Lázár: Szeged-Békéscsaba-Hódmezővásárhely-Szabadka együttműködést tervezünk

kamarai_kuldottgyules0518_1

A gazdasági együttműködés lehetőségét május 26-án terjesztik Orbán Viktor elé Hódmezővásárhelyen – mondta Lázár János a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pénteki küldöttgyűlésén.

A hódmezővásárhelyi Városházán tartott eseményen a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a kormány számára a vállalkozók számítanak a legstabilabb szövetségeseknek, ugyanis ők maguknak és másoknak is képesek munkát, egzisztenciát, boldogulást biztosítani. „Lehet szeretni és nem szeretni a Fidesz-kormányt, de mi mindig a munkalapú társadalom kialakítását tűztük ki célul, ugyanis az ország sorsa azon múlik, hogy mekkora a gazdasági növekedés. A munkaerőpiac a közfoglalkoztatás nélkül is folyamatosan bővül, és 2018-ban már mindenkinek tudunk munkát adni, csak az nem dolgozhat, aki nem akar. 2010-ben még 3,7 millió munkavállalót regisztráltak, mára ez közelít a 4,5 millióhoz” – fogalmazott előadásában Lázár János. A cél, hogy az 1998-2002 közötti időszakhoz hasonlóan az Európai Uniós források nélkül is 4-5 százalékos gazdasági növekedést érjenek el évente, ugyanis 2020 után még nem ismert, hogy milyen mértékű támogatás jár a tagállamoknak, és milyen feltételekkel lehet hozzájutni az összegekhez.

„Ma Magyarország az egyik legalacsonyabb,1,5 százalék alatti költségvetési hiánnyal működik Európában” – mondta a politikus, aki arra is rámutatott: a kormány 2010-ben 85 százalékos államadóssággal vette át az országot, ez a szám jövőre 72-re csökken.

A miniszter szerint a kedvező munkaerő piaci adatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az elmúlt 7 esztendőben 500 ezerről 270 ezerre esett vissza az egy évben elkövetett bűncselekmények száma. Tavaly Hódmezővásárhelyen például nem történt rablás, ami példaértékű az elmúlt harminc év statisztikáiban.

A családok támogatásáról Lázár János kifejtette, az elkövetkezendő 10-20 év legfontosabb kihívása a gyermekszületések számának növelése. Ma 93 ezer gyermek születik és 126 ezer ember hal meg évente Magyarországon. Mindemellett 30 ezer abortusz történik. „Ha ezt figyelembe vesszük, akkor láthatjuk, hogy vannak erőtartalékai a magyar társadalomnak, ezért kell minden lehetséges módon segítenünk a családokat, hogy több gyermeket vállaljanak” – hangsúlyozta a hódmezővásárhelyi-makói térség országgyűlési képviselője. Még elmondta, május 26-án, azaz jövő hét pénteken érkezik Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében Hódmezővásárhelyre. A település azt is kéri majd a miniszterelnöktől, hogy a magasabb életszínvonal elérése érdekében együttműködés alakuljon ki Békéscsaba, Szeged, Hódmezővásárhely és Szabadka között, amelyhez északról Debrecen is becsatlakozhat.

kamarai_kuldottgyules0518_2

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a térség nem használja ki megfelelően a gazdasági lehetőségeit, amin javítani kell a jövőben. „Még sok tennivalónk van, de a gazdasági mutatók azt igazolják, hogy a kormány megértette: az ország gerincét a munkavállalók és a vállalkozók alkotják. Nem szabad különbséget tenni köztük, mert akkor nem működik a gazdaság. Az elmúlt években a kamara egy hálózatot alakított ki, mivel önszerveződés nélkül nem lehetünk sikeresek” – tette hozzá.

„Komoly időszakhoz értünk, amikor a versenyképességünk a cél” – erről már Nemesi Pál beszélt. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is úgy látja, hogy a határmenti térség nem használja ki az itt rejlő adottságokat. A tavalyi évről szóló beszámolójában ismertette, 33 ezer vállalkozást regisztrálnak a megyében, ennek 65 százaléka szegedi székhellyel működik.

Nemesi Pál kifejtette, a megye teljesítményét többek között a kutatásfejlesztés erősítésével lehetne növelni. Míg más megyében ezt 50 százalékban az egyetemek és 50 százalékban a vállalkozások végzik, addig Csongrád megyében ez az arány 75 százalék a Szegedi Tudományegyetem javára. Ezért a pozitív változás érdekében a vállalkozás felkutatása a cél.

