„Kapcsolódj be Te is!” – ifjúsági találkozó Szegeden az érzékenyítésért

2017. július 6., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kapcsolodj_be_te_is02_gs

A szociális érzékenység fejlesztése áll a „Kapcsolódj be Te is!” projekt keretében, a szegedi találkozó középpontjában érzékenyítő foglalkozások vannak, de egy közös előadást is készítenek a fiatalok a Gen Rosso együttessel.

„Köszöntöm a bátrakat!” – elevenítette fel Kondé Lajos szeged-belvárosi plébános, a rendezvény házigazdája, miként köszöntötte öt évvel ezelőtt a „Kapcsolódj be Te is!” projekthét résztvevőit. Kiemelte, mennyire fontos odalépni a másik emberhez, akivel együtt élünk, akit ismerünk, s milyen fontos rá figyelni, időt szentelni rá. Megjegyezte, öt év után szárba szökkent a kezdeményezés, és méltatta azokat a fiatalokat, akik mernek hőssé válni azzal, hogy a másik emberre figyelnek, és nem magukkal akarnak foglalkozni a nyár közepén. Kondé Lajos szerint fontos, hogy a másik emberben meglássuk Isten arcát, akkor is, ha beteg, öreg, drogos vagy más problémával küzd. „Ti, akik itt vagytok, azt akarjátok megtanulni, hogy nyitott szívvel miként is kell odalépni a másik emberhez. Ez tesz hőssé titeket” – fogalmazott. Kifejezte reményét, hogy a „Kapcsolódj be te is!” program lendülete nem áll meg, s a mostani zajló szociális-érzékenyítő találkozó résztvevői további fiatalokat is be tudnak vonni, szerinte ugyanis akkor biztos a jövő, ha olyan emberek lesznek körülöttünk, akik érzékenyek környezetükre.

Reisz Piroska, aki a 2014-es projekthét egyik résztvevője arról beszélt, hogy a környezetünkben lévő szociális problémák felismerése és kezelése nem csak a találkozó idején volt fontos számukra, azóta is találkoznak, s próbálják folytatni a munkát. Példaként elmondta, kétszer megrendezték a Csinosan egy jó célért divatbemutatót, nemzetközi ifjúsági találkozóra utaztak Berlinbe.

Peter Klasvogt, a Dortmundi Szociális Akadémia igazgatója arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt még nagyon kezdetleges volt a találkozó, ám mára mozgalommá nőtte ki magát, Közép-Európában és azon túl is 2-300 fiatal gyűlik össze ezeken az érzékenyítő projekthetekre és találkozókon, és mindenkit az a cél vezérel, hogy tegyen a környezetéért. Hozzátette, legyen bárki zsidó vagy keresztény, mindenkinek azonos alapokról indulunk, az egyik pillér a spiritualitás, a második a közösség, míg a harmadik pillér, amin áll minden vallás: az a szociális elhivatottság. Széles Csongor református lelkész, az EMMI ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkárságának megbízott főosztályvezető-helyettese azt hangsúlyozta, fontos észrevenni a körülöttünk élő embertársainkat, mert bár egyeseknek van ahhoz bátorsága, hogy bemenjen egy templomba, de nem ez a jellemző. Bátorította a fiatalokat, nyissák ki a szívüket, hiszen hazánknak olyan lelkületű emberekre van szüksége, mint akik részt vesznek a „Kapcsolódj be Te is!” találkozón.

A program keretében szombaton 19.30-kor a Dugonics téren 50 fiatal a GenRosso zenekar három tagjával egy közös zenés, táncos, énekes előadásra készül. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 2 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 107.22.30.57 IP címről szól hozzá.

 • 2. csíkospólósSSSS hozzászólt ekkor: 2017. július 7., péntek, 08:44
  Válaszolok

  mp,kapcsolodj be te is
  azt irtad itt
  4 lakásod van
  az egyiket felajanl6nád a hajléktalanoknak.
  mp,orban adott milliokat szegednek
  pölö
  a széchényi tér felujitására
  mégse kezdték el a munkálatokat
  ennek mi az oka?

 • 1. NP hozzászólt ekkor: 2017. július 7., péntek, 05:54
  Válaszolok

  “A szociális érzékenység fejlesztése áll a „Kapcsolódj be Te is!” projekt keretében, a szegedi találkozó középpontjában…” – remélem Orbánt is meghívták előadónak, hiszen a szociális szférától most tolt át 90 millió forintot az élsport támogatására – bizonyítandó saját maga és kormánya szociális érzékenységét.

  Könnyen belátható, hogy a havi 1,5 – 2 millát kereső falábúaknak sokkal nagyobb szüksége van erre a pénzre mint a minimálbéren tengődő szociális gondozóknak.
  Magyarország, én így szeretlek!

Ugrás az oldal tetejére