Csak szavakban fújtak szabad szelek a szegedi díszközgyűlésen + FOTÓK

diszkozgyules09_gs

A szokásokkal ellentétben a díszteremben tartották meg a Szeged napi díszközgyűlést, amelyen a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjat, a Szegedért emlékérmet és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérmet. A résztvevőket csak regisztráció ellenében engedték be, így az épület előtt ragadtak azok, akik a jelenlegi városvezetéssel elégedetlenek. A díszpolgári címet Pintér Sándor nyerte el a koraszülöttek megmentésének szentelt életútja elismeréseképpen.

„Csaknem háromszáz – egészen pontosan 298 esztendeje – tavasz tájékán különös szelek fújtak a Tisza-Maros szöge felől. Szabad szelek – melyek a bizakodást, a reményt emelték szárnyaikra” – így kezdte ünnepi beszédét a Szeged napja alkalmából tartott díszközgyűlésen Botka László (MSZP), Szeged polgármestere.

A városvezető szavai azonban ellentmondtak a látottaknak. Zárt ajtók mögött tartották meg az elméletileg nyílt díszközgyűlést a szegedi városházán, csak a regisztrációval rendelkező médiumok munkatársai mehettek be. Igaz, még az egyik, ezzel rendelkező újságírónkat is kisebb nehézségek árán engedték be. Az ünnepségen résztvevő Hüvös László kereszténydemokrata városatya kijelentette, a KDNP megtiszteli a díszközgyűlést, a kitüntetetteket, de nem értenek egyet az előzetes sajtóregisztrációval, s azzal, hogy kizárták a szegedieket.

A korábbi évekkel ellentétben, amikor csak a rossz időjárás miatt költözött be az ünnepi rendezvény a díszterembe, most a szép idő és a napsütés ellenére is a teremben zsúfolódtak össze a beengedett személyek. A lépés azonban nem az esővel, hanem az előző évi díszközgyűléssel függött össze, amikor Szabó Bálint vezetésével tüntetők jelentek meg a Széchenyi téri rendezvényen, majd Tóth Péter, a Jobbik városatyája próbálta átnyújtani 7000, a Cserepes sori piac mellett kiálló szegedi aláírását.

diszkozgyules03_gs

Idén ugyan nem tudtak tüntetni városháza előtt, mert rendezvényterületté nyilvánították azt és a környező utcákat, de Szabó Bálint sajtótájékoztatón megfogalmazta az ezzel kapcsolatos álláspontját, amelyet külön cikkünkben olvashatnak. Ő és mások is megpróbáltak bejutni az épületbe, ezt azonban megakadályozták az önkormányzat munkatársai.

Botka László beszédében párhuzamba állította a 300 évvel ezelőtti és a mai Szegedet: „Hiszen mi mást jelentene a XXI. században, Európában a „nemesekként számba vétetés”, mint az emberi méltóság tiszteletét, a demokrácia kiteljesedését, a közös gondolkodás felelősségét és fontosságát? Mi más lehetne a „közadók szabad királyi város módjára” való megfizetése, mint a minél hatékonyabb, minél igazságosabb közteherviselés?” – utalt részben miniszterelnök-jelölti programjára. Most sem hagyta ki az Európai Uniótól kapott 300 milliárd forint megemlítését, majd felsorolta, hogy ebből mit nyert Szeged. Beszélt a tervezett, vagy megvalósítás közeli fejlesztésekről Belső-Tarjántól az ELI lézerközpontig.

„Valamikor a XVIII. század végén egy Hegel nevű filozófus azt mondta: ahhoz, hogy valami megváltozzon, valamit meg kell változtatnunk. Ma köszöntött kiválóságaink – mindannyian – megváltoztattak valamit” – fogalmazott a Szeged napja alkalmából díjazottakkal kapcsolatban.

diszkozgyules17_gs

A város díszpolgára Pintér Sándor orvosprofesszor lett. Az idén 83 éves doktor 1960-tól kezdve fél évszázadot töltött a Szegedi Gyermekklinikán, nyugdíjasként ma is bejár volt munkahelyére. Munkásságával kapcsolatban kiemelték, hogy az általa vezetett Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak 20 ezer gyermek köszönheti életét.

Pro Urbe díjat kapott Vígh László, aki a kutató vegyészet, biokémia, növényélettan szakértője. Porlód települése nevében kitüntették a Por alkotóját, Temesi Ferencet. A híres szótárregényen keresztül sokan ismerték meg a város múltját, de az író ma is aktívan alkot, s habár Budapesten él, mégis részt vesz Szeged irodalmi életében.

Szegedért emlékéremmel ismerték el Hatvani László matematikus, Bálint István nyugalmazott pedagógus, Fekete Klára újságíró, Kancsár Orsolya színművész és Szőke Péter nyugalmazott rendőrkapitány életútját. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékéremmel tüntették ki Wollemann Mária biokémikus-orvost és Tóth Pál Paja animációs filmrendezőt.

10 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  10. okosabbnálam
  2017. május 20., szombat, 19:32
  Válaszolok

  8. megmondomnekik

  Bizonyára olyan dalokat énekeltek az Internacionálé helyett, mint a Fehérvári huszárok, illetve a Szegedi csikós! Az is lehet, hogy a töküket is markolászták közben 🙂

 • '>
  9. okosabbnálam
  2017. május 20., szombat, 19:30
  Válaszolok

  6. igazságos mszps
  Hogy mit vágtak ki és mit nem vettek fel, azt én nem tudom, de az teljesen bizonyos, hogy erősen darabos a videó. Vagy birtokában vannak az időutazás és teleportáció képességének az akótévések! Például a paprikajancsi kijön egy szobából, de a folyamatosan játszott videón be sem ment oda, sőt ott sem volt! A biztonsági emberek, rendőrök is valószínűleg teleportáltak, mert az egyik pillanatban még sehol sem voltak, a másik pillanatban már intézkedtek. Ezer sebből vérzik a macska- és paprikajancsik amatőr provokációja! 🙂

 • '>
  8. megmondomnekik
  2017. május 20., szombat, 19:12
  Válaszolok

  Ünnepeltek a szegedi kommunisták, a város polgárait kirelestve!
  A nagy ünneplésükben nem vitették be a sarló – kalapácsos vörös zászlót és nem énekelték el az internacionálét! Micsoda mulasztás!
  A város szép díszterme tele volt a “díszmadarakkal”, köztük Szeged város volt kommunista rendőri vezetőjével, a Szőke elvtársukkal!
  Ez nem a város ünnepe volt hanem kirekesztő kommunisták ünnepe!

 • '>
  7. haggyábékén
  2017. május 20., szombat, 16:31
  Válaszolok

  Kedves “öndicséret”, ardól kissé nagyvonalúan megfeledkeztél, hogy anno Gyimesi Laci a saját édesapukáját volt szíves díszpolgárrá választatni..

 • '>
  6. igazságos mszps
  2017. május 20., szombat, 15:21
  Válaszolok

  4. “Churchill és a statisztika jut valamiért eszembe erről!”
  Tudjuk, hogy te mindenkit személyesen ismertél és innen vannak emlékeid.
  Mit vágtak ki? Miért nem közli a főnököd a városháza biztonsági-kamera felvételeit az agresszív támadásról amit Botka hazudott?
  https://youtu.be/8MhdJ-YEY1w

 • '>
  5. repp
  2017. május 20., szombat, 14:08
  Válaszolok

  Nagyon hiányzott volna az emelkedettséghez a bilinccsel nyomuló, óbégató fideszes álügyvéd.
  Nézzétek meg, mit csinál kötéllacus a parlamentben. Az az igazi diktatúra.

 • '>
  4. okosabbnálam
  2017. május 20., szombat, 13:44
  Válaszolok

  2. OKosabbZoltán63

  Ügyesen vágott videó! Churchill és a statisztika jut valamiért eszembe erről! 🙂

 • '>
  3. öndicséret
  2017. május 20., szombat, 11:16
  Válaszolok

  A rendőrkapitány is Mszp-s képviselő volt ugye?

 • '>
  2. OKosabbZoltán63
  2017. május 20., szombat, 11:12
  Válaszolok

  Ez a videó is bizonyítja az igazságos és őszinte Botka László mondatait. 11:30-nál látható az ahogyan a “náci” stáb rátöri a városházán Botkára az irodaajtót.
  https://youtu.be/8MhdJ-YEY1w

 • '>
  1. ezmög mitű ződ
  2017. május 19., péntek, 20:17
  Válaszolok

  A Demszky-korszak végóráit idézi amit ezek a szerencsétlenek művelnek!