Martin Schulz: meg kell teremteni az “európai egyesült demokráciák politikai unióját”

Az EU továbbfejlesztésével meg kell teremteni az “európai egyesült demokráciák politikai unióját” – hangoztatta vasárnap Berlinben Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje.

A Németország és az EU jövőjéről készített tervét ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet “Amerikai Egyesült Államok európai földön”, de többnek kell lennie, mint a nemzetállami érdekek “legkisebb közös többszöröse”.

Olyan EU-ra van szükség, amely “kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol határaikba ütköznek”, köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben és a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni.

Azonban új “eszközöket” is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit a közösségen belül, és kívül is – húzta alá Martin Schulz.

Így jön létre az “európai egyesült demokráciák politikai uniója”, amely “a szabadság, a biztonság, a jólét és a jog uralmának legnagyobb térsége lesz az egész világon” – mondta az SPD elnöke, kancellárjelöltje.

A német szociáldemokraták szerint véget kell vetni az adókulcsok csökkentése felé mutató adódömpingnek, a “pusztító adóversenynek”, és olyan közös adópolitikára van szükség, amely “végre igazságosságot teremt”.

Az SPD a közös, uniós védelmi politikát is támogatja, és hajlandó több pénzt fordítani az egyre több feladattal birkózó Bundeswehrre – a német hadseregre -, de elutasítja a “fegyverkezési spirált”, és nem kívánja feltétlenül a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő szintre emelni a védelmi kiadásokat – fejtette ki Martin Schulz.

A német szociáldemokraták támogatják Emmanuel Macron francia államfő törekvéseit az euróövezet megerősítésében, így pártolják az egész közösséget erősítő jövőbeni beruházások finanszírozását szolgáló euróövezeti közös költségvetés felállítását is – tette hozzá.

Martin Schulz az SPD júniusban elfogadott választási programjára épülő kancellárjelölti programot bemutató beszédében kiemelte, hogy hogy kiveszett a szolidaritás az EU-ból, ami “veszélybe sodorja Európa jövőjét”.

Szavai szerint nehéz lenne megállapítani, hogy pontosan mikor szűnt meg a tagállamok közötti szolidaritás. Meglehet, hogy akkor, amikor “Magyarország és Lengyelország megtagadta a menekültek befogadását, és magára hagyott más országokat”, de az is előfordulhat, hogy akkor, amikor a vetélytárs CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője, Angela Merkel kancellár 2015-ben “megnyitotta a határokat anélkül, hogy bármiféle egyeztetést folytatott volna partnereinkkel”.

A szolidaritást helyre kell állítani, ezért a jelenlegi, 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus után következő közös költségvetésből “szolidaritási paktumot kell szervezni”.

Németország a költségvetés legnagyobb nettó befizetője, 15 milliárd euróval többet fizet be, mint amennyit kap belőle, ami jól is van így, mert Németország profitál a legtöbbet az EU-ból. Azonban a közös költségvetés legnagyobb haszonélvezői között ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely “megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben” – tette hozzá az SPD kancellárjelöltje.

Németország hajlandó még több pénzt befizetni, mert egy “megújított EU-ban” és egy ” erős költségvetésben” érdekelt, “de ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek” – húzta alá Martin Schulz.

Hangsúlyozta, hogy “aki nem fogad be menekülteket, és például pusztító adóversenyt folytat a mi országunk ellen is, az nem viselkedik szolidárisan, és nem számíthat a mi szolidaritásunkra”.

A CDU/CSU-t és Angela Merkelt élesen bírálva hozzátette: Macron még csak két hónapja államfő, mégis világossá tette, hogy az EU nem “szupermarket”, hanem értékközösség, Berlin viszont 12 éve – Merkel kancellárságának kezdete óta – folyamatosan “hallgat”.

A kancellárjelölt az SPD székházában több száz szimpatizáns és számos vendég – köztük Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter – részvételével tartott programismertető rendezvény után nyilvánosságra hozott dokumentumban a migrációval kapcsolatban nemcsak a menekültügyről, hanem a bevándorlásról is konkrét célokat fogalmazott meg. Kiemelte, hogy Európa olyan földrész, amely bevándorlási célpont, és gazdasági erejét nem is tudja megőrizni bevándorlók, mindenekelőtt képzett munkavállalók nélkül. Ezért közös szabályokat kell kialakítani, létre kell hozni az “európai bevándorlási jogot”.

Meg kell teremteni a “szabályozott bevándorlás lehetőségét” azért is, hogy a “tömeges pusztulás és a reménytelenség rendszerének” helyét átvegye a “remény és az Európába való méltányos bejutás” rendszere – áll a programban.

Martin Schulz kiemelte, hogy az SPD célja a “modern Németország egy megújított Európában”, és jelezte, hogy a szociáldemokraták kampányának következő jelszava az lesz, hogy “Németország többre képes”.

A “modern” Németországgal kapcsolatban kiemelte a választási programban már rögzített elemeket, köztük az állami infrastrukturális beruházások élénkítését. Új elemként egyebek mellett bejelentette, hogy a munkavállalók támogatására be kell vezetni egy új intézményt, a 20 ezer euróval (6,2 millió forint) feltöltött “esélyszámlát”, amelyet továbbképzésre vagy önálló vállalkozás beindítására lehet használni.

Az SPD országos választói támogatottsága vasárnap megjelent adatok szerint 25 százalékos. A szociáldemokratáknak így 13 százalékponttal lemaradva állnak a második helyen, a 38 százalékon álló CDU/CSU mögött. A szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást 10 hét múlva, szeptember 24-én tartják Németországban.

Szijjártó: Martin Schulznak mindig mindenről Magyarország jut eszébe

Martin Schulz, a német szociáldemokraták vezetője időről időre bebizonyítja, hogy mindig mindenről Magyarország jut eszébe, pedig inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia, hiszen az SPD három tartományi választáson is vereséget szenvedett – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-nek Martin Schulz Magyarországot bíráló szavaira.

10 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  10. Tudósító
  2017. július 17., hétfő, 16:34
  Válaszolok

  Mp nem Magyar és nem Szegedi.nem kell vele foglalkozni.
  Dmhut is miatta zarattak be

  ?

 • '>
  9. Tudósító
  2017. július 17., hétfő, 15:08
  Válaszolok

  Mp,:)
  Te miért nem a dm,hura írsz?
  Mit keresel egy jobb oldali portálon?
  Ennivalót?italt?

 • '>
  8. Hazánkba NEM!
  2017. július 17., hétfő, 15:04
  Válaszolok

  NP!
  A Hazánkat, gyermekeinket veszélyeztető gondolkodásod mellett előtört belőled a benned lakozó, mérhetetlen bunkóság.
  Ha nincs értelmes válaszod, akkor jön a terelés.
  Eddig bizonytalan voltam – a különböző minőségű bejegyzéseid alapján – a jellemeddel kapcsolatban.
  Kár volt!
  Egy kicsit magyartalanul: A jellemed a jellemtelenség jellemzi.

 • '>
  7. Tudósító
  2017. július 17., hétfő, 14:59
  Válaszolok

  Holdon még ember nem járt,azok műtermi felvételek voltak,,,szél lebegteti a zászlót?haha

 • '>
  6. NP
  2017. július 17., hétfő, 13:49
  Válaszolok

  Hazánkba NEM!

  Te tudod, mert Mrs Gorsky szerepe a tiéd….

 • '>
  5. Hazánkba NEM!
  2017. július 17., hétfő, 11:35
  Válaszolok

  NP!
  Mrs Gorsky,kontra Neil Armstrong: Több évtited telt el a kijelentés, és annak megvalósulása között. (Akkor már lehet, hogy Mrs Gorsky nem is tiltakozott volna annyira a “holdra szállás” miatt.)
  A tegnap esti bejegyzésem után pedig eljött a “holnap reggel” (“Ma van a tegnap holnapja.”)
  Úgy tudom, egyetlen honfitársunk sem ébredt a nemzetközi űrállomáson.
  Na, ennyi esélye van Schulz Úrnak is a kancellári címre…. Európa szerencséjére!… Persze, Merkel Asszony sem Európa megmentője, ha a migrációs felfogására gondolunk.

 • '>
  4. Árpi Nemagönc
  2017. július 16., vasárnap, 23:21
  Válaszolok

  Ennyire ütős a német sör Shulz?

 • '>
  3. Soros fia
  2017. július 16., vasárnap, 22:23
  Válaszolok

  Soros terveit akarja megvalósítani újhülye mentora?!

 • '>
  2. NP
  2017. július 16., vasárnap, 21:11
  Válaszolok

  Hazánkba NEM!

  A helyedben sokkal óvatosabban nyilatkoznék mindenféle esélyekről, mert esetleg úgy jársz mint Mrs Gorsky Neil Armstronggal…..

 • '>
  1. Hazánkba NEM!
  2017. július 16., vasárnap, 20:45
  Válaszolok

  “Szabályozott bevándorlás lehetősége.”
  “A remény és az Európába való méltányos bejutás rendszere.”
  “Kancellárként vétót emelek.”
  Szerencse, hogy ezeket, az európai jövőt veszélyeztető, egetrengető sületlenségeket egy olyan nulla politikus -és nulla ember- mondta, akinek annyi az esélye arra, hogy német kancellár lesz, mint bármelyik magyar lakosnak, hogy holnap reggel a nemzetközi űrállomáson ébred.