A Szőke Tisza maradványainak sorsáért aggódnak

szoke_tizsa_2015_07_gs

A legendás hajó idén lenne 100 éves, öt éve süllyedt el, 2015-ben pedig még mindig vízben voltak védetté nyilvánított alkatrészei. Ma filmvetítéssel emlékeznek a Szőke Tiszára, később konferencián tisztáznák, hogy mi történt az utóbbi időszakban a közlekedési eszközzel, mit lehet tenni az értékes gőzgépért, kormánykerékért.

Utoljára bő két éve írtunk a Szőke Tisza pusztulásáról. A hajó sorsának beteljesülése 2012-ben kezdődött, ekkor süllyedt el a tápéi téli kikötőben, majd kezdték meg bontását, miután 4,8 millióért eladták egy fémkereskedőnek. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és utódja, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ úgy ítélte meg, hogy menthetetlen, csupán egyes alkatrészeit – mint a kormánykereket, a szellőzőkürtőt, a horgonycsörlőt, a háromhengeres Compound gőzgépet és talpával együtt az árbocrudat – nyilvánította védetté a rossz állapot miatt, amelyeket múzeumban kellett volna elhelyezni.

„A Szőke Tisza idén lenne száz éves. Az évforduló alkalmából filmvetítést tartunk a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székházában, a Földmíves utca 13. szám alatt most pénteken délután öt órától” – tájékoztatta a SZEGEDma hírportált id. Szilágyi Árpád, a szervezet vezetője.

A nosztalgia és az emlékek felidézése mellett cselekedni is kíván, már szervez egy „értékfeltáró gyűlést” a maradványok megmentése érdekében. A konferenciára meghívná az örökségvédelem felelős szerv egyik munkatársát, a kikötő vezetőjét és azokat, akik aggódnak a hajó sorsáért. Szeretné elérni, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően ne a vízben legyenek a védett értékek, a kiemelt részeket sorsáról pedig adjanak tájékoztatást, állítsák ki, hogy Szeged város közönsége is megtekinthesse.

A hajó

A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1919-től SAS, majd 1930 és 1944 között Szent Imre, később Felszabadulás, végül Szőke Tisza néven jegyeztek. 1958-ban átépítették, ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként, diszkóként is működött és a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált.

20 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  20. Botka bukta
  2017. augusztus 20., vasárnap, 16:50
  Válaszolok

  19. K

  “(Lennének még ötleteim”

  Kár, mert úgy tűnik a kutya sem kíváncsi rájuk!

 • '>
  19. K
  2017. augusztus 20., vasárnap, 16:09
  Válaszolok

  18.
  Dolfi hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 20., vasárnap, 10:29
  Az általad említett probléma megoldásához 360 fokos fordulatra lenne szükség ebben a városban! Legfelső körökig, bele értve a regnáló Rendőrfőkapitány cseréjét is. Stb. stb. stb. Sajnos itt valamennyire drasztikus fellépés is szükséges lenne. A “miért nem nevelik szüleik ezeket a balhés fiatalokat..??!” és hasonló hőzöngések itt már teljesen feleslegesek. Akkor még tegyük hozzá pl. ehhez az összetett problémakörhöz a szabadtéri bulikázó helyek nyitva tartás módosítását is. (Lennének még ötleteim 🙂

 • '>
  18. Dolfi
  2017. augusztus 20., vasárnap, 10:29
  Válaszolok

  biztos azért mert nem adott nekik,nagyon melleg volt tegnap.
  de miért nem büntetik azokat a fiatalokat, több százat akik esténként részegen bedrogozva szétverik a belvárost és a tiszapartot. miért????

 • '>
  17. NyakláncoSS
  2017. augusztus 20., vasárnap, 08:36
  Válaszolok

  beszolokk,
  tegnap egy czigu kukást megbüntettek a rendörök
  5.ooo ft ra mert sört ivott….
  raXXisták a rendörök iss?
  dolgozo embert büntetnek?
  mondjuk ugyse fogja kifizetni 🙂 🙂 🙂 🙂

 • '>
  16. beszólok
  2017. augusztus 20., vasárnap, 07:31
  Válaszolok

  10. A feka egy rasszista szó az afrikai emberekre (vagy az összes olyan emberre, akinek sötét a bőre). 🙂

 • '>
  15. elégabontásból
  2017. augusztus 19., szombat, 22:49
  Válaszolok

  Lassan de biztosan radírozza lefelé az ‘ingatlanpiac’ a Kiskörút és a Nagykörút közti részek még megmaradt, belvárosias részeit, hogy jellegtelenebbnél jellegtelenebb irodaházakkal, panziókkal, irodaházakkal zsúfolja tele. A Város maradványai tűnnek el, persze ennek legjobb szimbóluma a Szőke Tisza, ami durván 2000 és 2015 között lepusztult, elsüllyedt, eltűnt. Ugyanez történik az egész várossal, és ez folytatódni fog amíg nincs értelmes szabályozás, nincs igazi Gazda és még sorolhatnánk…

 • '>
  14. hazug szocik
  2017. augusztus 19., szombat, 13:29
  Válaszolok

  Az nem világosa, hogy az Önkormányzat miért vett volna meg egy ótvar ócskaságot, amire még embertelen sok pénzt kellett volna költeni, hogy egyáltalán fennmaradjon? A digitális világban számtalan módja van, hogy valamit átmentsünk az utókor számára, nem kell ezt túlspilázni!

