Még nem tudja az MSZP, hogy mennyi nyugdíjasnak adna ingyen gyógyszert

nyugdijas_parlament_sajttaj001kf

Az idősek kéréseit, felmerülő problémáit kívánták összegyűjteni szegedi fórumukon. A baloldali politikusok egyes korkedvezményes nyugdíjak, bizonyos szociális támogatások visszaállítását szeretnék, s a nyugdíjak összegét növelnék – leszámítva a kiemelkedően magasakat. A párt választmánya hamarosan dönt arról, hogy az ingyenes gyógyszerkiváltást lehetővé tenné-e a nyugdíjasoknak választási győzelmük esetén. Megválasztották a Senior Centerben a Nyugdíjas Parlament megyei delegáltjait is.

Jelentős vetélkedés folyik a DK és az MSZP között az idősebb szavazókért, amely korosztályban a legjelentősebb a baloldal támogatottsága. Az országosan ismert szocialista politikusok most Szegeden mutatták be elképzeléseiket. A Senior Centerben tartott rendezvényen egy kiáltványt fogadtak el, valamint megszavazták a májusban az Országházban tartandó Nyugdíjas Parlament megyei delegáltjait. A gyűlés után a sajtó számára is összefoglalták eddigi országjárásuk eredményét.

„Civilek sokaságával tárgyalunk egy igazságos ország megvalósítása érdekében, most a nyugdíjasokkal tettük meg ezt Szegeden” – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke és országgyűlési képviselője. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy nem emelkedett a minimál nyugdíj hét éve, 74 ezer főnek 50 ezer fő alatti a nyugdíja, s további 364 ezer fő érintett a nyugdíjszerű járulékokat kapókkal együtt. Nem adomány, hanem szerzett jog szerinte a nyugdíj, s nem lehet csak inflációkövető az emelése, figyelembe kell venni más szempontokat, mint a nyugdíjas vásárlói kosarat. Problémának gondolja, hogy a Fidesz-kormány megszüntette a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjakat.

nyugdijas_parlament_sajttaj002kf

Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő azt tapasztalja, hogy a települési önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek, mert a szociális ellátás a feladatukká vált, s ezzel csak a nagyobb városok tudnak könnyebben megbirkózni. Hiányol olyan megszűnt szociális segélyeket, mint a lakhatási támogatás, a méltányossági közgyógyellátás. Szót ejtett a most elfogadott kiáltványukról, alkotmányosan garantálnák ez alapján a nyugdíjasok, s a véglegesen megrokkantak nyugdíját.

Elégedettségét fejezte ki Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt és az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének az elnöke, az MSZP országos elnökségének tagja, az Európai Parlament volt képviselője, mert a rendezvényen fele-fele arányban vettek részt, szólaltak fel nők és férfiak, a megyei delegáltaknál szintén ügyeltek erre az arányra. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet felmondani a generációk közötti szolidaritást, s „nem lehetnek hátrányban az országot felépítők”.

A Nyugdíjas Parlament céljaként nevezte meg a tapasztalatok összegyűjtését a párt részére Villám József, az MSZP Nyugdíjas tagozatának elnöke. Kiemelte, hogy a megyéből 67 civil szervezett jött el. Úgy vélekedett, nem igaz, hogy a civilek nem politizálhatnak, s az sem, hogy a politikusok nem szólhatnak bele a civilek dolgába, a lényeg a pozitív végeredmény.

nyugdijas_parlament_sajttaj003kf

Érdeklődtünk az MSZP azon tervéről, amely szerint minden 65 év felettinek ingyenessé tennék a háziorvosok által felírható gyógyszereket. Kérdésünkben rámutattunk a nyugdíjak közötti nagy különbségekre, az 50 ezer forint alatti összegekre, s arra is, hogy például Biszku Béla 280 ezer forint feletti nyugdíjat kapott halála előtt. Válaszában az 1973-tól 1988-ig a KISZ-ben helyi vezetői posztokat betöltő Korózs Lajos hangosan elhatárolódott Biszku Bélától, majd a jelenlegi kormányt kritizálta. Gúr Nándor viszont kifejtette saját álláspontját az ügyben.

„A párt választmánya előtt áll a kérdés, tárgyalnak róla. A krónikus betegségeket érintően azt gondolom, a 65 év feletti korosztályban célszerű bevezetni a rászorultság elvének a figyelembe vételével. Az átlagnyugdíj ugyan 120 ezer forint, de mintegy egymillió embernek van 100 ezer forint alatti nyugdíja, ezért a kérdés szükségszerűségét nem lehet elvitatni. Egy biztonságos megélhetést garantáló feltételrendszert kell kialakítani a nyugdíjasok számára. Ennek része minden egyéb oldalági segítségnyújtás” – zárta szavait a politikus, aki azt ígérte, hamarosan döntést hoznak az ügyben.

18 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  18. ottlaktam
  2017. április 21., péntek, 10:00
  Válaszolok

  a cserepessor igazgatoja is éhségmenetelt?hisz ujjheji titkára volt.

 • '>
  17. ottlaktam
  2017. április 21., péntek, 09:56
  Válaszolok

  gujnándorr,elfogadhatatlannak véli h 7 éve nem emelkedtek a nyugdijak…hát,évente emelik,igaz nem sokkal,de van rezsicsökkentés,és az sokat jelent ám.a ti idötökben állando gázáremelés volt,lassabban irom ghurrr,hogy megértsd.

 • '>
  16. ottlaktam
  2017. április 21., péntek, 09:50
  Válaszolok

  végülis jo ötlet 🙂 mivel még senki sem gyogyult meg az un.gyoccerektöl ,igy én melegen ajanlom minden szoci szavazonak,párttagnak 🙂 npnek,oktalabbnak,ezredestápolonak,remetének,stb….

