A pozsonyi csata emlékére záporoztak a nyílvesszők Ópusztaszeren + FOTÓK

nyilzapor57_gs

„Hujj, hujj! Hajrá!” – hangzott a csatakiáltás az ópusztaszeri íjásztalálkozón, ahol 6-800 hagyományőrző lőtt egyszerre, így emlékezve a dicsőséges pozsonyi csata 1110. évfordulójára. A XI. Nyílzápor és íjásztalálkozón átadták az Arany Nyílhegy Díjat is, amit idén Oláh Cucu Imre érdemelt ki.

A Pozsonyi csata 1110. évfordulóját szó szerint is bearanyozta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek látogatóközpontjában a Puszták aranya címmel nyílt kiállítás a XI. Nyílzápor és íjásztalálkozóhoz kapcsolódóan. A tárlat átfogó képet nyújt a Kárpát-medencében megtelepedett kora középkori nomád népek öltözékéről, életmódjáról, hitvilágáról, fegyverzetéről és harcmodoráról, elérhető közelségbe hozva a kor egész Eurázsiájában páratlan dél-alföldi leletet, a nagyszentmiklósi kincset is.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója portálunknak elmondta, a hagyományőrző programra a Kárpát-medence minden részéből érkeztek vendégek, és bár a leglátványosabb eleme a rendezvénynek a vasárnap délutáni nyílzápor volt, már szombaton megkezdődött a Szeri Hétpróba íjászverseny az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Meglátása szerint a rendezvény legfőbb értéke, hogy megmutatja, létezik egy olyan közösség, amely méltó tisztelettel fordul a történelem és az ősök felé, és a régészek által feltárt tárgyakat becsempészik mindennapjaikba.

„Az őszintelelkű tiszteletadást helyezzük itt előtérbe, nem beöltöztetett lovas és gyalogos statiszták tömegével rendezünk történelmi showműsort, hanem a valódi lényegre koncentrálunk, attól függetlenül, hogy van, aki talpig korhű viseletben, mások civil ruhában, mindannyian azért gyűltünk össze, hogy a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövés gyakorlatával méltó módon emlékezzünk meg a pozsonyi csatáról, Árpád fejedelmünkről, és tisztelegjünk ős íjász elődeink előtt” – fogalmazott Magyar Attila főszervező.

A park melletti területen a csatajelenet első részében az ellenséget képező hajóhadra adta le célzott lövéseit a 6-800 íjász, majd bajvívást tartottak, a közelharci csatajátékot Magyar Márton Farkas nyert meg. Ezt követte a világ legnagyobb hagyományőrző íjász együttlövése, amely azt jelképezi, hogy 1110 éve a pozsonyi csatában miként is árasztották el a nyílvesszőkkel a nyugatiak táborát.

Átadták az Arany Nyílhegy-díjat is, amelyet idén Oláh Cucu Imre vehetett át az íjász hagyományőrzés népszerűsítéséért végzett példaértékű, alázatos munkájáért.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  1. Csikosabbb
  2017. június 19., hétfő, 05:07
  Válaszolok

  Szundildiko dr?0tt volt?
  Szegeden kihívta a rendőrséget a pozsonyi csata koszoruzo emberekre,,azzal hogy a magyar gárda koszorúz,, döbbenetes h egy un.dr. ennyire nincs tisztában a történelem L,és ez ott lehet,a közgyűlés Ben?