A sportcsarnoképítés kapcsán feltételeket szabna Szeged városa az államnak

2017. június 19., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

jogibizottsagi_ules03_gs

Biztosítékokat akar az önkormányzat a kormánytól az Etelka sori sportcsarnok megépítése kapcsán a telek állami kézbe adásáért cserébe – ez is kiderült a jogi bizottság ülésén, ahol az is elhangzott, hogy a jövőben a szociális bérlakások pályázatainál még inkább a rászorultságot fogják figyelembe venni.

Mint ismert, a Modern Városok Program (MVP) keretében, állami forrásokból három sportfejlesztés valósul meg, egyrészt támogatják a szocialista városvezetés által már 2002 óta minden egyes választási kampányban megígért fedett uszodát, amelynek a tervpályázatát már tavaly elbírálták. Ezen felül létesül a városban egy atlétikai pálya, továbbá új sportcsarnok is épül Szegeden, a 3 milliárd forintos beruházás egy 6000 fős versenyarénát, valamint egy ehhez kapcsolt 1000 fős munkacsarnok megvalósítását foglalja magában. A csarnok a Felső Tisza-parti stadion helyére fog épülni, amivel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai helyszíni szemlét már tartottak az Felső-Tisza parti stadionnál, majd kaptak egy megkeresést, mely szerint a szegedi közgyűlés június végéig fogadjon el egy határozatot, ahhoz, hogy megkezdődhessen az állami beruházás. Ennek lényege, hogy ingyenesen adják át a telket az állam részére. Ehhez több kitételt is kötne a baloldali városvezetés, amivel Szentgyörgyi elmondása szerint biztosítékot szeretnének arra nézve, hogy ez a csarnok meg fog épülni.

„Egyrészt a birtokbaadásig szeretnénk kérni az építési engedély bemutatását, másrészt kérjük a kormányt, hogy ameddig nem kezdődik el a kivitelezés, addig biztosítsák a sporttevékenység végzését. A kormánytól azt is kérnénk, hogy amíg a birtokbavétel megtörténik, hozzon határozatot arról, hogy megépítik az atlétikai pályát. Azt is kérjük, hogy építsék ki a közműveket, kiváltképp a Szilléri-Baktó főcsatorna rekonstrukcióját valósítsák meg, ami a fedett uszoda és a sportcsarnok megépítéséhez is elengedhetetlen” – sorolta az alpolgármester milyen kitételekkel adnák át a stadion területét az államnak. Ezeken felül azt is el szeretné érni az önkormányzat, hogy amennyiben 3 éven belül nem kezdődik el a beruházás, akkor visszaszármaztatják a városra a terület tulajdonjogát. Hozzátette, a terület és a felépítmény egyaránt állami tulajdonban lesz, a működtető pedig várhatóan a kézilabdacsapat.

Az elhangzottakra reagálva Német Ferenc, a bizottság külsős tagja üdvözölte, hogy sportberuházások valósulnak meg a városban, amivel kapcsolatban fontosnak tartaná, hogy kihangsúlyozzák, hogy ebben partner az állam, hiszen fedett uszodát és sportcsarnokot már 2002 óta minden egyes önkormányzati választáskor megígérte az MSZP. Megjegyezte, a Felső-Tisza parti stadionnak nem volt jó gazdája a város, bebizonyosodott, hogy nem képes fejlesztéseket végrehajtani saját erőből, ezért is pozitív, hogy központi források érkeznek. Szentgyörgyi a Modern Városok Program kapcsán megjegyezte, nem tudható, mikor lesz ebből konkrétan pénz és fejlesztés. Szerinte egy kormányhatározat sem biztosíték erre, hiszen az MVP kapcsán több kormányhatározatot már visszavontak, ezért most türelmesen várnak. Német erre azt közölte, hogy a szegediek is türelmesen várnak, immár 15 éve arra, hogy sportfejlesztések legyenek a városban. Az előterjesztést végül Német Ferenc és Rózsavölgyi József tartózkodása mellett fogadta el a bizottsági többség.

