Roma családi nap a szikin – sokaknak ez az egy nap a nyaralás

roma_csaladi_nap_sziki15_gs

Immár hagyomány, hogy júliusban családi napra invitálják a romákat a szikire. Ez a nap mindig az önfeledt kikapcsolódásról és a játékról szól, a hátrányos helyzetű családok jó részének ez a néhány óra maga a nyaralás.

Hetedik alkalommal rendeztek családi napot romáknak a szikin, ezúttal Szeged belvárosából, a Londoni körútról, Tarjánból, Alsóvárosról, Kiskundorozsmáról, sőt még Baksról is érkeztek családok. „A romáknál az a szokás, hogy nem kell meghívni őket személyesen, egymásnak átadják a hírt, hogy sziki-nap van” – tudtuk meg Nagy Mihálytól, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. A szervezet hagyományosan az „Elszalasztott 1000 év” Közhasznú Egyesülettel és az AKUT Egyesület támogatásával tudja megvalósítani a családi napot. A Sziksósfürdő Strand és Kempingbe ilyenkor kedvezményes belépőt kapnak, és a kiutazásukban is kapnak segítséget, ami azért fontos, mert sokan a buszjegyet sem tudnák kifizetni.

A népes csapatnak Rácz László főzött két bográcsban sertéspörköltet, ott jártunkkor már az egyik teljesen üres volt. A gyerekeknek az önfeledt strandolás a legnagyobb élmény, de a családi vetélkedő is népszerű, azt a felnőttek várják jobban – tudtuk meg Nagy Mihálytól. A zene sem hiányozhat egy roma napról, ezúttal is Kucu Banda szórakoztatta a résztvevőket, illetve rajtuk kívül is jelentkeztek zenészek, hogy még jobb hangulatban teljen a nap.

Az Akciókutatók a Fenntarthatóságért (AKUT) Egyesület tagja, Málovics György is segített a családi nap lebonyolításában. Portálunknak elmondta, folyamatosan támogatják a nemzetiségi önkormányzat munkáját, például tanácsokat adnak, pályázatok megírásában működnek közre, több tagjuk rendszeresen látogat a szegregátumokban családokat, továbbá a roma tanodában is önkénteskednek. „A roma emberek ugyanolyan sokfélék, mint a nem romák. Ezt azért fontos tudatosítanunk, mert sokszor előítéletekkel fordulunk feléjük, eldöntjük, hogy milyenek, miközben, mint ahogy egy társasházban is sokféle ember lakik, s nincs két egyforma, a romáknál is így van, a szegregátumban is” – magyarázta Málovics György, az AKUT Egyesület tagja.

A családi napon kívül két tábort is rendeznek, Mórahalom ötnapos programot tudnak megvalósítani 40 gyerek és kísérőik részvételével, és további 40 romát fognak táboroztatni augusztusban a tanoda programjukra elnyert összegből.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. varosi
  2017. július 17., hétfő, 20:42
  Válaszolok

  Bizonyára szabadságot vettek ki, hogy el tudjanak menni.

 • '>
  2. SP
  2017. július 17., hétfő, 19:47
  Válaszolok

  Modernebbé, XXI.sz imázsra varázsolhatnák a fürdőt.

 • '>
  1. Tudósító
  2017. július 17., hétfő, 18:59
  Válaszolok

  Több czigany is sérelmezte h őket ne romazzak,ők cziganyok.