Felavatták Kocsis Lajos emléktábláját Szegeden + FOTÓK

kocsis_lajos_emlektabla_avato11_gs

A Szegeden született olimpiai bajnok labdarúgó éppen hetvenedik születésnapja előtt kapott emléktáblát móravárosi szülőházánál.

A Rengey Baráti Kör, valamint Kozma György korábbi válogatott labdarúgó kezdeményezésére avatták fel móravárosi szülőházánál Kocsis Lajos, a Szegedről indult olimpiai bajnok labdarúgó emléktábláját. Kocsis Lajos vasárnap ünnepelte volna hetvenedik születésnapját – 1947. június 18-án született Szegeden. A Móravárosi Kinizsiből indult játékos a SZVSE-ben töltött időszaka után 18 évesen már az NB I-ben játszott, a Salgótarjánban 45 meccsen 21 gólt lőtt, majd 1967-ben Kispestre szerződött, ahol egy évtized alatt 263 élvonalbeli meccset játszott, 91 gólt szerzett. Harmincháromszoros válogatott labdarúgó, tagja volt az 1968-ban, Mexikóban olimpiai aranyat, valamint az 1972-ben, Münchenben ezüstérmet szerzett olimpiai válogatottnak. Pályafutását végül a Gyulai VSE-ben fejezte be, majd fiatalon, mindössze 53 évesen, 2000-ben hunyt el Budapesten.

Az emléktábla szülői háznál történt felavatását követően Kocsis Lajos sírjához mentek át az emlékezők, akik megkoszorúzták az olimpiai bajnok futballista sírhelyét. Mint azt beszédében Kozma György elmondta, Tichy Lajos, a legendás középcsatár úgy jellemezte Kocsis Lajost, hogyha nála volt a labda, mind a tíz csapattársának mozgásban kellett lennie, mert nem lehetett tudni, kinek adja a labdát. Felidézte az 1974-es, osztrák-magyar mérkőzésen szerzett emlékezetes gólját, valamint az 1970-ben, a skót Aberdeennek egy KEK-mérkőzésen lőtt szabadrúgás-gólját, amelyet ugyan először érvénytelenített a játékvezető, de “Kicsi” másodjára is ugyanoda, ugyanúgy belőtte.

A megemlékezést, majd az emléktábla avatást követően 12 órától a Médiaválogatott és a szegedi öregfiúk játszott egymással kispályás mérkőzést a móravárosi pályán.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. utánpótlás
  2017. június 19., hétfő, 22:09
  Válaszolok

  Bocsánat.Vörös ÚR Lantos akkor az MTK-ban játszott!!!

 • '>
  2. Régen volt!
  2017. június 18., vasárnap, 09:56
  Válaszolok

  Abban a szerencsés helyzetben voltam ,hogy többször játszhattam Kocsis Lajos ellen. Ő volt az a labdarugó, akinek játék közben is el kellett ismerni zsenialitását. Lenyűgöző volt technikai adottsága. Képességei alapján többre is vihette volna, kár hogy nem lett vílágklasszis.

 • '>
  1. Vörös Imre
  2017. június 17., szombat, 21:17
  Válaszolok

  Ma is melegséggel tölt el az emlék, 1955 nyarán együtt üdülhettem Kocsis Lajossal Balatonbogláron, az akkori ifjúsági táborban. Természetesen a táborvezetés első intézkedései között volt a hálótermek közötti kispályás labdarugó bajnokság megszervezése. Volt egy budapesti részleg 6 csapattal és a Szeged járásból érkezettek 6 létrehozott csapattal. A két részleg csoport győztese játszotta a döntőt. Már az első este spontán meccset játszottunk a Lajos által otthonról hozott gumilabdával. Akkor Lajos csapata ellenfele kapusa voltam. Másnap reggel zászlófelvonás előtt elém lépett Lajos (addig nem ismertük egymást) és felnézve rám mondta: Gyere, legyél a kapusunk! A vége az lett, hogy ripityára vertünk mindenkit, a döntőben a fölényeskedő pestieket is elvertük 6:3-ra. Díjunk egy torta volt, valamint másnap elvittek bennünket Siófokra, ahol a Bp-i Honvéd bemutató meccsett játszott. A pálya vonala széléről focizott előttem Kocsis, Czibor, Budai, Lantos, Zakariás… Gyönyörű emlék! Éppen ezért jó lenne olvasnom a képek alatt, kik vannak azon. Kérem pótolják, ha lehet. Lajos édesanyja lehet? Kézcsókom neki, hálás vagyok Lajosnak, hogy akkor bemutatott szüleinek Bogláron, amikor meglátogatták őt….