Botka, Gyurcsány, Horn és a közös múlt

Horn Gyula

A nagy nyári söprögetésben eljutottunk egy olyan jövőképig, mely Rákosi Mátyástól az MSZMP-n, a karhatalmistákon, Horn Gyulán át egészen a rossz emlékű SZDSZ-ig mindent, de mindent átölel.

Ölre ment Horn Gyula örökségéért az MSZP és a DK. Megírta a Népszava. Az egykori pufajkás miniszterelnök születésének 85. évfordulója alkalmából lerótta tiszteletét a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László – aki ezúttal stílszerűen vörös nyakkendőt öltött, szemben a Brüsszelben megcsillantott euro-kékkel – és Molnár Gyula pártelnök is. Az MSZP megemlékezésén arról szónokoltak, hogy Horn „angyalföldi proliból világszerte elismert államférfivá vált, aki soha sem felejtette el, honnan indult”. A szocikkal a felszínen faséban lévő Gyurcsány Ferenc azzal tromfolt, hogy „ez a baloldaliságát őrző, mégis a világot jól értő pragmatista ember ma inkább a DK tagja lenne”.

Hát így állunk 2017 füllesztő nyarának derekán! Lassan harminc évvel a rendszerváltást követően, a jó ideje nagykorú magyar demokrácia többdiplomás korszakában. Avagy a szokásos forgatókönyv szerint telt a kormányrudat visszasíró elvtársak szerdai napja.

Mert ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, magát, néhány érdekes következtetés is kínálja magát, mint a mosolygós szegfű a szegedi piacon. A 2010 előtt a Parlamentben amúgy minden népnyúzó és nemzetrontó intézkedést vigyázzban ülve megszavazó Botka László hónapok óta a magyar baloldal megújítójaként próbálja eladni magát. Egyfajta modern magyar Macronként, aki szakít a 2010 előtti (vállalhatatlan és feledhetetlen) örökséggel, tövestül tépi ki annak minden emlékét, és képletesen derékba töri valamennyi meghatározó szereplőjét (vagy legalábbis politikai pályafutásukat). Sokan feltették már a kérdést, miért nem magával kezdi akkor a múlt (fő)szereplőinek eltakarítását, de legyünk megengedőek, és hagyjuk ezt most. Azt viszont annál hangosabban mondjuk ki: Botka László annyira, de annyira leszámolna a sötét múlttal, hogy a szabadságharcosok ellen a szovjetekkel vállt vetve harcoló karhatalmista, pufajkás előd előtt emelgeti nem létező kalapját. Az előtt a Horn előtt, aki évtizedekkel később sem átallotta köztörvényes bűnözőknek titulálni a hazájukért a vérüket ontó magyar hősöket. És akinek személye nem függetleníthető az állampárti diktatúra gerincroppantó és lélekromboló rémületétől.

Jól illeszkedik ez abban a valós képbe, hogy egyébként az egykori MSZMP-s közgazdász-politológus-univerzális szakember Lengyel László szabja most a Botka-fazont, gondozgatja a szocialista stratégiát, egyengeti a (modern?) baloldali útkeresést. Mely erős rákosista felütéssel indult: fizessenek a gazdagok! És megjelentek a szabad madarak is, politikai főtanácsadóként az egykori SZDSZ-es kabinetfőnök, Ruff Bálint fogja Botka László kezét, a liberális szuperkommunikátor, Kerényi György pedig – ha hagyják – a szája mozgásért felel.

A nagy nyári söprögetésben tehát eljutottunk egy olyan jövőképig, mely Rákosi Mátyástól az MSZMP-n, a karhatalmistákon, Horn Gyulán át egészen a rossz emlékű SZDSZ-ig mindent, de mindent átölel. Talán már csak Kádár János hiányzik és a grízes tészta. Bár Kádár, ha igaz, nem hordott Rolexet.

Ennyit arról, hogy ez a valami más (lesz), mint ami volt.

Lehet, hogy a magyar baloldal az Internacionálé jegyében a végső harcra készül. A múltat végképp eltörölni ugyanakkor nem lehet. És már réges-régen összenőtt, ami amúgy szervesen összetartozik.

Na igen, nem tetszettünk forradalmat csinálni…

29 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  29. 7 %
  2017. július 31., hétfő, 07:27
  Válaszolok

  22. “Tavaly a választmány után az volt a mondás, hogy “az MSZP-nek ugyan nem kellett, de az országnak jó lesz”
  Ma meg az, hogy “az MSZP-re ráeröltette magát, de az ország többségének nem kell”.

 • '>
  28. semleges
  2017. július 30., vasárnap, 09:46
  Válaszolok

  23. “A bilincs és vezetőszár tavasszal jönne a menetrend szerint, de ő azt nem közös baloldali jelöltként fogja megélni.”
  – Ha szétveri az Mszpt akkor élhet és dőzsölhet szabadlábon milliós polgármesteri fizetéssel.

 • '>
  27. csíkospólós:)
  2017. július 30., vasárnap, 07:58
  Válaszolok

  np,np,tanár,diplomas,
  főiskolas ,jaten végzett fiatal
  ,érettségizett
  soroljam még?
  np,te utcát sepregetsz?vagy mit dolgozol?

 • '>
  26. Rolex Laci
  2017. július 7., péntek, 23:37
  Válaszolok

  Botka büszke rá, hogy H. Gyula vette a pufajkája szárnyai alá.
  Rákosi már nem lehetett a tanítómestere, csak a példaképe.
  https://www.facebook.com/drbotkalaszlo/posts/1518705914817209

 • '>
  25. NP
  2017. július 7., péntek, 15:33
  Válaszolok

  Hírös város

  Mi az a végzettség/tudás/gyakorlat amivel Szegeden nem kapsz munkát?
  Érdekelne.

 • '>
  24. Hírös város
  2017. július 7., péntek, 14:05
  Válaszolok

  Míg Szegeden csak néhány tucat külföldi lézerkutató (meg informatikus) kap új állást, addig Kecskeméten már nem csak autót gyártanak.
  http://magyarepitok.hu/mi-epul/2017/07/kecskemetre-helyezte-europai-kozpontjat-a-japan-tesztagyarto

 • '>
  23. Botka bukta
  2017. július 7., péntek, 13:56
  Válaszolok

  21. “Ne legyenek illúzióink!”
  Botka főnöködnek még vannak. Legalábbis ezt próbálja kifelé mutatni.
  A bilincs és vezetőszár tavasszal jönne a menetrend szerint, de ő azt nem közös baloldali jelöltként fogja megélni.

 • '>
  22. Botka bukta
  2017. július 7., péntek, 13:51
  Válaszolok

  Az Mszpsek ősszel lecserélik Botkát, Karácsony Gergelyre vagy más, a demokratikus ellenzék egésszének elfogadható jelöltre, hacsak addig nem hoz a pártnak legalább pár százezer szavazót.
  – Tavaly a választmány után az volt a mondás, hogy “az MSZP-nek ugyan nem kellett, de az országnak jó lesz”.
  – “Az országnak ugyan nem kellett, de a szegedieknek még jó lesz” Jövőre ez lesz a szlogen?

 • '>
  21. NP
  2017. július 7., péntek, 11:31
  Válaszolok

  Ne legyenek illúzióink!

  Csíkoska és “környéke” sok néven trollkodik és nem annyira hülye mint aminek néhány nickneve alatt szeretné láttatni magát.
  Ő itt “feladatot teljesít”!
  (baromi rosszul persze mert mint minden félművelt bunkó – túltolja…)

  Engem az általa leírtak kb. annyira érdekelnek, mint a csótányok násztánca….
  Ajánlanám ezt a metódust másoknak is.