A küldöttgyűlésen Parragh László átadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét Varga Antalnak, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara korábbi kereskedelmi, későbbi szolgáltatási alelnökének. Az elismerés – amelyről az MKIK elnöksége döntött -, a kamarai mozgalom területén több éves kimagasló, példamutató tevékenység illetve életmű elismeréseként adományozható évente legfeljebb öt személy részére. A megyei gazdasági önkormányzat a Csongrád megyei kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozásokért végzett áldozatos tevékenységéért jelölte az elismerésre.

Átadták a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagozati díjait is. A Szolgáltatásért Díjat idén Váriné Kádár Margit, a V.K.M. Könyvvizsgáló és Gazdasági Szolgáltató Kft. ügyvezetője; a Kézművességért Díjat Domonkos László egyéni vállalkozó, a Domi Épületgépészet vezetője, egyéni vállalkozó; az Iparért Díjat Kelemen Ferenc, a Maros Tours Kft. ügyvezető-tulajdonosa, a kamara elnökségi tagja; a Kereskedelemért Díjat Bánáti Antal, a Centrum Áruház korábbi igazgatója kapta. A díjazottakat idén a hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki aranyérmese, tízszeres “Magyar Kézműves Remek” díjas népi iparművész alkotásaival, egy-egy általa készített csörögés tállal ismerték el.

Oklevelet vehetett át a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 9 Csongrád megyei dobogósa, valamint felkészítő tanáraik és gyakorlati képzőhelyeik. Mellettük elismerést kapott Szöllősi-Vágó Éva, aki fodrász szakmában megnyerte a SkillsHungary Nemzeti Döntőjét 2016-ban, amellyel kvalifikálta magát a EuroSkills Döntőjére. A már végzett, és a szakmájukban dolgozó szakemberek megmérettetésén tavaly decemberben a harmadik helyezést érte el Göteborgban.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Szegedi Olvasó
  2017. május 19., péntek, 18:15
  Válaszolok

  Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy a FIDESZ-KDNP Kormány és a jelenlegi szegedi szocialista vezetés Hódmezővásárhely „előtt” meg tudott állapodni egy közel 50 milliárd Forintos városfejlesztésről idén (példaértékű, hogy a heves politikai ellentétek ellenére a közös érdek, Magyarország érdeke).:

  „- A kormányfő a megállapodásban rögzített pontok közül elsőként a 47-es út négysávúsítását említette, amivel olyan észak-déli közlekedési tengely jön létre, amely Szegedet Debrecenen keresztül összeköti Miskolccal.

  – A város regionális közlekedési pozícióját javítja a vegyes funkciójú, vasúti és közúti Tisza-híd mintegy 15 milliárd forintos költségű építése, és ehhez kapcsolódva Makó felé az elővárosi közlekedés fejlesztése.

  – A kormány vállalja a szegedi repülőtéren a nemzetközi minősítési szabályok változása miatt szükségessé vált technikai fejlesztések finanszírozását és egy új utasforgalmi épület kialakítását is.

  – A megállapodás részeként 200 hektáros iparipark-fejlesztésről is megállapodtak. Ennek egy részén magyar élelmiszer-gazdaság szempontjából is jelentős beruházás valósulhat meg, a másik felén pedig a lézerközponthoz kapcsolódó technológiai parkot alakítanak ki.

  – A sportcélú fejlesztések közül a kormányfő kiemelte az új fedett uszoda 7 milliárd forintba kerülő építését, egy a teremsportok számára alkalmas csarnok és egy atlétikai centrum kialakítását.”

  forrás: http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/szeged-kiemelkedo-regionalis-kozpontta-valhat

  Reméljük a beruházások minél gördülékenyebben megvalósulhatnak majd!

 • '>
  1. Szegedi Olvasó
  2017. május 19., péntek, 18:04
  Válaszolok

  Ami jó hír volt tavaly Szegeden és örültünk neki.:
  “A BP (British Petrol) 8 milliárd forint befektetéssel fejleszti magyarországi szolgáltatói tevékenységét, a Szegeden kialakítandó új központban 500 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.” forrás: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/a-bp-uj-szolgaltato-kozpontot-hoz-letre-szegeden

  Több hasonló hírre lenne szükség a térségben.