A pénteki közgyűlésen módosíthatják az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló rendeletet. Ahogy már Botka László az önkormányzati lakások felújítási programjáról tartott múlt heti sajtótájékoztatóján jelezte, a jövőben a pályázatok elbírálása során a korábbiakhoz képest még inkább a rászorultságot szeretnék figyelembe venni. A jogi bizottság ülésén Solymos László alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a szociális bérlakásokra kiírt pályázatok esetében módosul az elbírálás alapjául szolgáló pontrendszer, a szociális helyzet 70%-os nyomatékkal esik latba, míg a jövedelem 30%-os súllyal. Próbaszámításokat is végeztek, jelenleg az egy főre eső jövedelemnek 67-68 ezer forintnak kell lennie ahhoz, hogy szociális bérlakást kapjon valaki, amennyiben elfogadja a közgyűlés a rendeletmódosítást, nagyjából 10 ezer forinttal kevesebb lesz. A pályázati eljárás is egyszerűsödik valamelyest, jelenleg ugyanis a konkrét lakásokra kell jelentkezni, a jövőben viszont csak egy kérelmet kell benyújtani, s az alapján döntenek. Az is változás, hogy az elbírálásnál előnyt fognak élvezni azok, akik kiskorú gyermeket nevelnek.

Nagy Sándor a város új pályázatairól számolt be, amelyek közöl kettő is a Móra Ferenc Múzeumhoz kapcsolódik. Rózsavölgyi József méltatta a kultúrpalota pályázatait, majd megjegyezte, hogy vár környékét is rendezni kellene, hiszen a belváros egyik szégyenfoltja a terület. Nagy Sándor elmondta, arra a környékre két TOP-os pályázata is van a városnak, amelyek bár nem érintik a vár környékének rendezését, de elindult a tervezése egy további pályázatnak is, amely a múzeum főépületének és a mellette lévő parknak a rekonstrukcióját tartalmazza, s ez foglalhatná magában a vár környékének rendbetételét is.

Röszke rendőrőrs parancsnoka Vígh Orsolya címzetes rendőr alezredes lehet a jövőben – kinevezését a jogi bizottság támogatta, pénteken pedig a közgyűlés is véleményt alkot. Zélity László szegedi rendőrkapitány elmondta, mivel a röszkei rendőrőrs illetékességi területéhez tartozik Szentmihály is, ezért került a grémium elé a téma. Elmondta, Vígh Orsolya bizonyította szakmai rátermettségét, korábban négy évig az újszegedi rendőrőrsöt is irányította, bűnügyi és rendészeti gyakorlattal egyaránt rendelkezik. Személyét egyhangúlag támogatta a bizottság.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 21 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 21. armagedeion hozzászólt ekkor: 2017. június 20., kedd, 13:38
  Válaszolok

  Hol a stadion már… :D

  Remélem hamarosan elfogadjak az ajanklatokat …

 • 20. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 20., kedd, 12:13
  Válaszolok

  19.Megmondomnekik

  Csak jelezném, hogy a kormány a Modern Városok Program keretében kötött “megállapodások” alapján még egy buznyákot sem adott senkinek, még azok sem kaptak pénzt, akivel a show elején, 2015. végén tárgyalt a csuti. Egyelőre ez csak parasztvakítás, bár nálad bevált! :-)

 • 19. Megmondomnekik hozzászólt ekkor: 2017. június 20., kedd, 09:30
  Válaszolok

  A Botka vezette kommunista szegedi városvezetés és tanácsülés – nem közgyűlés – ismét és sokadjára adja tanúbizonyságát, hogy ellensége és gyűlöli egyes szegedi él – csapatsportot és mindent elkövet annak érdekében, hogy az Európa hírű és ott elismert MOL-Pick Szeged kézilabda csapat eredményeihez méltatlan körülmények közt versenyezzen!
  A szegedi kommunista városvezetés, élükön a kis Rákosi Botkával ismét bemutatót tart abból, hogy miként kell felrúgni a a kormánnyal kötött megállapodást és utána visszamutogatni, hogy annak hibájából nem lett a városnak a kor kihívásának megfelelő sport és rendezvény csarnok!
  Ami a szegedi kommunista városvezetés művel ezzel a várossal az nem más mint visszaút a legsötétebb kommunista diktatúrába!

 • 18. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 20., kedd, 08:02
  Válaszolok

  15.csíkosabbmintnp

  Ritka nagy paraszt vagy! Betegség is állhat mögötte, csakúgy mint nálad! :-)

 • 17. Sztgeorg hozzászólt ekkor: 2017. június 20., kedd, 04:05
  Válaszolok

  Szoci vastagbőr!

