Havas Boldogasszony a nyár közepén Szeged–Alsóvároson

2017. július 13., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

havasboldogasszony_mj 024

A Havas Boldogasszony nagy búcsút ebben az évben augusztus 5-én és 6-án tartják a szeged-alsóvárosi ferences templomban. A búcsú ma is a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepe, melyet évről évre több ezer zarándok és érdeklődő keres fel.

A programsorozat szombat délután 15.30-kor a rózsafüzér társulatokért bemutatott szentmisével kezdődik, melyet Gyulay Endre püspök atya celebrál. Az este 6-kor kezdődő szentmisében hivatásokért imádkoznak, 8-tól pedig görögkatolikus liturgia kezdődik, ezt követi a keresztút imádság és szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor szentmise elhunyt szerettekért. Vasárnap reggel 7 órakor szentmisét mutatnak be az édesanyai, édesapai hivatásokért, ezt követően 9 órakor szabadtéri szentmise lesz a templom előtti téren a családokért, melynek főcelebránsa Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója. A szentmisét ünnepi körmenet követi. 15 órától a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd 16 órától a betegekért, idősekért, orvosokért és ápolókért mutatnak be szentmisét. Az ünnepet 18 órakor hálaadó szentmise, újmise zárja.

Havas Boldogasszony ünnepe 4. századi hagyományra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, hogy építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore–bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged–Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává vált.

A búcsú napjaiban tárlatvezetéssel egybekötött kolostori séta keretében a látogatók megtekinthetik a kolostor egyes részeit is: a gyógynövényes kertet, a kőtárat, a kerengőt, a szerzetesi ebédlőt és az alsóvárosi ferences szerzetesek közel hatszáz éves történetét bemutató kiállítást, illetve a Mindennapi kenyerünk című étkezéstörténeti időszaki kiállítást is. A vezetés során korabeli dokumentumok segítségével bemutatják a ma is sok embert vonzó Havas Boldogasszony búcsú múltját, a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.68.152 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére