Vagonkiállítás a holokauszt áldozatainak emlékére + FOTÓK

2017. május 8., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: SZEGEDma.hu

0508emlekpont_holokauszt

Megérkezett Békéscsabára az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítása. Az országban korábban már több mint kilencven helyszínén látható tárlat a csabai pályaudvaron álló korabeli vagonban mutatja be a holokauszt történéseit, hogy a mai kor fiataljai is képet kaphassanak a vészkorszakról – annak a reményében, hogy az soha ne ismétlődhessen meg. A kiállítás hétfői megnyitóján beszédet mondott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője.

A megnyitón a most kilencven éves holokauszt-túlélő, Forgács János idézte fel az 1944–45-ös év eseményeit. Az akkor tizenhat éves, gödöllői fiatalembert családjával először Hatvanba szállították. Arról tájékoztatták őket, hogy Németországba viszik dolgozni, azonban amikor egy német tiszt a hatvani bevagonírozásnál pisztolyával főbe lőtt egy hordágyon szállított, szélütött férfit, már tudták: szörnyű sors vár rájuk. Forgács János négy-négy hónapot töltött Auschwitzban és Dachauban, ahol rettenetes körülmények között dolgoztatták őket, míg a gyengékre és betegekre a gázkamrák és a krematóriumok vártak. A szovjet és a nyugati szövetséges erők közeledtével az őrök elmenekültek, s magukra hagyták a rabokat, akik végül a közeli városban találkoztak a bevonuló amerikai katonákkal.

- Az emberi minőséget és az emberi méltóságot vették el a nácik a haláltáborokba hurcolt zsidóktól – jelentette ki beszédében Miklós Péter történész. Az Emlékpont intézményvezetője emlékeztetett: minden civilizált európai gondolkodó, demokratikus elkötelezettségű politikus és történelmi egyház elhatárolódott a hitleri Németország náci vezetésének rémtetteitől, akik nem emberként tekintettek a zsidókra, az „anyagháború” idején még a kivégzés golyóját is sajnálták a fajelméletük által kirekesztettektől.

A történész hangsúlyozta: a ma élők feladata, hogy beszéljenek a holokausztról, hogy az ne ismétlődhessen meg, de és beszéljenek az embermentőkről is, akik a náci rendszer kegyetlen bosszúját kockáztatva mentették üldözötteket, akik között a zsidók mellett ott voltak a cigányok, a színes bőrűek, a homoszexuálisok és a fogyatékossággal élők is. Az emlékeztetés feladatát vállalja Hódmezővásárhelyen az Emlékpont berkeiben működő Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely is, ahol a holokauszt gyermekáldozatainak emlékét is őrzik.

A megnyitón felszólalt még Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere, Ugrai Gábor, a helyi Városvédő és Szépítő Egyesület elnökségi tagja, Verő Tamás főrabbi, valamint Valastyán László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi tagja. A vándorló vagonkiállítás május 13-ig látogatható a békéscsabai vasútállomáson.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 4 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.162.139.217 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére