Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”

2017. július 30., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor, Kligl Sándor

kligl_sandor01_gs

Az ukrajnai Sztaniszló városában állítják fel Kligl Sándor Petőfi-szobrát. A szobrásszal nemcsak új alkotásairól, hanem a mecénásokról, a művészetről vallott felfogásáról is beszélgettünk.

„A mecenatúra intenzíven működik, minden hírrel ellentétben” – mondta Kligl Sándor szegedi szobrász, akinek újabb szobrát adják át július 31-én – most éppen Ukrajnában. Ivano-Frankivszk (ismert Sztaniszló, Stanislau néven is) egyik egyetemének campusán helyezik el Petőfi Sándor szobrát. Az életnagyságnál kicsit nagyobb alkotás méltó helyre kerül, hiszen magának a városnak is Ivan Franko, egy lázadó ukrán költő a névadója. Dolgozik máson is: Újszentivánra egy „pesti srác” érkezik vállán fegyverrel, Jánoshalmán Szent István király néz rá hamarosan népére. Sok a munkája, rengeteget kell tárgyalnia, de úgy érzi, nem panaszkodhat. Amíg igény van alkotásaira, addig jó egy művésznek. De kik a megrendelők?

petofi_kligl„Minimális magánmegrendelés van. Kisplasztikáknál még előfordul, nagyobb szobroknál pedig inkább csak gondolkodtak rajta. Az önkormányzatok, a Nemzeti Kulturális Alap gyakorolják a mecenatúrát, ezzel nincs semmi gond” – vallja. Hangsúlyozza, nem támogatásról beszélünk, az a „rászorulóknak jár”.

Nem ért egyet azzal, hogy mindez a művészet szabadságának megszűnését jelenti – egy demokratikus államban természetesen, hazánk pedig nem diktatúra – tette hozzá. „Minden művészetnek vannak korlátai. A festő nem festheti be az egész eget. A szobrásznak nem kell hegyet faragnia, mert azt a természet megalkotta. A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért” – fejtette ki a köztéri alkotásokról vallott felfogását. Az utcákon, tereken található alkotásoknak a nagyközönséghez kell szólniuk.

Meggyőződése, nincs helye fejlődéselméletnek a művészetekben, nem úgy kell tekinteni rá, mint az evolúcióra. Párhuzamba állítja a szerelemmel: évszázadokon, évezredeken keresztül átélték emberek, ahogy ma is. Az ő művészeti ága sem kivétel: a szobrászat sem iparos tevékenység, a technikai részletek ellenére inspiráció kell hozzá. Ahogy 500 és 2500 évvel ezelőtt is.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 7 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.166.168.243 IP címről szól hozzá.

 • 7. NP hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 22:21
  Válaszolok

  SP

  Pedig hosszú idő óta ez volt a legjobb hsz-ed……
  (egyébként pedig ez tényleg egy sunyi visszaélés, ámbár néhány napja tömegesen fordul elő)

 • 6. SP hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 22:13
  Válaszolok

  T. Moderátor! Abba az irányba haladunk, hogy az az 1 bizonyos személy, több néven is, más nevében is egymagában cseverészik önmagával, trágárkodik ezen az oldalon másokkal.

  Eredménye az lehet, hogy elhagyjuk ez a portált.

 • 5. terrorveszély hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 21:22
  Válaszolok

  4. SP
  Ez így megy már egy ideje, sőt valaki pofátlanul azt mondta/írta, hogy nincs foglalt név!

 • 4. SP hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 20:41
  Válaszolok

  3.
  Ismét visszaéltek a nevemmel!!!!! Moderátor kérem tegye a dolgát!

  “SP hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 19:51
  Válaszolok

  Akinek államtitkár a felesége, könnyen kap állami és önkormányzati megrendeléseket! Jó lenne hallani olyan alkotók véleményét is erről, akinek nincs ilyen magas poszton rokona!”

 • 3. ... hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 19:51
  Válaszolok

  Akinek államtitkár a felesége, könnyen kap állami és önkormányzati megrendeléseket! Jó lenne hallani olyan alkotók véleményét is erről, akinek nincs ilyen magas poszton rokona!

 • 2. Csikosabbb hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 18:23
  Válaszolok

  N’p,nincs a tvben valami oktató film?c$akhogy okosodj inkább..

 • 1. NP hozzászólt ekkor: 2017. július 30., vasárnap, 15:02
  Válaszolok

  „A mecenatúra intenzíven működik, minden hírrel ellentétben” – a csókosoknak mindenképpen.

Ugrás az oldal tetejére