Egykori MSZMP- és KISZ-titkár aggódik a szegedi sajtószabadságért

2017. augusztus 10., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc (archív)

kultbiz004kf

A majd’ 40 fokos melegben szerdán ülést tartott a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága. A testület ülésén két kulturális tárgyú előterjesztés után – a baloldali bizottsági tagok jóvoltából – napirendre került az a sajtóhír, mely a Délmagyarország megyei napilapot is kiadó Lapcom Zrt. tulajdonosváltásáról szólt.

Az Egyebek napirendi ponton belül Kozma József bizottsági elnök a városi Szeged folyóirat megújulását, főszerkesztő-váltását is szóba hozta, azt viszont már elfelejtette megemlíteni, hogy az előző főszerkesztő a sajtóból értesült leváltásáról. De ez az eljárás a szerkesztőségek autonómiájáért és a sajtószabadságért aggódó, a demokrácia-felfogást a KISZ-ben elsajátító helyi MSZP-elnököt csöppet sem zavarta.

Bár egy privát médiacég tulajdonosváltása nem tartozik a kulturális bizottság hatáskörébe, Dombi Gábor (Együtt) mégis fontosnak tartotta, hogy szóba hozza a Délmagyarország napilapot is kiadó Lapcom Zrt. eladását, felhívva a jelenlévők figyelmét az aznap esti tüntetésre, melyet a sajtószabadság védelmében szervezetek a szegedi Kossuth-szoborhoz. (A demonstráción mintegy 15-en meg is jelentek, köztük önkormányzati cégek dolgozói és baloldali politikusok.)

A bizottsági ülés résztvevői megtudhatták azt is, hogy a szocialista Révész Mihálynak a piaci kofák adták tudtára, a tulajdonosváltás esetén lemondják a megyei napilapot. Sőt, a baloldali bizottsági tag azzal sokkolta a jelenlévőket, hogy ő maga is le fogja mondani az előfizetését. Az MSZ(M)P rendszerváltás előtti és alatti szegedi erős embere nosztalgiázva emlékezett meg azokról az időkről, amikor pártvezéri minőségében még őt is meghívták a „szabad és független” Délmagyarország szerkesztőbizottsági üléseire.

A vita során Solymos László alpolgármester (MSZP) ismét „hozta a formáját”, tisztségéhez méltatlan magatartást tanúsítva. Amikor ugyanis egy kereszténydemokrata képviselő kért szót, annak felszólalását vulgáris szavakkal kommentálva hagyta el az üléstermet.

Haág Zalán (KDNP) a bizottsági ülésen másként emlékezett meg a megyei napilapok rendszerváltáskori helyzetéről, illetve azok tulajdonjogának szocialista átjátszásáról multinacionális médiavállalatok részére, mint az előtte szóló MSZP-s delegált. A kereszténydemokrata városatya felidézte azt is, a nagy megyei napilap akkori külföldi tulajdonosa hogyan számolta fel a kilencvenes években kisebb, de szakmailag és üzletileg sikeres magyar tulajdonú vetélytársát – a „sajtószabadság” nagyobb dicsőségére. A KDNP-s képviselő szerint abban, hogy egy lap magántulajdonosa eladja azt egy másik magáncégnek, önmagában semmi rendkívüli nincs, ez több alkalommal megtörtént már a rendszerváltás óta. Az újság története, tulajdonlása 1910 óta változatos volt, de a lap számos korszakában bővelkedett a szakmai sikerekben. A tulajdonosváltást követően, a következő száz esztendőben is sikeres lap lehet a Délmagyarország – vélte Haág Zalán.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 72 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.144.23.12 IP címről szól hozzá.

 • 52. beszólok hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 14:28
  Válaszolok

  Azért, te ostoba, mert én tényleg “beszólok”!
  Még neked is! :P

 • 51. okoskodó NP hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 13:49
  Válaszolok

  49. beszólok, Zoltán miért nem vagy már okosabbnálam?

 • 50. barna jános hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 11:11
  Válaszolok

  Na végre! Elindult az ajvékolás, az mszp nem számít itt sem,ahogy az országban sem.Ki a fene árulta ill. adta el ezt a nagy formátumú orgánumot??Na? Amúgy sohasem volt igazi szegedi újság a 125 éves indulásától sem,nem lenne ma pc ha idefüggeszteném a gründolói kört!Ha jól tudom nem ennél a lapnál dolgozott Mikszáth és Gárdonyi G,még Móra sem írt nekik.A Szegedi Napló ezért sem felelt meg a 45-ös moszkovitáknak!De a legendás Szirmai et. át is állította a váltókat az úgymond a helyes irányba.Tehát ettől a mai napig egyetlen hervadt Rózsa Ferenc díjat nem kaptak a szerkesztőségben,pedig a liblingek Pártunk és Kormányunktól felékesítődtek ezzel a gyönggyel.Nem volt ez se újság,se újdonság csak egy nyomdai melléktermék,mint mai társai a levélszekrényben [ja és ingyen].Megkövetem Horváth Dezsőt,írni is tudott, mint aki erősíti a szabályt!!!

 • 49. beszólok hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 10:08
  Válaszolok

  “48. Rolex László”
  Magánügy! :D

 • 48. Rolex László hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 09:44
  Válaszolok

  45. “Piaci áron a szegediek pénzén.”
  Ha nem az ő pénze, akkor botkának semmi sem drága.
  A 25 milliós autót és többmilliós órát is az asszony vette. A Fővárosi luxuslakásokat meg a szülei. Ilyen albérlet árak mellett mennyit kaszálhat azokból is?

