A postás, a rendőr, a villanyszerelő – az andorrai futballtörténelem részesei lettünk

2017. június 10., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: MLSZ

andorra_magyarorszag

Andorrában átlagosan telnek a hétköznapok: az emberek felkelnek, elmennek dolgozni, a vacsora mellé pedig történelmi vereséget mérnek a magyar válogatottra.

Ez a péntek reggel is úgy indult, mint mindig: dolgosan. Andorra la Vella lakosai tették a dolgukat, a postás felpattant a kerékpárjára, oldalára csapta levelekkel megpakolt táskáját, a szállodai recepciós letörölgette az asztalokat, és várta a hétvégére érkező turistákat, a pék már a hajnali órákban talpon volt, hogy friss kenyér és zsömle várja a munkába igyekvő gyári munkásokat. A villanyszerelőnek Consuela asszonynál volt jelenése, ugyanis zárlatos lett nála a kapucsengő, a rend éber őre, pedig ezen a reggelen is épp olyan akkurátusan vigyázott az iskolába igyekvő gyerekekre, ahogy mindig szokott.

Nagyjából így készült az andorrai labdarúgó-válogatott a péntek esti, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőre, titkon abban bizakodva, hogy sikerül megszerezniük alig 20 éves történelmük ötödik győzelmét, vagy legalább az első gólocskájukat Magyarország ellen. Hogy két legyet ütnek egy csapásra, azt a legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, de megtörtént: a világranglistán 186. helyen portyázó miniállam – a fogalom lehető legpozitívabb értelmezésében véve – AMATŐR labdarúgói újabb kegyetlen nagy csicskítót helyeztek el a magyar futball arcán, amolyan igazán égető, szégyenteljes pofont.

Aranylábú ifjaink, a fantasztikus osztrákok elleni győzelem évfordulójára pazar meglepetést ötöltek ki szurkolóiknak, Shakespeare-t megszégyenítő színdarabot adtak elő péntek este. Bernd Storck rendezésében az évezred legnagyobb tragédiája címre pályázó alkotást vitték színre Andorrában, ahol 90 perc alatt, két felvonásban sikerült eltüntetni azt a szeretet és bizalmat, amit Franciaországban (és már előtte a norvégok elleni két mérkőzésen) megszerzett, kivívott a nemzeti tizenegy. Hogy ezt milyen nehéz volt eljátszani, jól mutatja, hogy a kitartó, sok csalódást megélt szurkolósereg még az oroszok elleni sima zakó után is a nemzeti himnusszal köszönte meg a válogatott „munkáját”, de ahogy egy bölcs magyar mondás tartja, azért a lószerszámnak is van vége.

Lehet a felforgatott, alapembereket, kulcsjátékosokat nélkülöző kerettel és kezdő tizeneggyel takarózni, lehet mantrázni, hogy a hosszú-hosszú szezon bizony nagyon megterhelte az ungarische spílereket, csak hogy felesleges. Az andorrai válogatottat a mindenkori magyar csapatnak, mindig, minden körülmények közepette kötelessége legyőzni, akár NB II-es, NB III-as futballistákkal is. Tegnap este azonban nem hogy ezt a szintet nem ütötte meg a játékosok és a szakvezetés teljesítménye, de azt az amatőr szintet sem, amit Andorra képvisel. Lehetne mondani, hogy harcoltunk, de elbuktunk, ha igaz lenne. Nem harcoltunk, nem küzdöttünk, nem akartunk. A legfájóbb talán mégis az, hogy ezt az andorrai tizenegyet még így is meg kellett volna vernünk, ehelyett megajándékoztuk őket egy csodálatos éjjellel, amivel a miénk viszont végérvényesen véget ért.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 22 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.144.23.12 IP címről szól hozzá.

 • 22. elmebajos hozzászólt ekkor: 2017. június 12., hétfő, 20:32
  Válaszolok

  Bocsánat Uraim,de a válogatott játékosait nem a válogatott edzöje edzi. Ezeknek annyi az állóképességük mint egy kiherélt öreg tevének. semmire sem jók. Viktor meg tömi beléjük a bizalmát…..meg…

 • 21. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 11., vasárnap, 20:32
  Válaszolok

  10. csíkosabbnálad

  Te loptad sunyi tolvaj? Mondjuk semmi máshoz nincs eszed, az már biztos! :-)

 • 20. Csikosabbb hozzászólt ekkor: 2017. június 11., vasárnap, 09:34
  Válaszolok

  Szalai jó,,ha jó labdákat kap, lövi a gólokat,storckk a rossz,,a külföldön gólkirály okat be se hívja a válogatott ba