 • 16. NP hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 20:41
  Válaszolok

  hihetetlen

  Ugyan az!

 • 15. csíkosabbmintnp hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 20:28
  Válaszolok

  A nyakmetsző gyilkos egyetemistát felmenteni akaró szoci képviselőasszony tényleg jól elhízott.

 • 14. szent ember hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 20:23
  Válaszolok

  9. “Baktó-petőfitelep vizelvezetését szabja feltételül”
  Erre mondják, hogy minden szentnek?
  A baktói luxusvilla ettől értékesebb lesz, ha az önjelölt miniszterelnök el akarja adni, amikor majd beköltözik a Budai Várba?

 • 13. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 19:15
  Válaszolok

  9. Belvárosi
  Neked erre áll fel, ha hazudozol? -)

 • 12. Hunyadi hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 18:46
  Válaszolok

  Nagyon érdekes az mszmp-s hozzáállás!!!

 • 11. SP hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 17:31
  Válaszolok

  MSZMP elpárologtatott kampánypénzeket is a fejlesztésekbe, beruházásokba kellett volna inkább beforgatni.

 • 10. Szilágyi Árpád hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 16:58
 • 9. Belvárosi hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 16:21
  Válaszolok

  Csatorna-beruházást kér a város a sportcsarnok és az uszoda mellé. Baktó-petőfitelep vizelvezetését szabja feltételül, amit a városnak kellene egyébként is megcsinálni. Azt a pénzt amit önerőként ajánlott fel az uszodához , a Ligetfürdő eladásából csipték le. A pénz nagyobb része időközben köddé vált. Közben a ligetfürdő -amire rengeteg uniós pénzt kapott a város-magánkézbe került. Az uszodát-sportcsarnokot közben 15 éve igérgeti Botka.

 • 8. hihetetlen hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 16:10
  Válaszolok

  6. NP: az államnak nincs pénze, amit épít azt a miénkből építi!
  - És az önkormányzat, meg a főnököd esetében mi a helyzet?

 • 7. sayitagain hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 15:47
  Válaszolok

  Azért ez mégis felháborító: idelapátol a kormány egy 3 milliárdos beruházást, majd az önkormányzat még (a saját maga által teljesen önmagára hagyott, és lepusztult létesítményért) garanciákat kér. Egy köszönjük-et mondjuk el tudtam volna fogadni, gyaníthatóan az állam is, de hát ez van, ez Szeged.

 • 6. NP hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 15:18
  Válaszolok

  vérzi vatar

  Csak mondom: az államnak nincs pénze, amit épít azt a miénkből építi!

 • 5. vérzi vatar hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 14:45
  Válaszolok

  Tehát: Az állam építse meg a saját költségén a szegedi polgároknak (tehát nem saját magának, hanem nekünk) a sportberuházásokat, amelyeket bár megígért a szoclib vezetés az elmúlt 15 év alatt legalább négyszer, de semmi se lett abból sem! Cserébe nem sokat kér, csak a sokszor megígért de sosem teljesített beruházásokhoz alapvető méregdrága közmű- és csatornafejlesztéseket is más végezze el! Az ellopott szeviép-pénzekből pont bőven kijönne ez kétszer is akár, de az már többek közt yetizsebekbe vándorolt, tehát nincs. Ha megvalósulnak ezek a dolgok, oda se engedném a megnyitóra villogni ezt a senki pm-t.

 • 4. Gabi hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 14:27
  Válaszolok

  Az önkormányzati tulajdon a Botkáé? Vagy az is a mienk mint az állami tulajdon? He?

 • 3. Remete hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 14:11
  Válaszolok

  Te nagyon csíkos! Annyira nem gáz. Ha olvasni tudnál, akkor felismerhetnéd, hogy az önkormányzat nem kap, hanem ad. A sportcsarnok az államé lesz, kezelője pedig a kézilabdacsapat. A város a területét térítésmentesen az államnak adja. Ehhez csak azt kéri, hogy megépüljön és az épüljön meg amire kérik a területet. Az önkormányzat felelőtlenül nem osztogathatja a polgárok tulajdonát.

 • 2. Semleges hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 12:09
  Válaszolok

  ha német egyetértett vele, akkor miért tartózkodott????? központi utasítás????

Ugrás az oldal tetejére