A pozsonyi csata emlékére záporoztak a nyílvesszők Ópusztaszeren + FOTÓK

2017. június 18., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

nyilzapor57_gs

„Hujj, hujj! Hajrá!” – hangzott a csatakiáltás az ópusztaszeri íjásztalálkozón, ahol 6-800 hagyományőrző lőtt egyszerre, így emlékezve a dicsőséges pozsonyi csata 1110. évfordulójára. A XI. Nyílzápor és íjásztalálkozón átadták az Arany Nyílhegy Díjat is, amit idén Oláh Cucu Imre érdemelt ki.

A Pozsonyi csata 1110. évfordulóját szó szerint is bearanyozta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek látogatóközpontjában a Puszták aranya címmel nyílt kiállítás a XI. Nyílzápor és íjásztalálkozóhoz kapcsolódóan. A tárlat átfogó képet nyújt a Kárpát-medencében megtelepedett kora középkori nomád népek öltözékéről, életmódjáról, hitvilágáról, fegyverzetéről és harcmodoráról, elérhető közelségbe hozva a kor egész Eurázsiájában páratlan dél-alföldi leletet, a nagyszentmiklósi kincset is.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója portálunknak elmondta, a hagyományőrző programra a Kárpát-medence minden részéből érkeztek vendégek, és bár a leglátványosabb eleme a rendezvénynek a vasárnap délutáni nyílzápor volt, már szombaton megkezdődött a Szeri Hétpróba íjászverseny az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Meglátása szerint a rendezvény legfőbb értéke, hogy megmutatja, létezik egy olyan közösség, amely méltó tisztelettel fordul a történelem és az ősök felé, és a régészek által feltárt tárgyakat becsempészik mindennapjaikba.

„Az őszintelelkű tiszteletadást helyezzük itt előtérbe, nem beöltöztetett lovas és gyalogos statiszták tömegével rendezünk történelmi showműsort, hanem a valódi lényegre koncentrálunk, attól függetlenül, hogy van, aki talpig korhű viseletben, mások civil ruhában, mindannyian azért gyűltünk össze, hogy a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövés gyakorlatával méltó módon emlékezzünk meg a pozsonyi csatáról, Árpád fejedelmünkről, és tisztelegjünk ős íjász elődeink előtt” – fogalmazott Magyar Attila főszervező.

A park melletti területen a csatajelenet első részében az ellenséget képező hajóhadra adta le célzott lövéseit a 6-800 íjász, majd bajvívást tartottak, a közelharci csatajátékot Magyar Márton Farkas nyert meg. Ezt követte a világ legnagyobb hagyományőrző íjász együttlövése, amely azt jelképezi, hogy 1110 éve a pozsonyi csatában miként is árasztották el a nyílvesszőkkel a nyugatiak táborát.

Átadták az Arany Nyílhegy-díjat is, amelyet idén Oláh Cucu Imre vehetett át az íjász hagyományőrzés népszerűsítéséért végzett példaértékű, alázatos munkájáért.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig egy hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.167.231.97 IP címről szól hozzá.

  • 1. Csikosabbb hozzászólt ekkor: 2017. június 19., hétfő, 05:07
    Válaszolok

    Szundildiko dr?0tt volt?
    Szegeden kihívta a rendőrséget a pozsonyi csata koszoruzo emberekre,,azzal hogy a magyar gárda koszorúz,, döbbenetes h egy un.dr. ennyire nincs tisztában a történelem L,és ez ott lehet,a közgyűlés Ben?

Ugrás az oldal tetejére