 • 47. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 08:59
  Válaszolok

  46.kölcsönös érdek

  …”bizonyára volt egy olyan egyezség”…

  Ha csak nem arra gondolsz, hogy az új tulajdonosra is kötelező érvényű a volt egyezség, vagy Botkát sajnálod, hogy elesett a lehetőségtől, akkor irrelevánsnak tűnik a visszautalás, mint ahogy az adás-vétel utáni “ugri-bugri” is!

 • 46. kölcsönös érdek hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 07:49
  Válaszolok

  A Lapcom és a tanácselnök között bizonyára volt egy olyan egyezség miszerint a cég kap a várostól minden profiljába eső megbízást (nyomda, újságreklám, propagandaanyag kiadás, terjesztés, stb.), akár túlárazottan is. Cserében a délmagyar csak jót írt Botkáról és rosszat a kormányról. Ez természetesen csak feltételezés. A rokoni és elvtársi kapcsolatokat felesleges is emlegetni.

 • 45. CSM-párttitkár hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 06:56
  Válaszolok

  26. ” a Szegedi torz Tükörben reménykednek. Csakhogy eddig azt is a Lapcom adta ki”
  Ha ilyen gyalázkodó Botka-propagandával lesz tele, akkor másik kiadót és terjesztőt kereshet a balliberális városvezetés. Piaci áron a szegediek pénzén.

 • 44. CsikospoloSs hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 05:55
  Válaszolok

  N’p,neked mi a neved?

 • 43. CsikospoloSs hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 05:54
  Válaszolok

  Delmadar,,4 mb os,, a memóriája,,
  Mint az aranyhalnak

 • 42. sok ujj, de új hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 05:17
  Válaszolok

  Lehet, hogy Kristóf az ujját szopja, de legalább azt már tudja, hogy nem minden ujj, az új ujj. Csak a levágott ujj potlása, az új ujj. Ezt az ujjat újdonság szopni. A nyelvtan meg illik ismerni.

 • 41. rain hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 11., péntek, 00:59
  Válaszolok

  A szocik állandóan cáfolták, hogy a DM házi újság lenne. Akkor meg mire a nagy sírás?

 • 40. NP a kamugép hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 22:52
  Válaszolok

  36. NgyPofa! Te mikor írod alá a valódi neveddel a felsőbbrendűként idepötyögött baromságaidat botkacsicska?

 • 39. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 22:03
  Válaszolok

  Amellett, hogy egy ilyen hangzatos nevű bizottság (néhány tagja) tudhatná, hogy eladás nélkül nem lehetséges vétel, tényleg komikus, jelen helyzetben, a szólásszabadságot “forszírozni”!
  Egyébként van amiben a gyakorlat biztos nem változott (legalábbis az ismerősök elmondása alapján), az előfizetések “érdekében” már most csörögtek a telefonok, csak úgy mint 1+2 évvel ezelőtt is!

 • 38. SP hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 21:10
  Válaszolok

  Mi a manó? Aggódik az MSZMP? Ha Erdogan lenne itt a főnök és nem Victory, akkor bizony lehetne aggódni.

  “..az államcsínyhez közvetlenül nem köthető kritikus hangokat is elhallgattatja, köztük politikusokat, egyetemi tanárokat, újságírókat és jogvédőket.”

  http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/35_ujsagiro_ellen_adtak_ki_elfogatoparancsot_torokorszagban/2529046/

 • 37. Délmadár hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 20:34
  Válaszolok

  24. Epervidék!
  Minden szavad igaz.
  25. Bízom abban, hogy az idézet helyesen:
  Kedves olvasóink! A Délmagyar életében jelentős változás történt. Egész másképp írjuk-szerkesztjük a lapot, mint eddig. Illetve, nem írjuk-szerkesztjük, hiszen mi, az eddigi slepp -a folyamatos hazugságainkért, jogosan- nem írjuk- szerkesztjük. Az elmúlt évekért elnézést kérünk az olvasóinktól, és mi repülünk, mint a (Dél)madár.
  Ui.: Mi kérünk elnézést 29. Kristófka gügyögéséért is. Mondtuk neki, hogy az ő szintje a Dörmögő Dömötör, de az újszopás közben mindig elfelejt mindent.

 • 36. NP hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 19:04
  Válaszolok

  epervidék

  A levél az egy műfaj.
  Van levél: amit a levélíró aláír, vállalva személyes felelősségét az általa leírtakért, és van névtelen levél: amit nem ír alá… mert csak…..

  Ez az alant lévő szösszenet sajtótörténeti kuriózum: “epervidék” ír egy levelet amit bátran és egyenesen “Egy szegedi tanár” ként ír alá.
  Gratulálok!
  Az irományban összehordott balgaságokra nem térnék ki…..

 • 35. kész átverés? hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 18:21
  Válaszolok

  31. Pont ezt akartam írni a Botkának smúzoló Kristófkának.
  A ballib firkászok a Szegedi Tükörnél keresnének menedéket.

 • 34. Zotmund hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 18:13
  Válaszolok

  Eszembejutott még egy kérdés . Solymos alpolgármester ugyan mit mondhatott ? A vulgáris szavakra lennék kíváncsi :)

 • 33. Zotmund hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 18:12
  Válaszolok

  32. Ez mekkora beszólás!!! :) Révészke is aggódik :) Búvár Kund meg készülődhet :)

Ugrás az oldal tetejére