 • 19. ági hozzászólt ekkor: 2017. június 11., vasárnap, 08:53
  Válaszolok

  Pl. Győri ETO most NB III-as, mégis a csődben lévő vállalkozó stadionja szállodaként kb. 20-25.000 vendégéjszakát értékesít évente, a focipályák, a konditerem, a wellnes részleg, étterem, kávézó folyamatos üzemeltetése mellett… napi pár milliós árbevétel hétköznapokon is, milyen rossz üzlet lehet… a baj az, hogy Szegeden a városvezetés részéről ennek a fajta gondolkodásnak a nyomai sincsenek meg… a különbség az, hogy pl. a Sportcsarnok és Sportuszoda büféje Szegeden csinál egy nap 20.000 Ft, hétvégén 80.000 Ft árbevételt:-((( +jegybevétel a városnak max. napi 50-80.000 Ft, és te vagy itt az ész :-( (( ezért sem épül, fejlődik Szeged!!! brrrr!!!

 • 18. ági hozzászólt ekkor: 2017. június 11., vasárnap, 08:36
  Válaszolok

  NP- a nevelőegyesületeknek, labd. akadémiáknak már az megéri, ha 1000 gyerekből 1 lesz profi szerződésű Bund. L, Prem, LA Lig, Olasz, stb. vagy 3 fő NB 1-es játékos… pl. Szalainak (akit nem tartok nagy focistának) a játékjogát most kb. 3-4 M Euro -ért lehet értékesíteni… mekkora üzlet ez?! de egy LAng Ádám vagy Bese is 1 M Euro körüli áron megy… Ennek a három játékosnak a játékjoga többe kerül, mint egy tao-s pénzből épült átlagos magyar stadion ára!!! Egyébként meg egy labdarúgó pálya is jó üzlet… 10-15.000 Ft (Bp-en 25-40.000 Ft)a bérleti díja 1 délutáni órára, egy hétvégi Megye 2. meccsre meg 120-160.000 Ft!!! Sportlétesítmények építése az egyik legjobb befektetés állami szinten!!! Tudtad, hogy a világon a legnagyobb idegenforgalmi árbevételt a stadionok, sport (azon belül labdarúgó mérkőzések) generálják… nem a jegybevétel, hanem a vendégéjszaka, éttermi, kocsmai fogyasztás, utazás stb… annyira szűk látókörű vagy kedves Np!!!

 • 17. Csikosabbb hozzászólt ekkor: 2017. június 11., vasárnap, 05:46
  Válaszolok

  Reklám nem hanyagolhato,n’p elvtárs,,abból van a bevétel,, több ,mint a nezokbol,n’p,látom nem értesz a focihoz,sem,ha ijfusagi játékost jatszat,,a klub,,több milliót kap a klubb.405

 • 16. NP hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 21:31
  Válaszolok

  ági

  A jegybevételt azért említettem, mert az az egyetlen bizonyíthatóan valós gazdasági tevékenységből származó bevétel.
  A TAO közpénz, a klubok reklámértéke elhanyagolható, a közmédiából kapott közvetítési díj túlárazott, a szponzorok nem jószántukból támogatják pld. a Felcsúti falábúakat, játékoseladásból-vételből negatív a szaldójuk…..

  Az offsorozást a helyedben a letelepedési kötvények és Vajna, Habony, Rogán áldásos tevékenységét ismerve nem említeném….

 • 15. ági hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 21:00
  Válaszolok

  NP- szerinted a világon melyik csapat él a jegybevételeiből? Még a Real Madrid és a MAchester United sem!!! Sokkal hamarabb a játékjogok értékesítéséből, a játékos nevelésből, reklám és közvetítési jogokból!!! Az pedig, hogy a cégek társasági adójából végre épülnek stadionok, sportcsarnokok, sportpályák, uszodák a legjobb dolog… a korábbi kormányok idején bevett gyakorlat volt, hogy (lásd. Bajnai miniszterelnök úr idején)off-shore cégekkel mosták a bevételeket, amik sose kerültek vissza az országba… na akkor nem épültek sportlétesítmények, de más sem nagyon!!! Nyisd már ki a szemed ember!!! Nincs mibe belekötni, mert mindent rosszabbul, illetve sehogy nem csináltak a korábbi kormányok, mondom ezt úgy, hogy se Orbán fun nem vagyok, se fideszes!!!

 • 14. NP hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 20:27
  Válaszolok

  ági

  “NP-Az egyetemi oktatót fizetik közpénzből… nem a labdarúgót!!! ” -ja!
  Szerinted mennyi a jegybevétele a Vidinek, vagy a Felcsútnak a költségvetéséhez képest? Mert ezen kívül minden közpénz amit kapnak.

