Régészek tárják fel a szegedi vár déli bejáratát

CAMERA

Feltárási munkálatokat végeznek szakemberek a Móra-parkban, a múzeum előtti területen. A régészek egy zöldövezeti rekonstrukciós beruházást megelőzően dolgoznak, többek között a vár déli kapujának pontos helyzetét határozzák meg.

Nagy sürgés-forgást észlelhetnek az arra járók napközben a Móra-parkban. Lajkó Orsolya, a Móra Ferenc Múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta, célzott kutatást végeznek. A vár déli kaputornyának, déli oldali bejáratának a pontos helyét keresik.

„A Móra-park, a Stefánia sétány és a Roosevelt tér területét érintő rekonstrukciós beruházáshoz kapcsolódóan végzünk régészeti feltárást az önkormányzat támogatása mellett. Cél, hogy a vár eredeti alaprajzát, beleértve a déli kapu tornyát valamilyen formában jelölhessék a később felújított területen. Ennek érdekében kívánjuk pontosítani a kaputorony helyét, helyzetét, szerkezetét” – nyilatkozta Lajkó Orsolya.

A szakember elmondta, a szegedi várról számos írásos anyag, illetve több korábbi ásatás és feltárás eredménye állt a rendelkezésükre. A mozaikokból összeállítottak egy képet, így a mai városi alaprajzon viszonylag nagy pontossággal el tudták helyezni az egykori vár alaprajzát. Úgy véli, a jelenlegi ásatás helyére kell esnie a déli kaputoronynak.

„A Móra-park érintett részén másfél méter mélységig ástak le a munkagépek, jelenleg már kézi erővel végezzük a feltárást. Napokon belül pontosabb információk birtokában lehetünk” – mondta Lajkó Orsolya ismertetve, a várat a középkorban építették, többször felújították. Az 1800-as évek közepén bontották el, az ezt bezáró időszakig tárhatnak fel leleteket a régészek. A szakember hangsúlyozta, a tervek szerint a rekonstrukciós beruházás kapcsán végeznek még további régészeti feltárásokat a jövőben.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. tikle
  2017. július 21., péntek, 14:02
  Válaszolok

  A Keszeg bárkát részegek, vagy hajléktalanok sajnos felgyújtották. Menthetetlen volt.

 • '>
  2. Dudus
  2017. július 21., péntek, 13:50
  Válaszolok

  Inkább rendberaknák már a színházzal átelleni ronda, drótkerítéses lerobbant részt. Nem egy épületes látvány már évek óta. Hol a Keszeg bárka?

 • '>
  1. csíkospólós:):P
  2017. július 14., péntek, 07:26
  Válaszolok

  lassan 30 éve….