 • '>
  13. beszólok
  2017. augusztus 19., szombat, 13:16
  Válaszolok

  “2. Hát, így van”
  Ha már ennyire nem tetszik, mindezt azon az egy néven amin be vagyok regisztrálva:
  Persze, hogy megvehette volna, mint ahogy bárki, -még te is- ha akkor felhívtad volna rá a figyelmet, vagy kinyitottad volna a pénztárcád! 🙂
  Egyébként meg, – csak azért, hogy nehogy hülyén haljál meg – nem hiszem, hogy volna olyan előírás, miszerint az önkormányzatnak pénzügyileg hozzá kellett volna járulnia a Szőke Tisza még épségben lévő részének a megvásárlásához. Csak azért, mert te vagy bárki úgy gondolja!
  Végezetül, -mert nem kívánok veled erről tovább vitázni- áruld már el, hogy hol követtem el a mocskolódást, ami neked nem tetszik?

 • '>
  12. Hát, így van ez
  2017. augusztus 19., szombat, 12:44
  Válaszolok

  Idézet 6. beszólok szövegéből:

  “Amikor – esetleg – az önkormányzat megvehette volna…”

  Tehát szerinted is megvehette volna, de – mint az ábra mutatja – esze ágában sem volt megtenni. Pontosan úgy, mint a Bálint Sándor ház esetében. Nos, én erről beszéltem, de téged ez egyáltalán ne zavarjon, nyugodtan – szokás szerint – mocskolódjál tovább, akár több másik néven is.

  Egyébként meg, – csak azért, hogy nehogy hülyén haljál meg – nem hiszem, hogy volna olyan előírás, miszerint nekem, vagy bármelyik másik magánembernek bármikor pénzügyileg hozzá kellett volna járulnom a Szőke Tisza még épségben lévő részének a megvásárlásához.

 • '>
  11. SP
  2017. augusztus 19., szombat, 12:32
  Válaszolok

  VISSZAÉLTEK A NEVEMMEL!! Ez nem az én véleményem. A fekát ki kellene végre szűrni. Rendet kelleni tenni végre itt! Rontja a SZEGEDma.hu hitelét is.

 • '>
  10. hazug szocik
  2017. augusztus 19., szombat, 12:22
  Válaszolok

  9. SP
  Nézz tükörbe, az kiszűri a fekát és meglátod!

 • '>
  9. SP
  2017. augusztus 19., szombat, 12:12
  Válaszolok

  VISSZAÉLTEK A NEVEMMEL!! Ez nem az én véleményem. A fekát ki kellene végre szűrni. Rendet kelleni tenni végre itt! Rontja a SZEGEDma.hu hitelét is.

  7.
  SP hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 19., szombat, 10:17
  Válaszolok

  5. Hát, így van ez
  A Szőke Tiszát te ugyanúgy hagytad lepusztulni, mint bárki más, ezért ugyanakkora a felelősséged is. Csak a pofád nagyobb, tehát még szemtelen és cinikus is vagy!

 • '>
  8. beszólok
  2017. augusztus 19., szombat, 11:47
  Válaszolok

  7. SP

  Ritka, amikor egyezik a véleményünk, de ez most igaz!

 • '>
  7. SP
  2017. augusztus 19., szombat, 10:17
  Válaszolok

  5. Hát, így van ez
  A Szőke Tiszát te ugyanúgy hagytad lepusztulni, mint bárki más, ezért ugyanakkora a felelősséged is. Csak a pofád nagyobb, tehát még szemtelen és cinikus is vagy!

 • '>
  6. beszólok
  2017. augusztus 19., szombat, 10:00
  Válaszolok

  “Hát, így van ez” -nek, hogy ne haljon meg tudatlanul:
  A Szőke Tisza még meglévő és menthető részei nem voltak az önkormányzat tulajdonában, lévén magántulajdon!
  Amikor -esetleg- az önkormányzat megvehette volna, te sem tolongtál, hogy hozzájárulj a költségekhez!
  És ennek semmi köze a Bálint Sándor emlékházhoz, -ami szintén magántulajdon volt! 😛

 • '>
  5. Hát, így van ez
  2017. augusztus 19., szombat, 09:41
  Válaszolok

  3. beszólok

  Tényleg semmi köze hozzá, csak hagyta végképp lepusztulni a Szőke Tisza még meglévő és menthető részeit, pontosan úgy, ahogyan a többi szegedi nevezetességet is. Hogy mást ne mondjak, pontosan így járt a “legszögedibb szögedi”, Bálint Sándor emlékháza is. Csak az a baj, hogy – sajnos – a helyiek ezt már réges-régen elfelejtették, pedig nem kéne !!!!

 • '>
  4. Dolfi
  2017. augusztus 18., péntek, 19:54
  Válaszolok

  gyönyörü belvárosi öreg épületek,lepusztult rohadt penészes lépcsöházak,lakások,ablakok,tetök…és senki sem látja öket.

 • '>
  3. beszólok
  2017. augusztus 18., péntek, 14:25
  Válaszolok

  Mórickának is mindenről “az” jut eszébe! 🙂
  A városnak -egyébként- semmi köze a történtekhez! 😛

 • '>
  2. tiszaihajós
  2017. augusztus 18., péntek, 07:50
  Válaszolok

  Nekem kísértetiesen Szeged városának sorsa jut eszembe róla. Az MSZP-s városvezetés körülbelül ugyanezt művelte 15 év alatt városunkkal…

 • '>
  1. hazug szocik
  2017. augusztus 18., péntek, 07:44
  Válaszolok

  Ez kb. annyit ér, mint egy gyermektelenség elleni konferencia. Nem igazán hatékony!