • '>
  51. okoskodó NP
  2017. augusztus 11., péntek, 13:49
  Válaszolok

  49. beszólok, Zoltán miért nem vagy már okosabbnálam?

 • '>
  50. barna jános
  2017. augusztus 11., péntek, 11:11
  Válaszolok

  Na végre! Elindult az ajvékolás, az mszp nem számít itt sem,ahogy az országban sem.Ki a fene árulta ill. adta el ezt a nagy formátumú orgánumot??Na? Amúgy sohasem volt igazi szegedi újság a 125 éves indulásától sem,nem lenne ma pc ha idefüggeszteném a gründolói kört!Ha jól tudom nem ennél a lapnál dolgozott Mikszáth és Gárdonyi G,még Móra sem írt nekik.A Szegedi Napló ezért sem felelt meg a 45-ös moszkovitáknak!De a legendás Szirmai et. át is állította a váltókat az úgymond a helyes irányba.Tehát ettől a mai napig egyetlen hervadt Rózsa Ferenc díjat nem kaptak a szerkesztőségben,pedig a liblingek Pártunk és Kormányunktól felékesítődtek ezzel a gyönggyel.Nem volt ez se újság,se újdonság csak egy nyomdai melléktermék,mint mai társai a levélszekrényben [ja és ingyen].Megkövetem Horváth Dezsőt,írni is tudott, mint aki erősíti a szabályt!!!

 • '>
  49. beszólok
  2017. augusztus 11., péntek, 10:08
  Válaszolok

  “48. Rolex László”
  Magánügy! 😀

 • '>
  48. Rolex László
  2017. augusztus 11., péntek, 09:44
  Válaszolok

  45. “Piaci áron a szegediek pénzén.”
  Ha nem az ő pénze, akkor botkának semmi sem drága.
  A 25 milliós autót és többmilliós órát is az asszony vette. A Fővárosi luxuslakásokat meg a szülei. Ilyen albérlet árak mellett mennyit kaszálhat azokból is?

 • '>
  47. mert csak
  2017. augusztus 11., péntek, 08:59
  Válaszolok

  46.kölcsönös érdek

  …”bizonyára volt egy olyan egyezség”…

  Ha csak nem arra gondolsz, hogy az új tulajdonosra is kötelező érvényű a volt egyezség, vagy Botkát sajnálod, hogy elesett a lehetőségtől, akkor irrelevánsnak tűnik a visszautalás, mint ahogy az adás-vétel utáni “ugri-bugri” is!

 • '>
  46. kölcsönös érdek
  2017. augusztus 11., péntek, 07:49
  Válaszolok

  A Lapcom és a tanácselnök között bizonyára volt egy olyan egyezség miszerint a cég kap a várostól minden profiljába eső megbízást (nyomda, újságreklám, propagandaanyag kiadás, terjesztés, stb.), akár túlárazottan is. Cserében a délmagyar csak jót írt Botkáról és rosszat a kormányról. Ez természetesen csak feltételezés. A rokoni és elvtársi kapcsolatokat felesleges is emlegetni.

 • '>
  45. CSM-párttitkár
  2017. augusztus 11., péntek, 06:56
  Válaszolok

  26. ” a Szegedi torz Tükörben reménykednek. Csakhogy eddig azt is a Lapcom adta ki”
  Ha ilyen gyalázkodó Botka-propagandával lesz tele, akkor másik kiadót és terjesztőt kereshet a balliberális városvezetés. Piaci áron a szegediek pénzén.

 • '>
  44. CsikospoloSs
  2017. augusztus 11., péntek, 05:55
  Válaszolok

  N’p,neked mi a neved?

 • '>
  43. CsikospoloSs
  2017. augusztus 11., péntek, 05:54
  Válaszolok

  Delmadar,,4 mb os,, a memóriája,,
  Mint az aranyhalnak

 • '>
  42. sok ujj, de új
  2017. augusztus 11., péntek, 05:17
  Válaszolok

  Lehet, hogy Kristóf az ujját szopja, de legalább azt már tudja, hogy nem minden ujj, az új ujj. Csak a levágott ujj potlása, az új ujj. Ezt az ujjat újdonság szopni. A nyelvtan meg illik ismerni.

 • '>
  41. rain
  2017. augusztus 11., péntek, 00:59
  Válaszolok

  A szocik állandóan cáfolták, hogy a DM házi újság lenne. Akkor meg mire a nagy sírás?