 • 13. csíkosabbnálad hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 20:24
  Válaszolok

  11. NP Te mennyi közpénzből írogatsz ide?

 • 12. ági hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 19:42
  Válaszolok

  NP-Az egyetemi oktatót fizetik közpénzből… nem a labdarúgót!!! Az egyetemi oktató is nyugodtan piacosíthatja a tudását, lehetnek találmányai, szabadalmai, ipari újításai, oktathat “maszekban” is, dolgozhat cégeknek kutatásokban akár az egyetem eszközeit használva, munkaidejében is foglalkozhat ezekkel, gondolkodhat, publikálhat, telefonálhat, internetezhet, az állam pénzéből a jó meleg irodából… úgy, hogy ezalatt a TB-je, járulékai is fizetve vannak… és ha van valami valódi a gazdaságban alkalmazható tudása is, pénzé is teheti azt… ja és akár labdát is rúghat és akár válogatott játékos is lehet… nem zárja ki a kettő egymást:-)))

 • 11. NP hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 19:03
  Válaszolok

  ági
  “Nem kell ezt a vereséget eltúlozni…” – csak mondanám: az “Andorrai Hősök” egy egyetemi oktató fizetésének 6-8 szorosát keresik – közpénzből!!!!!

 • 10. csíkosabbnálad hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 18:03
  Válaszolok

  6. okosabbnálam
  Amikor a nevem lopod,
  Mi a neved? A becsületest nem kérdezem, mert olyan nincs neked.

 • 9. ági hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 17:32
  Válaszolok

  Nem kell ezt a vereséget eltúlozni… 11 fiú és a cserék egy kicsit nagyképűen, egy kicsit flegmán, egy kicsit kényelmesen, felkészületlenül álltak a meccshez… ha 5-0, ha 0-1, a magyar foci pont ugyanolyan… a VB esélyek is pont semmit nem változtak… így legalább kiderült a kapitánynak, hogy ezeket az újonc 18-20 éves fiúkat nem nagyon kell szerepeltetni… állítom, hogy az NB II-ből kiesett SZEOL sokkal jobb meccset játszott volna tegnap…van ez így más szakmákban is, hogy van nap amikor senkinek semmi nem sikerül… amúgy pedig a focink sokat fejlődött, minap a Bozsik program legjobbjait díjazták a magyar kupadöntőre ingyen jegyekkel… jelen voltam a két fiammal és állítom, hogy életre szóló élmény volt a gyerekeknek a hosszabbítás után büntetőkkel végetérő, végig nagyon küzdelmes és izgalmas Fradi-Vasas meccs!!! Kössz MLSZ!!!

 • 8. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 16:42
  Válaszolok

  Ott lett az egész elkúrva – nem kicsit, … -, hogy a postás, a rendőr, a villanyszerelő ellen nekünk legalább egy gáz- és mangalicaszerelőt kellett volna kiállítani, akkor lett volna esélyünk. Hisz Lőrinc mindig nyer! :-)

 • 7. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 16:38
  Válaszolok

  6. okosabbnálam
  Amikor a nevem lopod, akkor figyelj jobban kis sunyi!

 • 6. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 14:15
  Válaszolok

  5. Törőcsik István: “lefojtatott”
  Ez gáz!

 • 5. Törőcsik István hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 13:45
  Válaszolok

  Megértem a felindultságot, de nem szabad elhamarkodottan ítélni, minden vereségért a csapatot hibáztatva, miközben a legmagasabb szinten lefojtatott higgadt, szakmai értékelés után könnyen kiderülhet, hogy egyéb tényezők (a magaslati levegőtől a műfüves pályán át a 942-ben elszenvedett hispániai kudarc pszichés hatásáig) játszottak közre a magyar csapat vereségében. A szabotázsról és a belső ellenség aknamunkájáról nem is beszélve…
  Másfelől, ha győztek is az andorraiak, mit érnek vele? Pár éven belül ők is iszlám gyarmat lesznek, a Nyugat-Európai Kalifátus része, miközben Magyarország egy csöndes, békés, boldog sziget marad Európa, sőt a világ háborgó tengerén.
  Tekintsünk tehát előre, a magyar foci támogatását pedig 2020-ra tornázzuk fel a GDP 10%-ig!
  Ja és nincsenek többé Pireneusok! Az atlaszkészítők és kartográfusok hamarosan részletes eligazítást kapnak a követendő hazafias viselkedés mikéntjéről.
  Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

 • 4. Csikosabbb hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 12:25
  Válaszolok

  Kézilabda se jobb,lásd rendőrség vizsgálja a kézi szövetség et..

 • 3. Remete hozzászólt ekkor: 2017. június 10., szombat, 12:08
  Válaszolok

  Aki erre a focinak hazudott lötyögésre közpénzt ad, az hanyag, aki milliárdokat az bűnöző.

Ugrás az oldal tetejére