Botka: visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat

Botka László; Molnár Gyula

A 13. havi nyugdíj visszaadását, az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerének teljes újragondolását, a nyugdíjminimum emelését, biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat ígért az MSZP miniszterelnök-jelöltje az országos nyugdíjasparlament szerdai rendezvényén.

Botka László arról beszélt, hogy 2010 után a kormányon lévők “nemhogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, hanem elvettek még egyet”.

“Mi vissza fogjuk adni a 13. havi nyugdíjat” – fogalmazott, a svájci indexáláshoz visszatérést, az öregségi nyugdíjminimum megduplázását, a 100 ezer forint alatti juttatások esetében “érdemi korrekciót”, valamint a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtését ígérve.

A politikus szerint Magyarországon az elégedetlenség egyre nagyobb, az emberek mind kiszolgáltatottabbak a rendszernek. Sokan egyre kevésbé bíznak abban, hogy a mai politikusok megoldást adnak problémáikra, ám éppen az idősek azok, akik kisebb arányban mondanak le a változtatás igényéről – jegyezte meg.

Az idősek megéltek már néhány változást, tudják, minden lehetséges, tudják, hogy az öröknek gondolt rezsimek is véget érnek egyszer – mondta a szocialista politikus az Országház felsőházi termében tartott, a Táncsics Alapítvány által szervezett rendezvényen. Megemlítette, hogy aki ehhez a korosztályhoz tartozik, az “látott már radikális fiatal politikust milliárdos oligarchává válni, látta már a szabadság legnagyobb hirdetőjét zsarnokká fejlődni”.

Botka László hozzátette: az a céljuk, hogy minél több “tapasztalt polgár” álljon társadalmi igazságosságot hirdető pártprogramjuk mellé. Országjárásán azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb a reménytelenség és a kiábrándultság, az emberek pedig félnek a holnaptól – mondta.

Milliók küzdenek mindennapi megélhetési problémákkal, százezer ember nyugdíja alig ötvenezer forint vagy ennél is kevesebb, az idősek felének juttatása pedig százezer forint alatt marad – sorolta, azt a következtetést vonva le, hogy Magyarországon ma egymilliónál több nyugdíjas szegénységben él.

Azt mondta, ez így nem mehet tovább. Elfogadhatatlan, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket – jelentette ki Botka László, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a nyugdíjminimum kilenc éve 28 500 forint, miközben Szlovákiában harminc év munka után, átszámítva 80 ezer forint ez az összeg.

“Az a célunk, hogy felszámoljuk az igazságtalanságot, és végre a társadalom minden tagja megkapja az őt megillető elismerést” – fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A 13. havi nyugdíj ígérete elég forró téma egy MSZP-s politikus szájából, hiszen 2009-ben épp az MSZP-frakció törölte el ezt a juttatást a világgazdasági válság miatt szükséges megszorító intézkedésekre hivatkozva – írja a témában az Index.hu. Ekkor képviselő volt Botka László, aki maga is megszavazta a 13. havi nyugdíj eltörlését.

Pár napja a 13. havi nyugdíj Orbán Viktor Bözsi nénis videója miatt került a nagypolitika napirendjére. Orbán és Bözsi néni beszélgetésében ugyanis az hangzott el, hogy Gyurcsány vette el a 13. havi nyugdíjat, ami ellen a volt miniszterelnök tiltakozott.

Valójában a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt terjesztették be a javaslatot, majd már Bajnai Gordon kormányzása alatt szavazta meg az MSZP és az SZDSZ. A 13. havi nyugdíj, amelyet az MSZP vezetett be Medgyessy Péter idején, 2009. július 1-jével szűnt meg.

29 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  29. NP
  2017. május 17., szerda, 21:38
  Válaszolok

  kamionos

  De mi lenne akkor a határon túli nemzettestvéreinkkel?

 • '>
  28. NP
  2017. május 17., szerda, 21:29
  Válaszolok

  hurka03
  “Körülbelül olyan arcot vághattam, mint a kengyelfutó gyalogkakukkban a prérifarkas, mielőtt ráesik a szikla…..” – ez persze téged minősít és persze az is amit a 3. Tisza hídról tudsz (pontosabban nem tudsz, csak mondasz baromságokat..)

 • '>
  27. CSlKOsPolos
  2017. május 17., szerda, 20:14
  Válaszolok

  Ígérje meg a 4.tiszahidat,metrót a kórházig,, :)másik rondellat,az első se készült el,kilövő állomást a holdra,,stb,,,npnek 5.lakast,okosabnalam akkor dr,,atust

 • '>
  26. okosabbnálam
  2017. május 17., szerda, 20:10
  Válaszolok

  Szerintem pontatlan a cikk. Igazából az hangzott el, hogy “ha úgy vannak a számok”, akkor lesz 13. havi nyugdíj! 🙂

 • '>
  25. okosabbnálam
  2017. május 17., szerda, 20:08
  Válaszolok

  21. kamionos

  “Csak annak kéne szavazati jogot adni aki adófizető, bejelentett munkahelye van, min. a nyolc általánost elvégezte.”

  Le akarod nullázni a fideSS szavazóbázisát?! 🙂

 • '>
  24. SP
  2017. május 17., szerda, 20:00
  Válaszolok

  Tanácselnök miből osztogat? Első logikai lépés az lenne, hogy a javakat meg kell termelni.

  Aztán jöhet az újraelosztás. Az osztogatás.

  A munkalehetőségek megteremtésében, a néptömegek(!) jóléti alapjának megtermelésében a tanácselnök övön aluli.

  Így minden ígérete, jó-pofizása csak üres fázis. Szajkózásával egyre hiteltelenebbé válik.

 • '>
  23. Mszps agit-prop
  2017. május 17., szerda, 19:43
  Válaszolok

  Az Mszp elnőke azt mondta, hogy a 13. havi nyugdíj szlogent azért dobták be, hogy ezzel is azt jelezzék: szakítottak a 2010 előtti múltjukkal.
  Elgondolkodtató az őszintesége.

 • '>
  22. ígérgető botka
  2017. május 17., szerda, 19:20
  Válaszolok

  18. “Mennyire igazságos, ha a több százezres és milliós nyugdíjból is adnak még egyet a munkavállalók adójából.”
  Semennyire. A félrevezetett nyugdíjasok viszont nagyobb arányban mennek szavazni, mint az adókat befizető fiatalok.

 • '>
  21. kamionos
  2017. május 17., szerda, 19:05
  Válaszolok

  Csak annak kéne szavazati jogot adni aki adófizető, bejelentett munkahelye van, min. a nyolc általánost elvégezte. Ezzel ki lennének zárva a buliból a demens nyuggerek meg az élősködő etnikum . A jelenlegi rendszer egy fos.