A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban

2017. május 3., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

AntalfaiM1

Antalfai Márta pszichoterapeuta, művészet- és meseterapeuta volt a szegedi CsaládEgyetem vendége május 2-án a Katolikus Házban. Az előadó sokoldalú tudományos munkásságának esszenciáját hallhatta a szép számmal megjelent hallgatóság.

Mióta az ember képes a kommunikációra, azóta létezik a mese is. A tanítása egybevág a modern pszichológia eredményeivel, csak a mese sűrítetten, szimbólumokon keresztül üzen a befogadójának.

A mesék az emberiség mély tudását hordozzák az élet dolgairól: hogy válik a hős felnőtté, hogy válik éretté a párkapcsolatra, mi mindent kell leküzdenie ahhoz, hogy elnyerje a boldogságot.

A népmesék egyik ismert záró mondata a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”, mindannyiunk számára vágyott életcél, csakúgy, mint a pártalálás. Az életben a párkeresés sokszor egy egész életen át tart.

A mesékben – s elsősorban a tündérmesékben – a boldogság, vagyis voltaképpen önmagunk láthatatlan másik felének, a „királynak, királynőnek” megtalálása előtt a főszereplők élet-halál küzdelméről olvashatunk. A párkeresésben, a kedves elnyeréséért vívott küzdelemben kapnak erőre, fejlődnek, válnak felnőtté a főszereplők.

Milyen próbatételek segítik a felnőtté válást, amely a mesék üzenete alapján az egymásra találás záloga? Hogy van ez az életünkben?

A párkapcsolatnak és a személyiségfejlődésnek is elengedhetetlen eleme a nehézségekkel való megküzdés. Próbákat kell kiállni, hogy előre léphessen a hős az általa választott úton.

A számos érdekes mesepéldán keresztül érthettük meg, hogy az igazán felnőtt személyiség a másikért tud küzdeni, és ez egyben a saját személyes fejlődésének is az útja.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.145.123.86 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére