Botka: helyreállítjuk az európai szintű önkormányzati rendszert (FRISSÍTVE)

botka_laszlo_gs

Az “európai szintű önkormányzati rendszer helyreállítását” ígérte az MSZP jövő évi parlamenti választási győzelme esetén a párt miniszterelnök-jelöltje szerdán Siófokon.

Botka László a város Fő terén Lengyel Róbert (független) polgármesterrel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez a lépés, és “a Fidesz által elvett jogok” visszaadása a helyi közösségeknek nagyon fontos eleme a párt programjának.

“A saját hatalmán kívül semmiféle autonómiát nem tűrő Fidesz” az elmúlt hét évben megtépázta a rendszerváltás után konszenzussal kialakított önkormányzati rendszert, önkormányzati jogokat, és “ma azt tapasztalhatjuk”: romlottak a korábban a helyi közösségek által ellátott, de mostanra államosított közszolgáltatások – vélekedett az ellenzéki politikus.

Botka László Siófokról szólva a legnagyobb helyi, egyben országos problémának nevezte a szakemberek elvándorlását. “Az elmúlt években több mint félmillió magyar ember hagyta el Magyarországot, mert azt nem találta élhetőnek” – hangoztatta.

Hozzáfűzte, a szakemberhiány a nyári szezonban a Balaton-parti város működőképességét veszélyezteti, az egyik legnagyobb gond az orvoshiány. Megjegyezte, tavaly több orvos távozott Magyarországról, mint amennyi orvostanhallgató kézhez vehette a diplomáját. Céljuk, hogy kormányváltással ezen is változtassanak.

Kitért arra, hogy országjárása keretében szerdán Kishantosra is ellátogatott. Azt mondta, amit az ottani mintagazdasággal tettek, az a “fideszes agresszió és harácsolás”, valamint a civil kurázsi szimbólumává vált azáltal, hogy több tucat kiváló szakember szembeszállt a hatalommal, mozgalmukhoz kétszáz civil szervezet csatlakozott. Ők a biogazdaságban hisznek, s megértették, kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy fenntartható mezőgazdasági modellt tudjanak kiépíteni – fűzte hozzá.

Lengyel Róbert annak a vágyának adott hangot, hogy jövő tavasztól más kormány irányítsa Magyarországot. Azt mondta, személyes véleménye, hogy az ország jövőre válaszút előtt áll: “beleragad abba a korrupcióval átitatott posványba, amiben most van, vagy megpróbál belőle kilábalni”. “Én mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni, aki ezen munkálkodik, az én értékítéletemnek megfelelően” a becsület és a tisztesség útján jár – fogalmazott.

A polgármester, aki korábban belépett a Jobbik korrupcióellenes munkacsoportjába, közölte: bár a maga eszközeivel harcol az önkormányzatiság megmaradásáért, az önkormányzati hatáskörök bővüléséért, “az ország demokratikus keretek között maradásáért”, nem kíván országgyűlési képviselő lenni a jövőben sem.

Botka László az MTI kérdésére, miszerint a jobbikos hátterű Lengyel Róberttel való találkozása jelenti-e azt, hogy az MSZP választási együttműködésre készül a Jobbikkal, azt mondta: Siófok független polgármesteréhez érkezett, vele beszélt arról, hogy a kormányváltás után miniszterelnökként helyre akarja állítani Magyarországon az önkormányzati rendszert. “Más pártpolitikai kérdést nem tárgyaltunk, mert független polgármesterrel nem lehet pártpolitikai kérdéseket megtárgyalni” – tette hozzá.

A szocialisták kormányfőjelöltje arra a kérdésre pedig, hogy tervez-e találkozót a jövőben jobbikos polgármesterekkel, azt a választ adta, hogy “nem nagyon ismer” jobbikos polgármestereket, Siófokra sem jobbikos, hanem független polgármesterhez látogatott.

8 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  8. független
  2017. augusztus 18., péntek, 21:41
  Válaszolok

  “független polgármesterrel nem lehet pártpolitikai kérdéseket megtárgyalni”
  Ha Botka mondja egy Jobbikosra hogy független, akkor az biztos hogy független?

 • '>
  7. barcsai miklós
  2017. augusztus 18., péntek, 18:22
  Válaszolok

  Mit is állítanál helyre te szerencsétlen??
  Vége a jó világnak,és persze neked is mint a matek órának. S ennek örülnek a gyermekek és felnőttek normálisabbjai.Temetni jöttem őt, nem megidézni..

 • '>
  6. Megfigyelő
  2017. augusztus 18., péntek, 17:22
  Válaszolok

  Szánalmas karrierista hazudozó!

 • '>
  5. komoly ellenzék
  2017. augusztus 17., csütörtök, 10:10
  Válaszolok

  CÖF-támogatót választott alelnökké az „Orbán-ellenes” új párt.
  http://valasz.hu/itthon/cof-tamogatot-valasztott-alelnokke-az-orban-ellenes-uj-part-125085

 • '>
  4. NyakláncoSS
  2017. augusztus 17., csütörtök, 08:11
  Válaszolok

  “vele beszélt arról, hogy a kormányváltás után miniszterelnökként helyre akarja állítani ”
  hihihi
  6 % -al lehet kormányt váltani?
  nehéz elképzelni.

 • '>
  3. NyakláncoSS
  2017. augusztus 17., csütörtök, 08:07
  Válaszolok

  a foto alapján kérdezem,már foga sincs?
  kihullottak a sok cigitől?

 • '>
  2. CsikospoloSs
  2017. augusztus 17., csütörtök, 04:23
  Válaszolok

  12 db hallgató volt azért?
  Mint a reszorszaggyulesen,
  A Klauzál téren?

 • '>
  1. Zotmund
  2017. augusztus 16., szerda, 18:05
  Válaszolok

  Kolléga úr! Ebbe ne kontárkodj bele! Inkább gyere búvárkodni!