Tablókiállítás nyílik 1956-ról Hódmezővásárhelyen

Az Emlékpont és a Bálint Sándor Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány szervezésében “A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban” címmel tablókiállítás nyílik április 27-én 17 órától az Emlékpont Múzeumban.

A kiállítást Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitja meg, emlékező gondolatait pedig Dávid Szaniszla mérnök, egykori ötvenhatos elítélt fogalmazza meg.

A tablókiállítás az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc folyamán jelentkező olyan egyéni és közösségi cselekvési formákat igyekszik bemutatni, amelyek célja a kommunista diktatúra megszüntetése és a demokratikus Magyarország megteremtése volt. Ezek körében kerül bemutatásra például a szegedi fiatalok által létrehozott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a hódmezővásárhelyi és a makói forradalmi tüntetések eseménytörténet, vagy a katolikus egyház vezetésének az ötvenhatos forradalommal való szolidaritása. Mindezek mellett más vásárhelyi vonatkozása is van a tárlatnak, hiszen a városi Bethlen Gimnázium diákjainak forradalmi szerepvállalása éppúgy bemutatásra kerül, mint az egykori szovjet emlékmű – “Iván” – ledöntésének története.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.