 • '>
  15. ottlaktam
  2017. április 21., péntek, 09:47
  Válaszolok

  naponta nyomatták a tvben a gusztustalan reklámot vagy 50x….
  volt balekk aki bedölt neki?

 • '>
  14. anker alfonz
  2017. április 21., péntek, 09:38
  Válaszolok

  Na és hol van a képről Gulyás Márton hivatásos forradalmár?Csak az öregecskedő anyuka ül eléggé szottyadt állapotban, macedon(sic)Nagy Sándor mellett.Vajon lejárt a büsszeli káder-temetős ideje?Amúgy ez az igazi dumaszíház!

 • '>
  13. ingyentemetést!
  2017. április 21., péntek, 09:07
  Válaszolok

  Ennél csak Szilágyi János nyugdíjasokat átverő biztosítási reklámja gusztustalanabb. 🙁
  Korózs elvtárs is ott éhségmenetelt Simon Gábor főelvtárs mellett. Most meg ingyengyógyszert ígérget a remélt szavazatokért.

 • '>
  12. ingyentemetést!
  2017. április 21., péntek, 08:58
  Válaszolok

  7. Az ingyenes temetés kérhető. Azaz csak lehetőség. Az asztalnál ülő luxusszocik nem szorulnak rá. A történelem folyamán mikor alakultak az első szociális alapon működő temetkezési vállalkozások? Az avarokat és a hunokat kik temették el?

 • '>
  11. csíkósp0l0s
  2017. április 21., péntek, 06:54
  Válaszolok

  a foton gurr-mai elött korozs lajos tábla van 🙂
  romaniaban egy nagy?gyülésen levette a felsö ruhajatés a közönség közé dobta
  mélto ez egy szoci politikushoz?

 • '>
  10. csíkósp0l0s
  2017. április 21., péntek, 06:52
  Válaszolok

  ITT SZEGEDMÁN RÁFÉRNE PÁR szoci kommentelöre
  ingyen nyugtató 🙂

 • '>
  9. 3 kívánság?
  2017. április 20., csütörtök, 22:04
  Válaszolok

  Kívánságműsort csinálnak a a nyugdíjasoknak?
  Dévényi Tibi bácsit is meghívják a pöttyös labdáival?

 • '>
  8. okosabb mint NP
  2017. április 20., csütörtök, 21:54
  Válaszolok

  “mennyi nyugdíjasnak adna ingyen gyógyszert”
  Örüljenek, ha néhányan bejutnak a Parlamentbe!

 • '>
  7. NP
  2017. április 20., csütörtök, 21:47
  Válaszolok

  tikle

  Le vagy maradva: “Jövő januártól kérhető a szociális, azaz az ingyenes temetés – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.” (2013)

  Tudod amikor magad áshatod ki az elhunyt rokonod sírját….
  Ugye ezt sem hagyod ki…?

 • '>
  6. tikle
  2017. április 20., csütörtök, 21:23
  Válaszolok

  A koporsó ingyenessé tétele! Az lenne nagy választási fogás! Boldogan halnának ki. – Elnézést az öregektől, csak ezt nem hagyhattam ki.-
  Egyébként, az a Gurmai nő? Valahogy travi filingje van 🙂

 • '>
  5. szegedi
  2017. április 20., csütörtök, 21:14
  Válaszolok

  Tudod a trükk az abban, hogy ,,döntést hoztok” (párton belül) de végrehajtási jogotok nem lesz e témakörben sem, hiszen a parlamenten már nem tudjátok átrugdosni az ötleteléseket.
  Részemről ennyi volt a mondandó.

 • '>
  4. szegedi
  2017. április 20., csütörtök, 21:05
  Válaszolok

  Lajos ezt te se gondolod komolyan. Hihetetlen…. Eltelt mennyi év és nem tudtok megújulni, újat felmutatni. Életszerűt, korszerűt. Tudod miért? Mert az alapokat rosszul tettétek le.
  A legnagyobb baj az, hogy valójában te is tudod, hogy mindez megvalósíthatatlan.
  A többi kérdést fel sem teszem, úgy sincs jelentősége.

 • '>
  3. sasszöm
  2017. április 20., csütörtök, 20:31
  Válaszolok

  Lett volna lehetősége ennek a leharcolt szoci csőcseléknek az ehhez hasonló populista ígéretek beváltására. “Kormányzásuk” végére viszont majdnem bedöntötték az országot. Komoly ember nem dől be mégegyszer az ígérgetésüknek. Még a plakátjaikat is hitelből fizetik szerencsétlenek.

 • '>
  2. csíkospólós:):P
  2017. április 20., csütörtök, 16:56
  Válaszolok

  Érdeklődtünk az mSZP azon tervéről, amely szerint minden 65 év felettinek ingyenessé tennék a háziorvosok által felírható gyógyszereket.”
  jofogáspont hu
  65 év felett már kihallt az összes mszps szavazo

 • '>
  1. csíkospólós:):P
  2017. április 20., csütörtök, 16:50
  Válaszolok

  EZ AZ EGY KAMPÁNY FOGÁSUK VAN?
  VÉGŰLIS MINDIG SEJTETTEM H A GYOGYSZERESEK SZAVAZNAK RÁJUK
  INGYEN TROLLI A KORHÁZBA?
  AZ IS JOO REKLÁM SZÖVEG LENNE
  🙂
  np es okosabnála iss,tudom már miért kampányoltok azmszp mellett
  🙂