Reformáció 500 – Könyvritkaságokkal tiszteleg a Somogyi az évforduló előtt + FOTÓK

somogyi_konyvtar_mj 018

A reformációt a könyvek tükrében is megismerhetjük a Somogyi-könyvtár legújabb tárlatán, amely bemutatja Magyarországot is a reformáció hajnalán, továbbá a hit szolgálatában tett nyelvészeti törekvéseket is. Mindezt a bibliotéka értékes, régi könyvein keresztül tárja elénk egészen október elejéig.

A Reformáció 500 – A wittenbergi tételek forradalma Európában és Magyarországon című tárlat a Somogyi-könyvtár értékes gyűjteményéből szemezget. Mint ismert, 1881-ben Szegednek ajándékozta 43 701 kötetes felbecsülhetetlen értékű könyvtárát Somogyi Károly, aki annak ellenére, hogy katolikus pap volt, a reformáció legfontosabb köteteit is csokorba gyűjtötte. Ennek tükrében bátran állíthatjuk, nélküle nem jöhetett volna létre a kiállítás, amit október 4-éig lehet megtekinteni a könyvtár földszintjén.

A tárlaton felvonultatott anyag egytől egyig a régi gyűjteményből származik, szubjektív válogatásról van szó, amelynek van egy európai és egy magyarországi vonulata is, Luther Márton és Kálvin János eredeti munkáin kívül a hazai reformáció továbbterjedését is nyomon lehet követni a tárlaton. Szeged szerencsés helyzetben van, hiszen eredeti Vizsolyi Bibliát is őriznek, ennek hasonmás példányát is felvonultatja a tárlat. Az állomány védelmében nem az eredetit állították ki, ám az emlékkönyvtári bemutató keretében az is megtekinthető.

Az első reformátorokat is bemutatja a tárlat, így Dévai Bíró Mátyás ferences rendi szerzetes munkáit, Szenci Molnár Albert zsoltárköltő és -fordítót is megismerhetjük, valamint Károli Gáspár munkásságába is bepillantást nyerhetünk. A kiállítás helyi vonatkozású anyagokat is közöl, így Szegedi Kis Istvánról sem feledkeznek meg, aki nemzetközileg elismert reformtorrá nőtte ki magát.

Ha a reformáció működését kutatjuk, akkor egy iskolatörténet is elénk tárulhat, a nagy kollégiumaink, így a debreceni, a sárospataki, gyulafehérvári, pápai és nagyenyedi kollégiumok élete is megjelenik a tárlókban. A protestáns diákokat Svájcban, Hollandiában és Németországban tanultak, majd hazatérve hozzájárultak ahhoz, hogy megszilárduljon a reformáció hazánkban.

Az volt a Somogyi-könyvtár célja, hogy a látogató, aki betér a Somogyi-könyvtárba, egyfajta színes képet kapjon a reformációról, ezzel csatlakozik a szegedi bibliotéka a reformáció 500-ik évfordulójához kapcsolódó programokhoz.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.